Aanmoedigingsprijs 2011

Puck Verkade

Jaarlijks reikt Stroom Den Haag Aanmoedigingsprijzen uit aan afgestudeerden van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Een onafhankelijke jury bezocht dit keer de eindpresentaties van ongeveer 160 BA-studenten. Eén daarvan sprong er volgens haar bovenuit. Op zaterdag 9 juli ontving Puck Verkade dan ook de Stroom Aanmoedigingsprijs. De kunstenaar krijgt € 2.500, maar Stroom ziet de prijs vooral als stimulans in de verdere ontwikkeling van haar werk.

Puck Verkade heeft zich verdiept in een ongemakkelijk en voor velen ongeloofwaardig onderwerp. Ze presenteerde een indringend videodocument van de christelijke woongemeenschap ‘Wachters van de nacht', die op een boerderij bij het Gelderse dorp Aalten huist. De sekte gelooft dat Nederland zal worden getroffen door een tsunami, en dat zij daarvan gespaard zal blijven.

De jury was getroffen door de subtiele en meeslepende manier waarop Puck Verkade de woongemeenschap heeft weten vast te leggen. Met haar subjectieve benadering en door zich soms kwetsbaar op te stellen voorkomt de kunstenares dat de kijker zich distantieert en het onderwerp relativeert. Hoe verbazingwekkend de opvatting van de geportretteerden ook is, ze worden nooit ‘te kijk gezet'. De drievoudige projectie op gestapelde schermen toonde schijnbaar triviale details en gebeurtenissen, parallel aan de interviews en overpeinzingen van de hoofdlijn. Daardoor is er een rijk genuanceerde en verdiepte vertelling ontstaan. Puck Verkade's presentatie onderscheidde zich als een verrassend onderzoek dat door de combinatie van onderwerp, vorm en intimiteit, intrigeert en bij blijft.
www.puckverkade.com/

Juryleden 2011
De jury voor de Stroom Aanmoedigingsprijs bestond dit jaar uit: Els Fiers (publicist, lid PRO commissie Stroom), Hicham Khalidi (directeur <>TAG), Alexander Mayhew (publicist en verzamelaar).

Overzicht Aanmoedigingsprijzen 1991-2011

www.kabk.nl

AANDACHT IN DE PERS
www.architectenweb.nl
www.denhaag.nl

Puck Verkade, Any Day Now, 2011
Puck Verkade bij de prijsuitreiking op 9 juli 2011
Puck Verkade, Any Day Now, 2011
Puck Verkade, Any Day Now, 2011
Puck Verkade, Any Day Now, 2011
Puck Verkade, Any Day Now, 2011
Puck Verkade, Any Day Now, 2011
Puck Verkade, Any Day Now, 2011