The Nest Collective

Our House, your Home

maart t/m juni 2021
Diverse locaties (onder voorbehoud) en online

The Nest Collective is een multidisciplinair kunstcollectief dat woont en werkt in Nairobi, Kenia. Ze zijn actief op het gebied van film, muziek, mode, beeldende kunst, literatuur en andere media. Met hun werk onderzoeken ze het leven in de hedendaagse Afrikaanse steden en brengen ze actuele onderwerpen ter sprake, zoals de LGBT+ identiteit. Tegelijkertijd kijken ze met een frisse blik naar de geschiedenis en denken ze na over mogelijke toekomsten. Met hun veelzijdige interventies spreken ze hun publiek actief aan, om zo een genuanceerde discussie over de diverse onderwerpen mogelijk te maken. Naast deze activistische aanpak hecht The Nest Collective ook grote waarde aan de esthetische en artistieke kwaliteit van hun werk.
Vanwege de covid pandemie en reisbeperkingen experimenteren we met het format van een hybride residency.

The Nest Collective is opgericht in 2012 en is o.a. bekend van de veelgeprezen 'queer anthology' film Stories of Our Lives, die in meer dan 80 landen is vertoond en talloze prijzen heeft gewonnen, en Tuko Macho - een baanbrekende interactieve misdaad webserie die algemeen wordt beschouwd als een van de beste Afrikaanse tv-series allertijden. The Nest Collective heeft ook het HEVA Fund opgericht - het eerste creatieve bedrijvenfonds in zijn soort in Afrika - om de levensomstandigheden van creatieve ondernemers in Oost-Afrika te versterken.
>> www.thisisthenest.com

Our House, your Home hybride residency
Stroom heeft The Nest Collective uitgenodigd om in 2020 deel te nemen aan het programma Our House, your Home. Vanwege de pandemie zijn onze gasten nog niet in staat geweest om naar Den Haag te reizen. Daarom experimenteren we nu met het format van een hybride residency. We vroegen ons af wat een artistieke residency is. Welke infrastructuur Stroom kan bieden aan haar gasten. Hoe we op afstand kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren. Hoe we onze gasten kunnen betrekken bij de lokale creatieve gemeenschap van Den Haag. Al deze vragen worden wekelijks onder de loep genomen.

Drie leden van The Nest Collective - Jim Chuchu, Sunny Dolat en Njoki Ngumi - werken sinds september 2020 vanuit Nairobi en doen onderzoek naar textiel als medium. Ze houden zich bezig met verschillende facetten van deze industrie: van textiel maken (weef- en printtechnieken), tot beeldcultuur, identiteit, geschiedenis en performativiteit. Via dit onderzoek zoeken ze ook naar nieuwe strategie├źn om onderwerpen te bespreken als dekolonisatie, duurzaamheid en spiritualiteit. Omdat Kenia (in tegenstelling tot West-Afrikaanse landen) geen eigen textieltraditie heeft, richten de kunstenaars zich op een eigentijdse benadering om hun publiek aan te spreken, met een focus op de queer community, en met als doel om de lokale markt te ontsluiten met betaalbare prijzen.

The Nest Collective kunstenaars delen hun onderzoeksproces in videogesprekken en e-mails. Tijdens deze online ontmoetingen ontvangen ze ook gasten en maken ze kennis met verschillende medewerkers van Stroom. Het hoogtepunt van het project wordt (hopelijk) de komst van de drie kunstenaars naar Den Haag voor een fysieke residency periode van vier weken (tussen mei en juni 2021). Door de covid-reisbeperkingen kunnen we nu echter nog niks plannen. De volgende stappen zijn o.a. The Nest in contact brengen met andere kunstenaars, activisten en mensenrechtenadvocaten in Nederland om visies en praktijken met betrekking tot mensenrechten uit te wisselen, ook dit weer met een focus op de queer community; het printen van textielmonsters van hun eigen patronen bij House of U in Rotterdam; het beoordelen van de technologie die in Nederland beschikbaar is; en eventueel nog andere activiteiten rond hun project in Nederland. We hopen dat we hun residency dit voorjaar in Den Haag kunnen voorzetten, en zo in de praktijk van elkaar kunnen leren.

Stroom heeft kunstenaar Ludmila Rodrigues (woont en werkt in Den Haag) uitgenodigd als gast projectleider.
www.ludmilarodrigues.nl

Met dank aan
Dit project wordt ondersteund door het Prins Claus Fonds, Mondriaan Fonds en de gemeente Den Haag.

Our House, your Home
The Nest Collective is de vierde gast binnen het experimentele programma Our House, your Home, waarvoor Stroom Den Haag internationale organisaties uitnodigt om tijdelijk de tentoonstellingsruimte over te nemen, om de dingen te doen die zij het meest urgent, passend, of uitdagend vinden. Onze eerste drie gasten waren: Visual Culture Research Center uit Kiev (Oekraïne), left gallery, een digitaal platform uit Berlijn (Duitsland) en Languid Hands uit Londen (United Kingdom).


The Nest Collective
Not African Enough (book)
screenshot online meeting with Nikkie Wester
screenshot online meeting