Rondleiding door Laure van den Hout

door de tentoonstelling 'Test Assembly-Panorama Kijkduin'

Zondag 15 augustus 2010, 15 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Reserveren niet nodig. Toegang gratis


Grafisch vormgever Laure van den Hout geeft een rondleiding door de tentoonstelling 'Test Assembly - Panorama Kijkduin'. Zij is de ontwerper en mede-samensteller van de publicatie 'Podium voor observatie', een bronnenboek dat bij de tentoonstelling 'Test Assembly' is verschenen. Laure van den Hout combineert haar achtergrond als grafisch ontwerper met een hang naar filosofische concepten en taal. Definiëren, duiden en vertalen zijn woorden die daarbij tot haar verbeelding spreken. Vanuit deze optiek zal zij op een heel persoonlijke manier ingaan op diverse werken in 'Test Assembly'.

In 'Test Assembly ' is werk te zien van o.a. Harold Chapman, Tacita Dean, Carl Johan Högberg, Ann Veronica Janssens, Germaine Kruip, Laurens van Kuik, Gabor Ösz, Roland Schimmel, Albert von Schrenck-Notzing, Frederik de Wilde.

Laure van den Hout is afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de KABK, volgde daarnaast colleges aan de faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden en volgt momenteel de Master Artistic Research aan de KABK.

'Het vormen van fictie door onze eigen waarheid te creëren is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Een uitgangspunt dat deconstructie ziet als constructie. Dat wil zeggen dat deconstructie niet een ontkennende of negatieve daad is. Hoewel het de demontage van iets is, het blootleggen van de onderdelen die samen iets vormen, is het gedemonteerde object meer dan alleen een visualisatie van wat het was. Het is iets nieuws, een nieuwe compositie, een nieuwe betekenis, een nieuwe structuur. Het is als het ware een actieve interpretatie; een interpretatie waarbij je niet op zoek gaat naar de ‘verborgen' intentie, naar wat de bedoeling zou kunnen zijn, maar een manier van interpreteren waarbij de actie van de interpretatie op zichzelf ook een productie van betekenis is. Waarbij het ‘lezen' van de gedeconstrueerde materialen tot een ‘schrijven' verwordt. Je wordt daarbij auteur van een definitie.'

omslag 'Podium voor observatie'
foto: vormgeving: Laure van den Hout