'A Machine Dreams of African Print' met Jim Chuchu

Donderdag 20 mei 2021, 19:00 uur
Bekijk de registratie op Youtube
Voertaal: Engels
Onderdeel van Material Languages door The Nest Collective

Jim Chuchu, kunstenaar, filmmaker en mede-oprichter van The Nest Collective (Nairobi) en tevens onze gast in Our House, your Home vertelt over zijn onderzoek naar het gebruik van door de computer gegenereerde textielpatronen met behulp van Generative Adversarial Networks (GAN's). Met deze tools kon hij onderzoeken hoe toekomstig Keniaans en Afrikaans textiel eruit zou kunnen zien. De resultaten van de experimenten zijn in Nederland digitaal geprint en zijn te zien in de etalage van Stroom.

Met Our House, your Home, nodigt Stroom internationale organisaties uit om een project uit te voeren dat zij belangrijk en urgent vinden. Deze maand presenteren we Material Languages door The Nest Collective, multidisciplinair kunstcollectief uit Nairobi, met wie we het afgelopen jaar hebben samengewerkt in de vorm van een 'online hybrid co-learning experience'. Via Material Languages onderzoekt The Nest Collective de mogelijkheden van textiel als medium om urgente kwesties te bespreken die gerelateerd zijn aan het verleden, het heden en de toekomst van Kenia. Drie leden van het Collective, Jim Chuchu, Sunny Dolat en Njoki Ngumi gaan in een serie online events in op de ontwikkeling van ideeën over hoe textiel de link tussen verbondenheid, identiteit, cultuur en design kan ontrafelen.

Dit project wordt ondersteund door Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling, Mondriaan Fonds en de gemeente Den Haag.Patterns by Jim Chuchu, from ‘A Machine Dreams of African Print’
foto: courtesy the artist
Material Languages
foto: design: Zuzanna Zgierska
‘Bahati’ by Jim Chuchu, from ‘A Machine Dreams of African Print’
foto: courtesy the artist
‘Subra’ by Jim Chuchu, from ‘A Machine Dreams of African Print’
foto: courtesy the artist
‘Tana’ by Jim Chuchu, from ‘A Machine Dreams of African Print’
foto: courtesy the artist
‘Athi’ by Jim Chuchu, from ‘A Machine Dreams of African Print’
foto: courtesy the artist