Lezing: Mark Pimlott 'All things pass'

De registratie van de gehele lezing is te bekijken op dvd in de bibliotheek van Stroom.

Woensdag 28 januari 2009
Aanvang: 20 uur
Locatie: Hogewal 1-9

Voertaal: Engels

Mark Pimlott geeft een lezing over de foto's in zijn huidige tentoonstelling bij Stroom Den Haag 'All things pass'. De foto's tonen stedelijke gebieden of interieurs die lijken te wachten op activiteiten of daarvan in het verleden getuige zijn geweest. Pimlott bespreekt zijn werk in de context van dat van andere fotografen die fotografie gebruiken als een instrument om 'de ander' of de Wereld te ontmoeten. Het belang van tijd, aandacht en stilte zijn gemeenschappelijke kenmerken, evenals open plekken in het landschap waardoor onderwerp en beschouwer een relatie kunnen aangaan.
 
'All things pass' laat een selectie foto's zien die specifiek aansluit bij de presentatieruimte van Stroom. De foto's zijn met grote zorgvuldigheid gemaakt, maar met middelen die ook een amateurfotograaf ter beschikking staan. Zij houden vast aan de traditie van de topografische foto (de blik) en het snaphot (het cliché). Zij beantwoorden aan de taak van de kunstenaar om te beschrijven en aan zijn wens om een gevoel van urgentie vast te leggen. Centraal in de beelden van Mark Pimlott staat het verlangen om een eigen plek in de Wereld te heroveren, versterkt door een constant gevoel van ballingschap. Zijn vroege foto's kwamen voort uit ervaringen uit zijn kindertijd. Het zijn registraties van de uitgestrekte stedelijke omgeving zo typerend voor Noord Amerika, waar de invloed van de moderne tijd, technologie, geschiedenis, natuur en ruimte zelf alom aanwezig is. Het onderwerp - voorstellingen van een vormgegeven, gecondenseerde, verinnerlijkte en hoopvolle wereld - ontwikkelde zich tot het centrale thema binnen Pimlott's werk als beeldend kunstenaar en architectonisch vormgever. De aard en ontwikkeling van dit thema wordt uitgebreid behandeld in zijn boek 'Without and within: essays on territory and the interior' (episode: Rotterdam, 2007). Later dit jaar verschijnt het fotoboek ‘All things pass' met foto's van de tentoonstelling en de lezing bij dezelfde uitgever.
 
Mark Pimlott (Montréal, 1958, woont en werkt in Londen en Den Haag) is kunstenaar, ontwerper en schrijver. Hij is momenteel 'Senior Lecturer' in Architectuur (interieur) aan de TU Delft. Fotograferen staat de laatste 20 jaar en onbewust, sinds zijn jeugd, centraal in zijn werk.
 
De tentoonstelling 'All things pass' is nog t/m 1 februari geopend en is ook woensdagavond voor en na de lezing te bezichtigen.
Meer over de tentoonstelling All things pass.

Mark Pimlott tijdens zijn lezing bij Stroom
foto: Henk Augustijn
Mark Pimlott tijdens zijn lezing bij Stroom
foto: Henk Augustijn
Mark Pimlott tijdens zijn lezing bij Stroom
foto: Henk Augustijn
Mark Pimlott tijdens zijn lezing bij Stroom
foto: Henk Augustijn
lezing Mark Pimlott bij Stroom
foto: Henk Augustijn
Lodz, PL, 1994
foto: Mark Pimlott
Stockholm, SE, 2004
foto: Mark Pimlott