Time/Bank: workshop Paul Glover

Maandag 30 mei 2011, 10-17 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal: Engels
Beperkt aantal plaatsen
Reserveren: neem contact op via
t. 070-3658985 of mail naar info@stroom.nl

De Amerikaan Paul Glover (1947) geeft in zijn workshop getiteld 'Making Money: How to Start a Local Currency', het recept voor een succesvolle gemeenschapsmunt. De workshop is behalve als informatiedag ook bedoeld om een netwerk op te zetten, waarbij niet alleen Paul Glover maar ook Anton Vidokle van de e-flux Time/Bank aanwezig is om hun ervaring te delen.

Begeleidende tekst Paul Glover bij de workshop.
of download de tekst als pdf: klik hier

Paul Glover is visionair econoom en onvermoeibaar gemeenschapsactivist. Hij staat bekend als een radicaal maar ook pragmatisch denker; iemand die het ondernemerschap respecteert maar het op vernieuwende wijze verbindt met gemeenschapszin. Hij is bedenker en voorvechter van alternatieve economische systemen, stimulator van regionale voedselproductie, milieuvriendelijke vervoersystemen, ecologische stedelijke ontwerpen etc. Thans woonachtig in Philadelphia heeft hij zijn eigen adviesbureau; Green Planners.

Glover kreeg met name bekendheid met de Ithaca Hours, een plaatselijke munteenheid die hij in 1991 lanceerde in een kleine universiteitsstad in het noorden van de staat New York. Het moest de bewoners van Ithaca aanmoedigen hun geld en tijd in de gemeenschap te steken. Inmiddels is het wereldwijd bekend als een zeer succesvol model waar plaatselijk meer dan duizend mensen gebruik van maken om allerlei goederen en diensten -waaronder huur en overheidsvoorzieningen- mee te betalen. Waar nationale valuta zijn gebaseerd op de uitbuiting van natuurlijke grondstoffen en goedkope werkkrachten, daar staan Ithaca uren garant voor rechtvaardigheid en solidariteit. In plaats van dode presidenten, staan er op de biljetten afbeeldingen van salamanders, babies, insekten en meren.

De kern van het systeem is een tweemaandelijks nieuwsblad waarin de producten en diensten worden geadverteerd van mensen die Ithaca-uren accepteren. Ongeveer 200 ondernemingen nemen deel; een plaatselijke supermarkt, de drie bioscopen, de boerenmarkt, medische zorg, advocaten, ondernemingsadviseurs en het beste restaurant van de stad. Zelfs de lokale bank accepteert rekeningen in de complementaire munteenheid. Ter waarde van honderdduizenden dollars aan plaatselijke omzet is toegevoegd aan wat Glover het 'Basis Plaatselijk Product' noemen. Het eindresultaat: een succesvol model met erg lage opstartkosten, dat functioneert.

Glover deed in 2004 mee met de voorronden voor het leiderschap van de Green Party, uiteindelijk gewonnen door Ralph Nader. "When conservatives don't conserve and liberals don't liberate, Greens become centrists because we directly address the central concerns of average Americans for clean and abundant food, for safe and comfortable housing, for creative work, for top-quality health care and education, for time to enjoy family life and for time to relax secure in their old age. By contrast, Democratic and Republican party leaders are dangerous extremists, indulging extremes of violence and greed, converting global wealth and human decency into chaos."
www.paulglover.org/

Meer over Time/Bank Den Haag

PERS
Community Currency Magazine, 10 juni 2011
Big Picture interview with Ithaca hours founder, Paul Glover

Ithaca Hour
Paul Glover
een stapel Ithaca Hours