Onthulling nieuwe sculptuur Femmy Otten in De Beeldengalerij

And Life Is Over There

Femmy Otten: 'And Life Is Over There' from Stroom Den Haag on Vimeo.

Zaterdag 21 oktober 2017, vanaf 16.00 uur
Programma m.m.v. Femmy Otten, Suzanne Sanders (gespecialiseerd in gender studies) en Arno van Roosmalen
Locatie: Restaurant Pavlov, Spui 173, Den Haag
Join facebook event

Onthulling beeld: 17.15 uur aan Kalvermarkt (achterzijde Stadhuis)
- Iedereen is welkom!
Tijdens de Museumnacht Den Haag (vanaf 20 uur) is er ook een speciaal programma rond het beeld.

Den Haag FM, 22 oktober 2017
Kunstlicht podcast (interview met Femmy Otten en Arno van Roosmalen): item start op 24:18 min.

Om And Life Is Over There van Femmy Otten in de Beeldengalerij te verwelkomen, heeft Stroom kunsthistorica en curator Suzanne Sanders gevraagd om het van context te voorzien op de Kalvermarkt. >> lees hier

Sinds 1990 ontwikkelt Stroom Den Haag in het centrum van Den Haag een unieke Beeldengalerij. Op zaterdag 21 oktober voegen we daar aan de Kalvermarkt een nieuwe sculptuur aan toe: And Life Is Over There van de Haagse kunstenaar Femmy Otten - haar eerste bronzen beeld in de openbare ruimte. Met haar zinnelijke en poëtische universum won Femmy Otten in 2013 de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Otten creëert een fabelwereld waarin mensfiguren verweven zijn met mythologische wezens, en persoonlijke herinneringen samengaan met die aan de klassieke oudheid. "Ik voeg de legenden van mijn geheugen samen met de diepgang van de geschiedenis waarmee we nog vertrouwd zijn. In dit geval wilde ik eigenlijk liefde vasthouden. Een hermafrodiet is de god, uit de Griekse mythologie, waarin zijn geliefde  zich letterlijk met hem samensmelt. Het is ook die samensmelting waar Europa op gebouwd is. Ja, dat thema is eigenlijk zo actueel dat ik het nieuw leven in wilde blazen met mijn beeld."
Voorafgaand aan de onthulling zal Femmy Otten het werk zelf toelichten. Extra inbedding komt van kunsthistorica Suzanne Sanders, afgestudeerd aan het Courtauld Institute en gespecialiseerd in gender studies. Zij is als gastconservator uitgenodigd ter gelegenheid van het beeld van Femmy Otten een nieuwe opstelling van De Beeldengalerij te maken aan de Kalvermarkt.

PROGRAMMA IN PAVLOV
16.00 uur: ontvangst in Pavlov
16.15 uur:  introductie door Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag
16.30 uur: toelichting Femmy Otten
16.45 uur: toelichting Suzanne Sanders
17.00 uur: einde sprekersprogramma
17.15 uur: onthulling beeld aan de Kalvermarkt

In het werk van Femmy Otten zijn verwijzingen te vinden naar onder meer de Griekse, Egyptische, middeleeuwse en renaissance kunst. In haar magische universum levert dit vaak mysterieuze, hybride wezens op met elementen van mens, god en dier. Hoewel haar werk vaak een autobiografische aanleiding heeft, drukken haar beelden een klassieke, universele waarde uit.

Haar nieuwe beeld refereert aan het naakt uit de klassieke Griekse beeldhouwkunst en is zowel man als vrouw. Voor Otten de meest ideale staat van zijn: "De Griekse god Hermafroditus smelt letterlijk samen met zijn geliefde. Al sinds ik begon met tekenen gaan in mijn werk geslachten moeiteloos over in elkaar. Dat is voor mij iets natuurlijks; de ene keer identificeer ik me met het een en dan weer met het ander. Het is voor mij eigenlijk vreemder om mannen en vrouwen uit elkaar te houden - we gaan zo op in elkaar en leven zo door elkaar heen. Ik heb er zelf ook een diep verlangen naar om te versmelten."
 
In haar naaktheid en tweeslachtigheid gaat And Life Is Over There ook over er durven zijn en anders mogen zijn. Daarmee wil de kunstenaar een vrijheid van denken genereren. Het gaat haar niet zozeer letterlijk om het gegeven van de transgender maar om het idee dat alles er mag zijn, ook als het anders is. Dat bloot-zijn iets ontwapenends en natuurlijks is, dat verschillende genders en culturen samen kunnen gaan, dat er in die compleetheid ook een grote tederheid schuilt. Otten: "Ik heb in het beeld erg gezocht naar de manier van staan, die volkomen natuurlijk moest zijn. Geen schaamte maar ook geen expliciete trots - dat is erg belangrijk voor mij."
 
De titel van het beeld, And Life is Over There, is een strofe uit het liefdesgedicht I Cannot Live With You van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886). Otten verwijst in haar titels vaak naar de poëzie van Dickinson, waarin ze het gevoel van eenzaamheid, verlangen, teleurstelling en de behoefte aan bevrijding herkent.
 
Femmy Otten (Amsterdam, 1981), woont en werkt in Den Haag. Na de academies in Den Haag en Gent was zij resident aan de Rijksakademie in Amsterdam. Otten won in 2013 de Volkskrant Beeldende Kunstprijs en was een jaar later een van de drie kunstenaars die het staatsieportret van koning Willem-Alexander maakten. Haar werk was onder meer te zien in verschillende tentoonstellingen in Galerie Fons Welters, Amsterdam, bij Stroom Den Haag (2012), de 14e Biënnale van Istanboel (2015), het Stedelijk Museum Schiedam (2016) en recentelijk in een soloshow in de Ketelfactory in Schiedam (2017).
www.femmyotten.nl
www.fonswelters.nl

Tijdens de Museumnacht Den Haag, ook op 21 oktober, brengt Connor Schumacher vanaf 20 uur bij het beeld van Femmy Otten het stuk Beyond Tribalism, een interactieve dans-installatie die je letterlijk en figuurlijk in beweging zet. Elke performance duurt 20/30 minuten, en wordt ieder uur van 20 tot 24 uur opgevoerd. >> lees meer

De Beeldengalerij in Den Haag is bedacht en ontworpen door P. Struycken. Door het permanente karakter en de jaarlijkse nieuwe opdrachten is het een unieke vorm van kunst in de openbare ruimte: het laat een dwarsdoorsnede zien van de Nederlandse beeldhouwkunst. Conservator van De Beeldengalerij is André Kruysen, projectleider vanuit Stroom is Vincent de Boer, adviseur en begeleider kunst in de openbare ruimte.

Onthulling sculptuur Femmy Otten
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Onthulling sculptuur Femmy Otten
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Onthulling sculptuur Femmy Otten (spreker: Suzanne Sanders)
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Femmy Otten, 'And Life Is Over There', 2017
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Femmy Otten, 'And Life Is Over There', 2017
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Femmy Otten, 'And Life Is Over There', 2017
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Femmy Otten, ontwerp beeld (detail)