Rondleiding door Joost Rekveld

door de tentoonstelling 'Test Assembly-Panorama Kijkduin'

Zondag 29 augustus 2010, 15 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Reserveren niet nodig. Toegang gratis

Dit is tevens de laatste dag van deze tentoonstelling!

Film- en lichtkunstenaar Joost Rekveld geeft een rondleiding door 'Test Assembly - Panorama Kijkduin'. Hij zal op een persoonlijke manier ingaan op diverse werken in de tentoonstelling, waarbij hij vooral kijkt naar de manier waarop kunstenaars met licht omgaan. In 'Test Assembly' is werk te zien van o.a. Harold Chapman, Tacita Dean, Carl Johan Högberg, Ann Veronica Janssens, Germaine Kruip, Laurens van Kuik, Gabor Ösz, Roland Schimmel, Albert von Schrenck-Notzing, Frederik de Wilde.

Joost Rekveld (1970) maakt sinds 1991 abstracte films en lichtinstallaties, aanvankelijk vanuit het idee van een visuele muziek voor het oog. Hij ontwikkelde voor de meeste van zijn animatiefilms optische en mechanische opstellingen, waarin hij de computer gebruikte als aanstuur- en compositiemachine om de precieze bewegingen van optische onderdelen te orchestreren. Zijn interesse in de ruimtelijke aspecten van licht veroorzaakte in de laatste jaren een beweging weg van het scherm, in de richting van meer architectonische of theatrale vormen. Op het moment is hij meer en meer verwikkeld in bezigheden die doen denken aan cybernetica, artificial life en robotarchitectuur.

Zijn films zijn wereldwijd vertoond in een scala aan festivals en vertoningsplekken voor experimentele film, animatiefilm of korte film. Rekveld was betrokken bij vele theaterprojecten, vaak met dansgroep Emio Greco | PC of muziektheaterensemble De Veenfabriek. Hij stelde vele filmprogramma's samen over de geschiedenis van abstracte animatiefilm en lichtkunst, met als hoogtepunt de 9e editie van het Sonic Acts festival: Sonic Light 2003. In 2004 was hij curator van '4D in het Filmmuseum' in het Nederlands Filmmuseum. Met enige regelmaat schrijft hij essays en hij geeft les sinds 1996. Sinds 2008 is hij hoofd van de Interfaculteit ArtScience van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Website Joost Rekveld: www.lumen.nu/rekveld

Joost Rekveld maakte met in 2001 samen met Gerard Holthuis voor de projectruimte van Stroom Den Haag aan de Toussaintkade de installatie #31 (RGB), bewegend licht.

'Dreamachine', cardboard replica, limited edition, manufactured by 10111.Org (original created by Brion Gysin, early 1960s)
foto: Rob Kollaard
Ann Veronica Janssens, 'Cocktail Sculpture', 2009 (courtesy: Esther Schipper, Berlin)
foto: Rob Kollaard
Joost Rekveld en Gerard Holthuis, #31 (RGB), bewegend licht (2001)