ADHD I: over de toekomst van het Spuiplein

Actueel Den Haag Debat

Maandag 25 januari 2010,  20.00 uur
Locatie: Lucent Danstheater, Spuiplein 150, Den Haag

Met: Marieke Bolle, Ellen van Loon, Arjan Hebly, Hans Kuiper, Peter Drijver, Bas Ackerman, Steven van Lummel en Bert van Meggelen (gespreksleider)

Bekijk alle 16 voorstellen voor het Spuiplein online (dd. 21 april 2010)

Download hier het verslag van deze ADHD avond (pdf bestand).

BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café (HaAC), Het Nutshuis en Stroom Den Haag starten dit jaar een gezamenlijk debat-programma onder de titel ADHD (Actueel Den Haag Debat). Alert, levendig en actief worden de laatste ontwikkelingen in de Haagse stedenbouw en architectuur bespreekbaar gemaakt. Op de eerste avond staat de opgave van het Spuiplein centraal.

De gemeente Den Haag wil op de plek van het huidige Spuiplein en de Dr Anton Philipszaal / Lucent Danstheater het Internationaal Cultuurforum Spui realiseren. Het ambitieuze plan maakt onderdeel uit van het programma waarmee Den Haag in 2018 culturele hoofdstad van Europa hoopt te worden. Wat betekent het Cultuurforum voor het stedelijk programma en ontwerp van het Spuiplein?

Programma
De avond start met een interview met Marieke Bolle (wethouder Cultuur en Financiën, gemeente Den Haag) waarin zij de ambities van de gemeente zal toelichten. Vervolgens drie presentaties: Ellen van Loon (OMA) presenteert de visie 'Spui Culture Core' die OMA in opdracht van de gemeente Den Haag maakte, Arjan Hebly (Hebly Theunissen Architecten) presenteert zijn studie naar de stedenbouwkundige geschiedenis van het plein en Hans Kuiper (hoofd stedenbouw gemeente Den Haag) presenteert de ambitie van de gemeente.

Daarna opent Bert van Meggelen het debat waaraan o.a. deelnemen: Peter Drijver (architect, SCALA architecten) en Bas Ackerman (filmmaker, creatief directeur Shoot Me Film Festival). De avond wordt afgesloten met een column van Steven van Lummel (Haagse Skate Unie en PIP Den Haag).

ADHD Archief (overzicht van alle avonden)

De ADHD-avonden worden financieel mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur, BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag.
Deze avond met dank aan het Lucent Danstheater.

ADHD: Spuiplein (introductie Marieke Bolle)
ADHD: Spuiplein
ADHD: Spuiplein
ADHD: Spuiplein (Arjan Hebly)
ADHD: Spuiplein (Ellen van Loon)
ADHD: Spuiplein (Hans Kuiper)
Spuiplein in 2008
foto: © Gerrit Schreurs Fotografie