Honing Bank gaat van start!

Vrijdag 22 juni 2012, 17 uur
Locatie: Stroom Den Haag (achterplaats), Maziestraat 12-14, Den Haag

www.honingbank.nl
Volg Honing Bank op facebook

Stroom Den Haag gaat dit jaar de zomer in met de feestelijke opening van de Koninginnenbank. Daarin worden de komende maanden een 20-tal koninginnen en bijenvolken gehuisvest die er aan het eind van het seizoen zullen overwinteren en volgend jaar worden uitgezet in de stad.
We nodigen u van harte uit om de gemeenschap van mensen en bijen vrijdag 22 juni te starten. Iedereen die deze stap naar een bijvriendelijke stad met ons wil delen, is van harte welkom. Beleef het bij de Koninginnenbank!

De honingbij staat centraal in het kunstproject Honing Bank dat de Franse kunstenaar Olivier Darné i.s.m. Emmanuelle Roule en Le Parti Poetique in opdracht van Stroom Den Haag ontwikkelt. Darné is al tien jaar door dit intrigerende insect gefascineerd, als imker en als kunstenaar. De bij speelt als bestuiver van bloemen, bomen en planten een cruciale rol in ons ecosysteem, en functioneert als een graadmeter voor de kwaliteit van ons milieu, zowel om microniveau van de schaal van een tuin als op macroniveau van landen en continenten. Is er sprake van ecologische armoede, dan gaat het ook slecht met de bij.

De Koninginnenbank naar ontwerp van Olivier Darné + Parti Poétique verrijst op de achterplaats van Stroom Den Haag. Onder het toeziend oog van Imkersvereniging Den Haag en Omstreken worden er 20 koninginnen en 200.000 bijen grootgebracht en onderhouden. Zij vormen de schatkamer van de Honing Bank, het internationale project dat het belang van de bijen voor het kwetsbare ecosysteem visualiseert. Het kunstwerk nodigt niet alleen uit tot de ontwikkeling van een duurzamer gebruik van de openbare ruimte, maar ook tot het vergroten van bewustzijn in de omgang met elkaar en met onze leefomgeving.

Sluit je aan bij de gemeenschap van mensen en bijen!
Iedereen die de stap naar een bijvriendelijke stad met ons wil delen, is vrijdag van harte welkom.U kunt een actieve en belangrijke rol spelen door het openen van een Bijenspaarrekening. Met het kapitaal van u, als Bijenspaarder, wordt de realisering van de Koninginnenbank en de Bestuivingskamer mogelijk gemaakt, de bijenvolken verzorgd en onderhouden, en ontvangt u producten als honing, het  Bijenspaarbankboekje (ontworpen door Olivier Darné) en meer. Met het openen van een Bijenspaarrekening levert u een actieve en wezenlijke bijdrage aan het behoud van de honingbij en de kwaliteit van het milieu! U kunt nu al een bedrag overmaken vanaf 10 euro op de rekening van Stroom 605409 o.v.v. Honing Bank en uw emailadres zodat wij u op de hoogte kunnen houden.

Extra activiteiten juli t/m september 2012
De hele maand juli, elke woensdag- en zondagmiddag van 14.00-16.00 uur, zijn imkers van de Imkersvereniging Den Haag e.o. op de locatie aanwezig zijn om informatie te geven over het houden van honingbijen in de stad en het telen van koninginnen. In augustus en september elke zondagmiddag van 14.00-16.00 uur.
 
Met dank aan:
Fonds 1818, Imkersvereniging Den Haag e.o., Haags Milieucentrum; ; Pierre Gardent-Lisle en Sylvain Bonnet (bouwers Koninginnenbank)

Meer info Honing Bank en Koninginnenbank:
klik hier
De Koninginnenbank bij Stroom
foto: Olivier Darné
Opening Koninginnenbank op 22 juni 2012
foto: Stroom Den Haag
Opening Koninginnenbank op 22 juni 2012
foto: Stroom Den Haag
Opening Koninginnenbank op 22 juni 2012
foto: Stroom Den Haag
Opening Koninginnenbank op 22 juni 2012 (midden: Olivier Darné)
foto: Stroom Den Haag
De Koninginnenbank bij Stroom
foto: © Stroom Den Haag
De Koninginnenbank bij Stroom
foto: © Stroom Den Haag
De Koninginnenbank bij Stroom
foto: © Stroom Den Haag
6 juni 2012: De eerste jonge 'Honing Bank koninginnen' zijn geboren!
ontwerp Koninginnenbank
foto: Olivier Darné + Parti Poétique
ontwerp Koninginnenbank
foto: Olivier Darné + Parti Poétique
ontwerp Stadsbestuiver
foto: Olivier Darné + Parti Poétique