The Knight’s Move: Milo Rau

Woensdag 24 februari 2016, 20-22 uur
(zaal open: 19.30 uur)
Locatie: Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20 A, Den Haag
Voertaal: Engels
Moderator: Patrick van der Hijden (Angl)
Tickets: € 7,50
Reserveren: klik hier
www.theknightsmove.nl


Regisseur Milo Rau (1977), socioloog en ex-journalist, ontwikkelt met zijn International Institute of Political Murder een geheel eigen mix van documentaire, theater en debat. Hij neemt de actualiteit op de korrel - nationalisme in Rusland, de nasleep van de Rwandese genocide, radicalisering van Westerse jongeren - en gaat op zoek naar het conflict onder het oppervlak, het verhaal achter de 'framing'.

Veel van zijn werk krijgt de vorm van een rechtszaak: (na)gespeeld en gedramatiseerd, maar ook altijd met betrokkenen uit de 'echte' wereld. En vaak hebben zijn voorstellingen ook weer consequenties in die buitenwereld. Rau werd recent in de buitenlandse pers zowel 'de meest gewilde' als 'meest controversiële' regisseur genoemd.

Dat alles, plus zijn faam als rasverteller, maakt hem een uitgelezen gast voor The Knight's Move. Patrick van der Hijden praat met Rau over feit en fictie rond Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht, over de vluchtelingencrisis en over het grensgebied tussen theater en journalistiek. Een niet te missen avond voor kunst- en theaterliefhebbers, nieuwsjunkies en wereldverbeteraars.

The Knight's Move
Afgelopen vijf jaar organiseerde Stroom Den Haag The Knight's Move: een serie ontmoetingen met toonaangevende, inspirerende en soms ontregelende internationale gasten. Voor iedereen die zich bezig houdt met de toekomst van de stad en Den Haag in het bijzonder. Verhelderend, verontrustend en inspirerend. In seizoen 2015-2016 slaat Stroom de handen ineen met The Hague International Center for Civic Hacks, het Nationale Toneel & Babel, Universiteit Leiden en LAPS Amsterdam om het gesprek over de stad te verbreden, te verdiepen en aan te scherpen. En om een plek te creëren waar bevlogen en nieuwsgierige doeners in en denkers over de stad elkaar ontmoeten.

The Knight's Move wordt mede mogelijk gemaakt door het Haagse Bluf Fonds (via Prins Bernard Cultuurfonds) en Gemeente Den Haag.

Milo Rau onderscheiden met ITI Preis van Internationaal Theater Instituut, Duitsland
Uit het juryrapport:
Milo Rau wekt met zijn International Institute of Political Murder weerstand. Hij staat voor een generatie die met compromisloosheid op de zich telkens sterker radicaliserende werkelijkheid reageert. Hij neemt stelling, en eist stellingname en geeft het theater en de samenleving impulsen die de brandstof van mondiale conflicten in ons midden halen.

Milo Rau op Holland Festival 2016
The Dark Ages
17 en 18 juni 2016, 2o uur in Frascati, Amsterdam
From the downfall of the Third Reich to the siege of Sarajevo, Swiss director Milo Rau's The Dark Ages recounts the dark history of Europe's unification.

Overzicht lezingen The Knight's Move 2009-heden

The Knight's Move: Milo Rau
The Knight's Move: Milo Rau
foto: Stroom Den Haag
The Knight's Move: Milo Rau
foto: Stroom Den Haag
Milo Rau
Milo Rau, 'Mitleid. Die Geschichte des Maschinengewehrs'
foto: © International Institute of Political Murder
Milo Rau, 'Das Kongo Tribunal'
foto: © International Institute of Political Murder