Marco Scotini, lezing + launch Open!

Zondag 29 september 2013, 15:00 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Reserveren gewenst (zie formulier onderaan de pagina)
Voertaal: Engels

M.m.v. Jorinde Seijdel (hoofdredacteur Open!)
www.onlineopen.org

Dit evenement is tevens onderdeel van See You in The Hague


Open!, voortgekomen uit Open. Cahier over kunst & het publieke domein, is voor de komende twee jaar een samenwerking aangegaan met Stroom Den Haag. Beide instellingen hanteren een interdisciplinaire benadering van de stad en openbaarheid. Het vernieuwde Open! draagt ook met lezingen en symposia bij aan het programma van Stroom, zoals aan See You in The Hague dat de impact van de internationale ambities van Den Haag op de stad en bewoners belicht. De lezing van kunstcriticus en curator Marco Scotini, waarin hij kunst en politiek activisme verbindt, is het eerste resultaat van die samenwerking. Hiermee wordt zowel de lancering van de nieuwe Open! website gevierd als een bijdrage geleverd aan See You in The Hague.

Marco Scotini werkt sinds 2005 aan The Disobedience Archive, een groeiend video archief dat veertig jaar geschiedenis omvat van ongehoorzaamheid en verzet in landen over de hele wereld. Het onderzoek is verschillende malen gepresenteerd, dit voorjaar nog in Castello di Rivoli bij Turijn. Scotini zal vertellen over zijn onderzoek en ingaan op het concept van 'mediatisering'. Welke onderwerpen worden door de media opgepakt en zo zichtbaar gemaakt? En welke sociale en politieke wapens kunnen we inzetten om te ontsnappen aan mechanismen van controle en overheersing? Hij sluit daarmee ook aan bij het onderzoek naar (nieuwe) vormen van verzet in de digitale en fysieke ruimte, waar Open! zich de komende tijd mee bezig zal houden. Scotini is naast curator ook Professor of Art History en directeur van de Visual Arts School op de Nuova Accademia di Belle Arti (NABA) in Milaan.

Het nieuwe Open! ontplooit zich tot een platform voor experimenteel gedachtegoed over kunst, stedelijke cultuur en publiek domein. Het publiceert artikelen op haar website en zal regelmatig samenwerken met andere onderzoeksinstellingen. Na de lezing van Scotini zal Jorinde Seijdel, hoofdredacteur van Open!, de nieuwe koers toelichten en de nieuwe website lanceren. De website is vanaf 29 september online: www.onlineopen.org

Marco Scotini
'The Disobedience Archive (The Republic)' in Castello di Rivoli, 2013
foto: © Castello di Rivoli
Ontwerp: Autobahn