'Culture of Control': avond i.s.m. Platform Scenography

Woensdag 11 maart 2015, 20.00 - 22.00 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag

Voertaal: Nederlands

Onderdeel van Culture of Control


"De militarisering van het leven openbaart zich daar waar een cultuur van controle vorm krijgt", aldus criminoloog en filosoof Marc Schuilenburg. Stroom Den Haag organiseert i.s.m. Platform-Scenography (P-S) de avond 'Culture of Control', waarbij vanuit de verbeelding gekeken wordt naar veiligheid en controle. Met: Marc Schuilenburg, Joachim Robbrecht en Pink Pony Express.

Marc Schuilenberg zet op deze avond het begrip culture of control uiteen en hoe het leven ook weer probeert daaraan te ontsnappen. Theatermaker Joachim Robbrecht schetst aan de hand van zijn nieuwe voorstelling 'The Great Warmachine' hoe strijdlustig spel nieuwe perspectieven op de huidige oorlogseconomie kan bieden. Het Amsterdamse ontwerpcollectief Pink Pony Express laat zien hoe vruchtbaar frictie en controle kunnen zijn. >> lees meer over de sprekers

Vanuit het nieuws:

De grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten, de IDEX in Abu Dhabi, is net afgelopen. Ongetwijfeld heeft ook Nederland in deze 'global arena for defense innovations' goede zaken gedaan. Oorlog en veiligheid bepalen niet alleen in hoge mate ons leven, maar zijn tevens business-opportunities.

In de aanloop naar de Prague Quadrennial of Performance Design and Space (juni 2015) programmeert Platform Scenography (P-S) een aantal avonden rond hun bijdrage Between Realities. Gedurende de Quadriennale zal een team van kunstenaars, scenografen en ontwerpers interventies uitvoeren in de openbare ruimte van Praag die onderzoeken waar, wanneer en hoe de verbeelding zich manifesteert in onze hedendaagse realiteit en hoe deze gebruikt wordt om (nieuwe) werelden te creëren. Ze vertrekken bij een aantal strategieën: vechten, vluchten, onderhandelen, onderdompelen en schuilen. In het najaar van 2015 zal een aantal van deze interventies verder worden uitgewerkt voor het Stroomproject Culture of Control, over de impact van veiligheid en controle op het dagelijks leven in de stad en de manier waarop we daar als stedelingen mee om kunnen gaan.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Dutch Performing Arts Fund, Mondriaan Fonds en Gemeente Den Haag.
 
Woensdag 20 mei, aanvang 19.30 uur
Reality Check #3 Preview Between Realities
Locatie: Het Nieuwe Instituut, Rotterdam

Platform-Scenography (P-S) organiseert van 17 t/m 28 juni 2015 de Nederlandse inzending naar de Praagse Quadrienale 2015, de wereldtentoonstelling voor Performance Design and Space. Op 20 mei laten de verschillende deelnemers aan Between Realities - interventionisten, cartografen, curatoren en reporters - op eigenzinnige wijze zien wat zij in Praag gaan doen en zal Praagkenner Caspar van Gemund een korte lezing over de stad houden.


Culture of Control
Najaar 2015
Culture of Control is een programma over de invloed van controle op ons dagelijks leven en de beleving van de stad. Gedurende 8 weken staat Stroom in het teken van controle: van zelf- en relationele controle tot terugpratende koelkasten, militaire stedenbouw en burgerwacht. Geen dystopische scenario's of opgeheven vingers, maar oprechte interesse in een fenomeen dat op allerlei manieren invloed uitoefent op ons leven en op de stad. Met kunst, scenografie, films, hacks, reflecties, cartografie en interviews onderzoeken, bespelen en kantelen we de gekende en ongekende controlemechanismen.

LINKS:
www.platform-scenography.nl
www.pq.cz (Prague Quadrennial)
www.seeyouinthe hague.nl

Joachim Robbrecht, 'The Great Warmachine', 2015
foto: © Isolde Woudstra
Platform Scenography
Marc Schuilenburg, 'Securitization of Society. Crime, Risk, and Social Order' (2015)
Pink Pony Express
See You in The Hague
foto: Design: Autobahn