The Knight's Move: Juhani Pallasmaa

over 'Biophilic Future', cultuur, schoonheid en de menselijke natuur

Dinsdag 24 april 2012, 20:00 uur
LET OP! verplaatst naar NIEUWE LOCATIE:

KABK, Prinsessegracht 4, Den Haag


Entree: € 5,- (or 1 Time/Bank Hour Notes)
Voertaal: Engels
Introductie door Klaske Havik
Reserveren: zie formulier onderaan deze pagina

Het fenomeen van de artist's artist is welbekend. Dat is een kunstenaar die voor een grote groep andere kunstenaars van cruciaal belang is. De Finse architect Juhani Pallasmaa zou je kunnen beschrijven als een artist's architect, een architect die door zijn praktijk, zijn tentoonstellingen, lesgeven maar misschien wel vooral door zijn denken en schrijven, grote invloed uitoefent op niet alleen architecten maar ook op kunstenaars. Stroom kwam op het idee om Juhani Pallasmaa als spreker uit te nodigen, toen de kunstenaar Navid Nuur in de bibliotheek van Stroom zijn boeken uit de kast haalde en vertelde hoe belangrijk Pallasmaa voor hem is. Ook Iain Sinclair, een van de knights die ons vorig jaar begeesterden, raadde hem aan. Juhani Pallasmaa zal het hebben over de 'Biophilic Future', over cultuur, schoonheid en de menselijke natuur. Hij zal worden ingeleid door Klaske Havik (architecte en schrijfster voor o.a. OASE).

Juhani Pallasmaa is een Fins architect, emeritus hoogleraar van de Helsinki University of Technology, voormalig directeur van het Finse Architectuurinstituut, en ook gastprofessor aan de Washington University in St. Louis (VS). Daarnaast runt hij zijn eigen architectenkantoor in Helsinki. Als curator heeft hij vele internationale tentoonstellingen over Finse architectuur, stedenbouw en beeldende kunst samengesteld. Met zijn tentoonstellingen en geschriften over cultuurfilosofie, omgevingspsychologie en architectuurtheorie bracht hij verrassende inzichten naar voren over de moderne en de hedendaagse architectuur. Hij is auteur van o.a. de boeken The Eyes of the Skin - Architecture and the Senses, Encounters - Architectural Essays en The Thinking Hand: Existential and Embodied Wisdom in Architecture, klassiekers op het gebied van architectuurtheorie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Juhani_Pallasmaa

The Knight's Move
Stroom Den Haag organiseert jaarlijks een aantal toonaangevende lezingen onder de noemer ‘The Knight's Move' met internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Zoals de knight - het paard - zich over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad nieuwe impulsen geven.

Mediapartner van deze lezingenserie is: De Groene Amsterdammer

The Knight's Move wordt in 2012 mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur en is een samenwerking met het Vlaams Architectuur Instituut.

Archief The Knight's Move lezingen

Juhani Pallasmaa
foto: @ Slow Muse blog by Deborah Barlow
Karl Valentin als Schwerer Reiter
foto: © Schloss Wahn
Omslag boek
Omslag boek
Mediapartner van The Knight's Move