Onthulling 'Ling Zhi Helicopters' - Huang Yong Ping

Zondag 4 oktober 2020
Locatie: Kop van de Rijswijkse Landingslaan, Leidschenveen-Ypenburg

Onthulling door: de Haagse wethouder Robert van Asten

Bekijk facebook album van de onthulling


Op zondag 4 oktober 2020 is dan eindelijk in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg het iconische kunstwerk Ling Zhi Helicopters van de eind oktober vorig jaar overleden Chinees-Franse kunstenaar Huang Yong Ping onthuld, in aanwezigheid van zijn weduwe Shen Yuan en zijn dochter.

De stad Den Haag realiseert met het kunstwerk Ling Zhi Helicopters een ambitieus project en voegt een iconisch kunstwerk toe aan haar indrukwekkende collectie kunstwerken in de openbare ruimte, waartoe ook bijvoorbeeld het Hemels Gewelf van James Turrell, Park in het Water van Vito Acconci en De Beeldengalerij van P. Struycken behoren. Het nieuwe monumentale kunstwerk staat op de locatie van voormalig vliegveld Ypenburg en markeert de totstandkoming van stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg.

De gemeente Den Haag heeft zich bij de keuze van het kunstwerk laten adviseren door een commissie van bewoners en kunstkenners, onder begeleiding van kunstcentrum Stroom Den Haag. De keuze is op het ontwerp van Huang Yong Ping gevallen, omdat Ling Zhi Helicopters de geschiedenis van de locatie en het ontstaan van het stadsdeel op poëtische wijze verbindt. De kunstenaar koos de kop van de Rijswijkse Landingslaan voor een intrigerend en reusachtig ensemble van drie ‘paddenstoel-helicopters'. Op het grasveld verrijzen straks drie reusachtige Ling Zhi paddenstoelen van respectievelijk 5,5 m., 6,8 m. en 6,3 meter hoog. Als de wind waait draaien op de ‘hoeden' zachtjes de helicopterwieken en lijkt het alsof het werk hier net is geland. Op deze plek bevond zich tussen 1936 en 1987 het vliegveld Ypenburg. Vandaag de dag is het een levendige wijk op een historische locatie die nog leeft in de herinnering van veel omwonenden. Het monumentale kunstwerk verbeeldt daarmee de krachtige synthese van terugblik en vooruitgang.

Ling Zhi
Ling Zhi is de naam van een kleine paddenstoel die in China groeit op oude bomen en in de bergen. In de traditionele Chinese medicijnleer en volgens het Taoïstische geloof is de Ling Zhi paddenstoel een medicijn om je te verzekeren van een lang leven. Huang Yong Ping koos ervoor om drie exemplaren van deze soort paddenstoel uit te vergroten. Spijtig genoeg is hij zelf te vroeg en onverwachts overleden, maar als nalatenschap heeft hij de stad Den Haag een prachtig kunstwerk geschonken dat juist een lang (en verrijkt) leven verbeeldt.

Uniek productieproces
De monumentale schaal van Ling Zhi Helicopters eiste een volkomen nieuw productieprocedé waarin innovatieve en ambachtelijke technieken samenkomen, van 3d scans en schuimverwerking tot koperslaan. Het kunstwerk is geproduceerd en geïnitieerd in Nederland. Het bedrijf Anything is Possible in Abcoude is verantwoordelijk voor productie en technisch advies. Huang Yong Ping was kort voor zijn overlijden nog op bezoek in Abcoude en vol lof over de productie. In overleg met zijn weduwe, Shen Yuan (zelf beeldhouwster) is het kunstwerk naar de volledige wensen van Huang Yong Ping voltooid.

Huang Yong Ping
Huang Yong Ping (1954-2019) was een Frans-Chinese kunstenaar die zich eind jaren ‘80 in Europa vestigde. Hij werkte en woonde in Parijs, waar hij eind vorig jaar onverwacht overleed. Ling Zhi Helicopters dat zijn voltooiing al was genaderd, is een van de laatste ontwerpen van zijn hand.
Huang Yong Ping wordt gezien als een van de bekendste kunstenaars van de Chinese avant-garde. Internationaal geroemd om zijn inventiviteit en grenzeloze verbeelding, wist hij in zijn werken Oosterse en Westerse kunsttradities te verbinden. Zijn monumentale installaties imponeren niet alleen als beeld, maar ook door een scherpzinnige blik op de huidige tijd en onze plek in de geschiedenis.
Tot halverwege de tachtiger jaren was hij lid van de Xiamen Dadabeweging, die happenings organiseerde naar het voorbeeld van Joseph Beuys, Marcel Duchamp en John Cage. In 1989 kreeg hij een uitnodiging deel te nemen aan Magiciens de la Terre, de legendarische tentoonstelling van niet-westerse kunst in het Centre Georges Pompidou in Parijs. Na het bloedbad op het Tiananmenplein in Peking besloot hij in Frankrijk te blijven. In 1996 maakte zijn werk deel uit van het Europese kunstevenement Manifesta in Rotterdam en in 1997 van Skulptur Projekte in Münster. Sinds 1999 bezit hij de Franse nationaliteit.
In datzelfde jaar en in 2009 vertegenwoordigde hij Frankrijk op de Biënnale van Venetië. Zijn werk is o.a. te zien geweest in de tentoonstelling Monumenta (Grand Palais, Parijs, 2016), en Art and China after 1989: The Theater of the world (Solomon R. Guggenheim Museum, New York, 2017), en maakt deel uit van vele grote, internationale kunstcollecties. In Nederland is zijn werk The overturned tomb (1994) deel van het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Met dank aan:
Het kunstwerk Ling Zhi Helicopters kwam tot stand in samenwerking met Projectbureau Ypenburg, de Ontwikkelingsmaatschappij Leidschenveen, de gemeente Den Haag en Stroom Den Haag. Met dank aan: Anything is Possible, Shen Yuan en Huang Yan.

Onthulling Ling Zhi Helicopters, 4 oktober 2020
foto: Naomi Moonlion, courtesy Stroom Den Haag
Onthulling Ling Zhi Helicopters, 4 oktober 2020
foto: Naomi Moonlion, courtesy Stroom Den Haag
Onthulling Ling Zhi Helicopters, 4 oktober 2020
foto: Naomi Moonlion, courtesy Stroom Den Haag
Huang Yong Ping bezoekt de productie in Abcoude
foto: Stroom Den Haag
'Ling Zhi Helicopters', productieproces in Abcoude
foto: Stroom Den Haag