Rondleiding Magdalena Pilko door 'Return on Invest'

Zondag 8 juli 2012, 15 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Toegang gratis. Reserveren niet nodig
Meer over Return on Invest


Magdalena Pilko geeft deze zondagmiddag een rondleiding door de tentoonstelling Return on Invest.

In Return on Invest zien we recent werk, met als titel Interviewing Ornaments, van de fotografe Magdalena Pilko (1979). Dit werk is eigenlijk nog volop in ontwikkeling. Het gaat om een serie foto's die Pilko begon te maken tijdens wandelingen door Den Haag. Daarbij kwam ze basale compilaties in de gebouwde omgeving tegen, zoals patronen bijvoorbeeld, die misschien niet meteen opvallen wanneer je er langsloopt, maar die dan toch ineens een zekere betekenis lijken te krijgen zonder dat ze hun abstractie verliezen. In Interviewing Ornaments zien wij ze uitgelicht, gekadreerd, geframed of gedupliceerd.

Deze werkwijze is typerend voor Pilko. Net als in vorige werken speelt ze met de onmogelijkheid de dingen op een letterlijke manier vast te leggen. Wat ze toont is specifiek en toch gaat het haar niet om een verhaal, niet om de inhoud van het beeld, maar om het kijken zelf. Zij refereert daarbij aan de schrijver W.G. Sebald in Unheimliche Heimat: 'In het kijken voelen wij, hoe de dingen naar ons kijken en begrijpen, dat wij er niet zijn om het universum te doordringen, maar om van hem doordrongen te worden.'

Alles kijkt naar jou, volgens Pilko, en is continu in beweging. Daarom schuiven haar opnamen in het zwarte beeldvlak dan ook heen en weer, lijken soms hun plek te vinden en dan toch weer niet. Wat we zien zijn zowel heel rationele vormen als ook ruimtelijke of architecturale associaties. In de foto's krijgen ze ruimte en verwijzen naar een mogelijk andere logica.

www.pilko.nl

Magdalena Pilko, Interviewing Ornaments, 2012
foto: courtesy the artist
Uitnodiging (vormgeving: Thonik, Amsterdam)