Uncertainty Seminar #1 met Andrew Norman Wilson

Donderdag 12 januari 2017, 18.00 - 21.30 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Toegang: € 7,50 (
incl. soepmaaltijd en een drankje)
Studenten op vertoning van een pas: € 5,-
Gratis voor We Are Public leden
Voertaal: Engels
Join het facebook event

Screening, lezing en gesprek
m.m.v.  Ibo van de Poel, Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar Ethiek en Techniek aan de TU Delft.

Stroom Den Haag lanceert met de Uncertainty Seminars een nieuwe reeks in het kader van het programma Attempts to Read the World (Differently). Hierin verkent Stroom met denkers, makers en doeners het begrip 'onzekerheid' als een mogelijke culturele strategie. In plaats van angst voor het onbekende en het uitbannen van onzekerheden, gaan de Uncertainty Seminars uit van de waarde en kracht van de omweg, het tussen-in-zijn en de twijfel: unieke en ondergewaardeerde instrumenten om vaste patronen te overdenken.

In deze eerste editie van de Uncertainty Seminars ontrafelt de Amerikaanse kunstenaar Andrew Norman Wilson via filosofische en filmische omwegen de rol die twijfel speelt in zijn werk. Naast nieuw werk en de ontleding van zijn artistieke praktijk presenteert hij een samengesteld screeningprogramma van filmproducties van buiten het kunstenveld. In deze werken wordt formele onzekerheid verbeeld door ‘poppen' die menselijke vormen aannemen. Een ongemakkelijkheid rondom hun vormen, door antropomorfisme, lichamelijke fragmentatie en fysiek onmogelijke scenario's roept de vraag op: "wat kan een lichaam?"


Na zijn lezing gaat Wilson in gesprek met Ibo van de Poel, hoogleraar Ethiek en Technologie aan de TU Delft en hoofd van de nieuwe afdeling Values, Technology & Innovation (VTI). Hij ziet technologie als een sociaal experiment in de maatschappij en houdt zich bezig met de waarden en denkkaders omtrent technologie, die onvermijdelijk mee veranderen met de tijd. Hoe kunnen we de noodzakelijke en meer constructieve rol van 'onzekerheid' inzetten bij wetenschap en politieke besluitvorming?

De reeks is vernoemd naar Uncertainty Seminars: Group Therapy van Andrew Norman Wilson, een video-installatie in verschillende gedaantes uit 2013. In een visuele zoektocht naar de kern van welzijn ontvlecht Wilson de onzekerheid van onze tijd en de spirituele, psychoanalytische, medicinale en soms clichématige vormen van heling die de mens hiervoor ontwikkelt. Het werk is een embleem voor de potentie van het niet-weten, en vormde een schakel naar een meer fundamentele deconstructie van twijfel als motor in Wilsons kunstenaarschap.

Onzekerheid als diepgeworteld onderdeel van het mens-zijn, uit zich volgens Wilson in een voortdurende staat van milde paranoia door de gedachte dat je misschien een marionet bent van externe krachten, in plaats van in controle: gestuurd door economische netwerken, algoritmes of je genetische code. In recent werk gebruikt hij handgemaakte en computer-gegenereerde marionetten en poppen om deze gedachten te begrijpen. Wetenschappelijke visualisatie en filmische technieken vallen samen om 'wetenschap' voor te stellen als een culturele, in plaats van een objectieve praktijk.

Andrew Norman Wilson (VS, 1983) legt met soms radicale alternatieven de structuren bloot achter macht, technologie en kapitaal. In 2011 trapte hij zijn artistieke praktijk af met het omstreden Workers leaving the Googleplex. In installaties, videowerken en workshops ontleedt Wilson ons denken over emotionele, sociale en ecologische crises die onze wereld wel of niet tegemoet gaat. Onlangs werd zijn werk opgenomen in publicaties als Frieze, Wired en e-flux journal, en in tentoonstellingen als Dreamlands in Whitney Museum of American Art, de Biennale van Gwangju, de 9e Biennale van Berlijn (2016).
www.andrewnormanwilson.com


Uncertainty Seminars - Group Therapy from Andrew Norman Wilson on Vimeo.

design The Rodina
Andrew Norman Wilson
foto: Stroom Den Haag
Andrew Norman Wilson (r) en Ibo van de Poel (l)
foto: Stroom Den Haag
Andrew Norman Wilson, 'Baby Sinclair (The Unthinkable Bygone)', 2015
foto: courtesy the artist
Andrew Norman Wilson, 'The Unthinkable Bygone', video still
foto: courtesy the artist
Andrew Norman Wilson, 'Reality Models', video still
foto: courtesy the artist
Attempts to Read the World (Differently)
foto: design: The Rodina