Resistant Readings

Woensdag 15 maart 2023, 19:30-21:00
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Toegang: gratis
Graag reserveren via Eventbrite
- KLIK HIER
>> Join facebook event

Bijeenkomst met Iliada Charalambous, Ioana Lupascu en Reading Room Rotterdam. Onderdeel van het publieksprogramma van Positions: Elsewheres.

Eén week na Internationale Vrouwendag nodigt Stroom iedereen uit om samen te komen in Iliada Charalambous' installatie Commoning (un)Common Ground om de strijd voor de vrijheid van vrouwen te vieren. We bieden de gelegenheid om bij elkaar te komen en ervaringen en inspiraties te delen van vrouwenorganisaties en radicale vriendschappen. Dit zijn de netwerken waarmee vrouwen zich organiseren, dromen, manieren van aanpak delen en nieuwe werelden creëren.

De avond begint met de performance Resistant Readings, een doorlopend project van Iliada Charalambous en Sophie Mak-Schram. Het is een collectieve lezing van solidariteitsbrieven die zijn uitgewisseld tussen vrouwen van de Zapatista-beweging en leden van de Koerdische vrouwenbeweging. De performance gaat in op het begrip 'herstory' - een alternatieve geschiedschrijving - en staat stil bij de bijeenkomst van een Zapatistische delegatie en Koerdische vrouwen die plaats vond in Eindhoven in oktober vorig jaar.
We nodigen de deelnemers van ons evenement op 15 maart uit om teksten van vrouwen en vrouwenbewegingen mee te nemen.

Het is geen toeval dat dit evenement wordt georganiseerd op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. Met het werk Commoning (un)Common Ground verkent Charalambous de mogelijkheden van directe democratie en stelt zij met een buurtvergadering een alternatieve manier voor om als groep beslissingen te nemen over hun collectieve manier van samenleven.

Dit evenement maakt deel uit van de tentoonstelling Positions: Elsewheres (te zien t/m 2 juli), waarin werk wordt gepresenteerd van Haagse kunstenaars die zich bezighouden met versnipperde plekken, landschappen en gebieden buiten de tentoonstellingsruimte.

Deze bijeenkomst is gratis en voor iedereen toegankelijk. We vragen je wel om vooraf te reserveren via Eventbrite.

Publiek Programma 'Positions: Elsewheres'
foto: design: Mary Ponomareva
Iliada Charalambous, 'Commoning (un)Common Ground', installation at Stroom, 2023
foto: Naomi Moonlion, courtesy Stroom Den Haag
Iliada Charalambous, 'Commoning (un)Common Ground', installation at Stroom, 2023
foto: Diana Lamonda
Iliada Charalambous, 'In Solit-dary Times', 2021
foto: Tommy Smits, courtesy the artist
Publiek Programma 'Positions: Elsewheres'
foto: design: Mary Ponomareva