The Knight's Move: Iain Borden

Skateboarding and the Modern City

Donderdag 9 juni 2011, 20:00 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal: Engels
Reserveren: zie formulier onderaan deze pagina

Steden en gebouwen maken een groot deel uit van ons dagelijks leven. We wonen, werken en winkelen er in. Meestal gebruiken we die ruimte echter passief en volgen we slaafs verkeersborden en -regels. Veel actiever dan lopen, fietsen of autorijden wordt het meestal niet. Dat is te beperkt, aldus Britse architectuurhistoricus Iain Borden. Kijk naar de stadsbeleving van de skateboarders.  Door hun jeugdig enthousiasme en lichamelijk plezier creëren ze hun eigen ruimte, hun eigen steden, en hun eigen architectuur. Juist door zich te ontworstelen aan de 'ruimtelijke censuur' komen ze tot een herdefiniëring van de stedelijke omgeving.

Skateboarders verkennen de grenzen van de stedelijke omgeving door elementen te gebruiken die anderen vaak niet zien, en ook niet of nauwelijks gebruiken. Ze ontdekken in bloemperken, railings en muren het onverwachte potentieel van de stad als gigantische speeltuin. Hierdoor worden skaters vaak weggezet als vandalen die zich net als daklozen ophouden in semi-gecontroleerde ruimtes tussen privaat en openbaar domein in. In de strijd om een duidelijke eigen sociale plek riskeren ze boetes, en zelfs gevangenschap.

Iain Borden (Oxford, 1962) is architectuurhistoricus en hoofd van Bartlett School of Architecture in Londen. Zijn interesse gaat zowel uit naar het ontwerp als de beleving van de stedelijke omgeving, waarbij hij zich vooral richt op de manier waarop mensen zonder architectuurachtergrond hun omgeving begrijpen. Hij is o.a. auteur van 'Skateboarding, Space and the City: Architecture and the Body' (Oxford, Berg, 2001) en werkt momenteel aan de publicatie 'Drive: Automobile Journeys through Cities, Architecture & Film' (Reaktion Books).
http://en.wikipedia.org

PERS
20 juni 2011, Archined, De Skateboarder en de Stad

Deze lezing maakt tevens deel uit van het randprogramma bij de tentoonstelling Raphaël Zarka 'Gibellina'.

The Knight's Move
Stroom Den Haag organiseert jaarlijks een aantal toonaangevende lezingen onder de noemer The Knight's Move met internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Zoals de knight - het paard - zich over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad nieuwe impulsen geven.
Mediapartner van deze lezingenserie is: De Groene Amsterdammer

The Knight's Move wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Archief The Knight's Move lezingen 2009-heden

Iain Borden (l) met Arno van Roosmalen (r)
foto: Stroom Den Haag
Iain Borden bij Stroom Den Haag
foto: Stroom Den Haag
Iain Borden bij Stroom Den Haag
foto: Stroom Den Haag
Skaters op het Spuiplein in Den Haag
foto: © Margriet Rutgers
Skaters op het Spuiplein in Den Haag
foto: © Margriet Rutgers
Karl Valentin als Schwerer Reiter
foto: copyright Schloss Wahn
Iain Borden
omslag 'Skateboarding, Space and The City'
Skatebaan bij het Malieveld, Den Haag
foto: © Margriet Rutgers