Rondleiding Annechien Meier en filmpremière 'Borders in Our Mind'

door de tentoonstelling Living Remains

Zondag 31 oktober 2010, 15 uur
Aanvang film: 16 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Gratis. Reserveren niet nodig.


Kunstenaar Annechien Meier geeft een rondleiding door de tentoonstelling 'Living Remains' van Raul Ortega Ayala en zal op een geheel persoonlijke manier ingaan op het achterliggende thema. Aansluitend vindt de première van de film 'Borders in Our Mind' plaats, gevolgd door een presentatie van haar Panderplein project.

'Borders in Our Mind' is een documentaire van Annechien Meier en Gaston Wallé. De film gaat over Cuba, een van de weinige landen ter wereld waar het produceren van voedsel in de stad op grote schaal door de staat gesteund wordt. Volgens de regering is zelfs bepaald dat toegang tot gezond voedsel vanzelfsprekend tot de rechten van de mens behoort. Zo wordt in de stad Havana op grote schaal permacultuur bedreven. Een duurzame agrarische methode waarbij zo min mogelijk energie verbruikt wordt. Op kleine schaal wordt deze methode ook toegepast, op een parkeerdek, een patio of op het dak van een woning. Veel onderzoek is gedaan naar het verbouwen van groenten in de stad. Beeldend kunstenaar Annechien Meier wilde in contact komen de mensen die het onderzoek gedaan hebben en voorbeelden in Havanna ter plekke bezoeken. Zij past deze methoden toe in haar eigen kunstprojecten waarin het verbouwen van groenten en de interactie met mensen centraal staan.

De film wordt gevolgd door een lezing door Annechien Meier waarin zij haar Panderpleinproject presenteert, een kunstproject in Den Haag dat zij realiseerde na haar onderzoek in Cuba.

Gaston Wallé
Cameraman en editor Gaston Wallé is 11 jaar werkzaam als cameraman en filmeditor bij diverse omroepen.

Annechien Meier
In het werk van beeldend kunstenaar Annechien Meier staat communicatie tussen mensen in stedelijke of landschappelijke omgeving centraal. Zij verkent landschappelijke en urbane leefgebieden en onderzoekt hoe mensen hierin leven en wonen middels haar installaties. (Volks)tuinen staan in haar werk vaak centraal. In algemene zin weerspiegelen tuinen inzichten en waarden van een cultuur, tijd, of plaats. Openbaar toegankelijk groengebied binnen de nieuwe ruimtelijke ordening staat ter discussie in haar werk.
www.annechienmeier.nl

still uit 'Borders in Our Mind'
foto: Annechien Meier
still uit 'Borders in Our Mind'
foto: Annechien Meier
still uit 'Borders in Our Mind'
foto: Annechien Meier
still uit 'Borders in Our Mind'
foto: Annechien Meier
still uit 'Borders in Our Mind'
foto: Annechien Meier
still uit 'Borders in Our Mind'
foto: Annechien Meier
Panderplein project Annechien Meier