OpZicht: Nathalie Mannaerts

2 maart t/m 20 april 2015
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag, 11-17 uur; zaterdag en zondag, 12-17 uur

Gesloten: 5 en 6 april (Eerste en Tweede Paasdag)

OpZicht is een presentatieplek voor nieuw ingeschreven Haagse kunstenaars in de entreeruimte van Stroom Den Haag. Het wandmeubel dient als podium en platform waarop de kunstenaar zijn of haar werk, passie en interesse kan delen met de bezoeker. Iedere presentatie duurt ongeveer 7 weken.
Archief OpZicht presentaties 2013-heden

Tekst van Nathalie Mannaerts zelf:

Het schilderij, dat hier bij Stroom ‘Op Zicht' hangt, heb ik gemaakt in mijn eindexamenjaar op de KABK. Het is gebaseerd op een filmstill van Pippi Langkous. Tijdens het maken ervan gebeurde een paar ongelukken op het doek, die het schilderij uiteindelijk een beetje magie meegaven. Ik geloof dat je mislukking niet uit de weg moet gaan om geluk te vinden. Ik zoek graag die grens op.

Nog leuker vind ik het, dat ik gevraagd ben om hier iets te vertellen over mijn helden en beelden en teksten te laten zien, die mij dierbaar zijn en een stuk van de wereld waarvan ik houd vertegenwoordigen. Ik wil anderen daarover heel graag enthousiast maken.

Ik ben opgegroeid aan de rand van het bos in een klein dorpje. Het leven in het dorp was simpel en de mensen ongecompliceerd. Wij, kinderen, werden enorm vrij gelaten en brachten veel tijd door in het bos op zoek naar avontuur, bouwden hutten en haalden kattenkwaad uit. Ik was een grote fan van de boeken van Roald Dahl en de televisieserie Pippi Langkous.

Toen ik een jaar of 7 was brachten mijn ouders van hun vakantie een boek van de Zweedse kunstenaar Carl Larsson voor mij mee. De wereld die daarin werd geschetst was nog leuker dan mijn wereld. Hier mocht je naakt zwemmen, vissen en picknicken in verkleedkleren en werd elke dag een taart gebakken. Ik denk dat toen mijn liefde voor Scandinavië is ontstaan, al was ik er nog nooit geweest. Pippi Langkous en dit boek gaven mij genoeg informatie over hoe het daar moest zijn.

Mijn jeugd heeft een flinke stempel op mij gedrukt. Ik heb nog steeds een hang naar avontuur en voel me volmaakt gelukkig in de natuur, ook bij vies weer.  Toen ik een jaar of twintig was, realiseerde ik me dat het leven van volwassenen veel ingewikkelder en ook een stuk serieuzer is. Ik vind het lastig om me te houden aan de ongeschreven regels die volwassenen hanteren.

Mijn favoriete Finse kunstenaar Pekka Halonen schreef ooit : "To paint nature, is to paint oneself". Ik ben het met hem eens. Ik hoop dat mijn schilderijen appelleren aan een gevoel van oorsprong dat in ons zit en zich openbaart wanneer we overweldigd worden door de magie van de natuur, het liefst daar waar avonturen op ons wachten...

LINKS
www.nathaliemannaerts.nl

PERS
If Then Is Now, 21 april 2015

De meeste recente schilderijen van Nathalie Mannaerts waren tot 3 april a.s. te bezichtigen in het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Turfmarkt 147, Den Haag in een groepstentoonstelling van graduates:
www.facebook.com/ARTtrium147

Tot 10 april a.s. heeft zij een solotentoonstelling in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden:
www.facebook.com/Kunstgang

Op 10 april a.s. verhuizen haar schilderijen naar Sanquin in Amsterdam voor een solotentoonstelling:
www.sanquin.nl


Nathalie Mannaerts, 'Waiting', 2013
foto: Eric de Vries
Nathalie Mannaerts, 'Sky Blue', 2014
foto: Eric de Vries
Nathalie Mannaerts 'Cross Country - Tribute to Akseli Gallen-Kallela', 2012
foto: Eric de Vries
Nathalie Mannaerts, 'You Think We Have Similar Personalities But I Could Have Jumped', 2014
foto: Eric de Vries
Nathalie Mannaerts, 'Tribute To Thesleff', 2014
foto: courtesy the artist
Nathalie Mannaerts, 'Sold Lodge, Bought Caravan', 2013-14
foto: Eric de Vries