OpZicht: Machteld Rullens

27 november 2013 t/m 12 januari 2014
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag, 11-17 uur; zaterdag en zondag, 12-17 uur


Opening: woensdag 27 november 2013, 16-17 uur met optreden van Shantykoor Albatros uit Rotterdam
Bekijk clip op facebook


OpZicht is een presentatieplek voor nieuw ingeschreven Haagse kunstenaars in de entreeruimte van Stroom Den Haag. Het wandmeubel dient als podium en platform waarop de kunstenaar zijn of haar werk, passie en interesse kan delen met de bezoeker. Iedere presentatie duurt ongeveer 6 weken.
Archief OpZicht presentaties 2013-heden

Tekst van Machteld Rullens zelf:

Tijdens het maken van In Search of the Miraculous zeilde Bas Jan Ader de Atlantische Oceaan over in een kleine zeilboot. Na drie weken werd het radiocontact afgebroken. De lege zeilboot spoelde voor de kust van Ierland aan. Zijn lichaam werd nooit gevonden.

Ader's trans-Atlantische poging zou deel worden van een trilogie. Voor het eerste deel nodigde hij een klein koor uit om zeemansliederen te zingen. De derde presentatie, ook een optreden van een koor, zou plaatsvinden na aankomst in Nederland. Deze vond nooit plaats.

Voor de OpZicht presentatie In Search of... heeft Machteld Rullens samengewerkt met twee shantykoren. Het repertoire van beide koren bestaat uit liederen over de zee. Een optreden door Shantykoor Albatros vormde reeds de start van deze presentatie.

Naast de speakerwand staat een platenspeler. Op de plaat zijn een aantal shanties te horen die tijdens het live optreden gezongen zijn. Eveneens kunt u luisteren naar een lied genaamd Harbor (ATMOS) geproduceerd in samenwerking met Simon de la Court. En een fragment uit een gesprek dat Machteld met Jim Tsutsui had. Jim Tsutsui maakte in 1975 deel uit van het studentenkoor dat Bas Jan Ader's eerste deel van In Search of the Miraculous uitvoerde.

U kunt bij de balie vragen hoe u de plaat kan beluisteren.

Machteld Rullens volgt haar master opleiding Beeldende Kunst aan het Piet Zwart Instituut te Rotterdam. In haar werk worden documentaire en fictieve verhaallijnen gecombineerd om het gewone, in de vorm van video's, performances en installaties, op een andere manier te tonen. Hierbij beschouwt zij het spel dat tussen maker, acteur, voorbijganger en toeschouwer plaatsvindt als materiaal.

www.machteldrullens.nl

Op zondag 12 januari 2014, 15 uur geeft Machteld Rullens bij Stroom een rondleiding door de tentoonstelling exformation van Agnieszka Kurant. >> meer informatie klik hier

PERS
Den Haag Direct, 2 december 2013
If Then Is Now, 2 december 2013

Optreden Shantykoor Albatros bij Stroom
foto: Stroom Den Haag
Optreden Shantykoor Albatros bij Stroom
foto: Stroom Den Haag
Shantykoor Albatros uit Rotterdam
Shantykoor Albatros uit Rotterdam
Shantykoor Albatros uit Rotterdam