Etalagepresentatie: 'Scaffold' en 'Mandela Monument'

15 maart t/m 1 juni mei 2014
Locatie:
etalage Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: dag en nacht vanaf de straat te zien


Onderdeel van See You in The Hague, een veelzijdige vertelling over de ambitie en werkelijkheid van Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht.

Stroom Den Haag was betrokken bij de realisatie van twee sterk contrasterende monumenten die tegenover elkaar staan aan de President Kennedylaan in de Internationale Zone van Den Haag.

Scaffold van Sam Durant
Scaffold van de Amerikaanse kunstenaar Sam Durant is een assemblage van vijf historische houten schavotten uit de Amerikaanse geschiedenis, beginnend bij abolitionist John Brown uit 1859 tot Saddam Hussein in 2006. Het werk wordt in het kader van het langlopende programma See You in The Hague van Stroom Den Haag ingezet als een platform voor een openbaar debat over doodstraf, democratie, nationale rechtspraak en internationaal strafrecht. Een publiek programma zal Scaffold komende tijd tot een platform maken voor discussie en reflectie.
De grote aanwezigheid van instituten op het gebied van recht en veiligheid in Den Haag was de aanleiding voor Sam Durant en Stroom om Scaffold in Den Haag op te bouwen aan de President Kennedylaan in de Internationale Zone van de stad.
De foto in de etalage is gemaakt door: Ed Jansen


Mandela Monument van Arie Schippers

"I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear."
- Nelson Mandela

Het Mandela Monument Long Walk to Freedom van de Nederlandse kunstenaar Arie Schippers staat aan de President Kennedylaan in Den Haag vlakbij Omniversum.
Op 25 september 2012 onthulde bisschop Desmond Tutu  het 3,5 meter hoge standbeeld. Stroom Den Haag begeleidde de selectie van de kunstenaar en het opdrachttraject tot en met de schetsfase. Voor de gemeente Den Haag is Stroom als vanzelfsprekend de eerste partij om advies te vragen op het gebied van kunst in de openbare ruimte.
De foto in de etalage is gemaakt door: Gerrit Schreurs

Etalage Stroom Den Haag, april 2014
foto: courtesy Stroom Den Haag
Etalage Stroom Den Haag, april 2014
foto: courtesy Stroom Den Haag
Etalage Stroom Den Haag, 2014
foto: courtesy Stroom Den Haag
Etalage Stroom Den Haag, 2014
foto: courtesy Stroom Den Haag
Etalage Stroom Den Haag, 2014
foto: courtesy Stroom Den Haag
Sam Durant, 'Scaffold', Den Haag 2013
foto: © Ed Jansen, courtesy Stroom Den Haag
Arie Schippers, Mandela Monument 'Long Walk to Freedom', 2014
foto: Gerrit Schreurs, courtesy Stroom Den Haag