Jenna Sutela, Vermi Cell 2023, Foto: Dirk Tacke
Jenna Sutela: Ave bossa, bow ole
Datum: 4 Oktober 2025 – 4 januari 2026
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Dit najaar opent Stroom Den Haag met trots Ave bossa, bow ole, de eerste solotentoonstelling van de Finse kunstenaar Jenna Sutela in Nederland. Met deze meeslepende presentatie nodigt Sutela het publiek uit in een wereld waarin alles met elkaar verbonden is: van microscopisch leven tot zelfgebouwde technologieën, van intuïtie tot compost.
In Ave bossa, bow ole ontvouwt zich een immersieve omgeving waarin Sutela systemen onderzoekt die voelen, reageren en zich blijven vernieuwen. Haar werk vormt een ode aan onderlinge verbondenheid en alternatieve vormen van intelligentie – zowel menselijk als niet-menselijk.
Centraal in de tentoonstelling staat het concept ‘Tech Povera’, een door Sutela geïntroduceerde term waarmee ze haar visie op technologie vormgeeft. In tegenstelling tot de vaak afstandelijke en strak gecontroleerde technologische wereld, staat Tech Povera voor rauwe, experimentele en levende technologie. Het begrip is geïnspireerd op de Italiaanse Arte Povera-beweging, waarin kunst werd benaderd als een dynamisch proces in plaats van een afgebakend product.
Een voorbeeld hiervan is het werk Vermi-Cell (2023), dat zich letterlijk ondergronds afspeelt in de kelder van Stroom. In deze installatie krioelen wormen door composthopen van bloemen, terwijl een aardebatterij geluid genereert via blaasinstrumenten, aangedreven door het ontbindingsproces van organisch materiaal. Met dit werk stelt Sutela vragen over bewustzijn en intelligentie: wat als deze eigenschappen niet alleen aan mensen zijn voorbehouden, maar ook aanwezig zijn in aarde, schimmels of machines?
Ave bossa, bow ole is meer dan een tentoonstelling – het is een zintuiglijke ervaring en een uitnodiging om opnieuw te leren kijken, luisteren en voelen. Een ervaring die aanzet tot reflectie op onze relatie met technologie, natuur en alles daartussenin.
De tentoonstelling komt tot stand met dank aan Frame Finland, het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds, the Finnish Cultural Institute for the Benelux, en de Gemeente Den Haag.