Ingo Gunther

World Processor: 100 Globes - de wereld verbeeld in feiten

Datum: 15 oktober 1999 - 8 januari 2000

Traditionele wereldglobes verbeelden de aarde volgens vaste, herkenbare codes: lijnen markeren landgrenzen, specifieke kleuren geven bergen of bossen aan. De globes van Ingo Gunther verbeelden statistische gegevens van zeer uiteenlopende aard. Politieke conflicten, sociaal-economische factoren, technologische ontwikkelingen, milieuvraagstukken en ziektebeelden, alle factoren die de internationale samenleving kenmerken worden door hem in kaart gebracht. Opmerkelijk is dat harde feiten daarbij vaak een esthetisch beeld opleveren.

Soms worden door Gunther specifieke gegevens toegevoegd aan bestaande beelden, zoals het woord ‘ozon', aangebracht rond Antarctica, of pijlen die vluchtelingenstromen naar verschillende landen weergeven. In andere gevallen wordt het traditionele wereldbeeld ‘vertekend' of helemaal opnieuw opgebouwd, waarbij de grootte van landen bijvoorbeeld afhankelijk is van hun economische draagkracht, politieke macht of consumptiepatroon.

Gunther maakt bij het vervaardigen van iedere globe keuzes, die vaak zelf weer nieuwe vragen oproepen. Wordt bevolkingsdichtheid bijvoorbeeld weergegeven in zwarte stippen op een witte achtergrond, of in witte stippen op een zwarte achtergrond? Globes lenen zich bij uitstek voor manipulatie van informatie.

World Processor (1989) maakt deel uit van drie projecten die in Gunthers werk centraal staan en zich steeds verder ontwikkelen, zoals Refugee Republic (1995), een project dat voornamelijk op het internet vorm heeft gekregen en een poging is om een supranationale en -territoriale modelstaat te ontwikkelen, daarmee aandacht vragend voor de problematiek van staatlozen en vluchtelingen. Den Haag vormt, als podium voor internationale politieke en juridische activiteiten, een geëigende locatie om de 100 globes van Ingo Gunther te presenteren.