Erik Odijk tekent installatie
Evergreen
Kunst/natuur/stadDatum: 16 mei - 12 augustus 2000
Als afsluiting van het Haagse Beek project presenteerde Stroom een documentaire presentatie rond het thema kunst/natuur/stad. In de tentoonstellingsruimte aan het Spui werden op video de werken van Krijn Giezen en de Schotse kunstenaar Ian Hamilton Finlay getoond. Krijn Giezen markeerde het begin en Ian Hamilton Finlay het eind van de Haagse Beek.
Een kunstenaar als Krijn Giezen heeft een pioniersrol vervuld in Nederland met zijn radicale concepten voor natuur en ecologie. In de loop der jaren hebben veel meer kunstenaars zich toegelegd op het ontwikkelen van onconventionele strategieën voor de openbare ruimte, waarbij ook de natuur wordt betrokken. Enkele tientallen kunstenaars zijn door Stroom uitgenodigd om in de tentoonstellingsruimte aan het Spui hun documentatiemappen te presenteren. Tevens is er een leestafel ingericht met actuele literatuur rond dit thema en is de videoregistratie te zien van de studiedag die op 16 mei 2000 in Stroom werd gehouden, met de lezingen van o.a. Helen Mayer Harrison en Newton Harrison; landschapsarchitect Michiel den Ruyter en theoretisch stedenbouwkundige Jan de Graaf.
Zie ook de tentoonstelling De Haagse Beek Herzien en Haagse Beek, begin en einde.
Op 16 mei 2000 vond een studiedag plaats over het thema 'kunst/ natuur/ stad'.
Het ochtendprogramma van deze studiedag bestond uit lezingen van Michiel den Ruyter ( 'De veranderende perceptie van natuur/stad/kunst') en Jan de Graaf ('Beelden van nieuwe natuur'), alsmede uit de presentatie van de publicatie 'Et In Arcadia Ego' en de website www.stroom.nl/krijngiezen n.a.v. de oplevering van de Haagse-Beekprojecten van Krijn Giezen en Ian Hamilton Finlay.
Daarna volgden presentaties van eigen werk door de volgende beeldend kunstenaars, architecten en landschapsarchitecten:
- G8-studiegroep Meer en Bos (Academie Arnhem)
- Rudy Luijters, Ton Matton (Schie 2.0)
- Paul Perry, Nathalie de Vries (MVRDV)
- Jeroen van Westen (o.a. betrokken bij project Muizengaatje, Rotterdam)
- Ester van der Wiel.
De dag werd afgesloten met de lezing 'Strategieën in het landschap' van Helen Mayer Harrison en Newton Harrison (VS).
Helen Mayer en Newton werken sinds 1971 als kunstenaars aan grootschalige natuurprojecten. In 1994 verbleven zij langere tijd in Nederland om een visie op Het Groene Hart te ontwikkelen. In hun lezing gaan zij naast Het Groene Hart o.m. in op het recente project Peninsula Europe, waarin zij, Europa als schiereiland beschouwend, een visionair plan voor het zuiveren van het water voorstellen.
Erik Odijk tekent installatie
Erik Odijk (Nijmegen, 1959) bracht in de tentoonstellingsruimte aan het Spui wandhoge tekeningen aan, die geïnspireerd zijn op de natuur. Het zijn tekeningen van parken en bossen met oeroude bomen die met houtskool en pastel direct op de muur worden aangebracht. De werken besloegen de complete oppervlakte van de wanden en zijn zo'n 60 meter lang en 3 meter hoog. Net zoals het oerbos torenen zij uit boven de menselijke maat en vullen het hele blikveld. De reusachtige werken van Erik Odijk confronteren de kijker met de intimiderende omvang van de natuur en met de fascinerende verhoudingen tussen leven en dood, orde en chaos. Het tekenen op locatie stelt andere eisen aan de kunstenaar dan werken in het atelier. De fysieke inspanning gedurende een aantal weken is voor Erik Odijk dan ook een essentieel onderdeel van het kunstwerk. Het publiek was welkom te komen kijken terwijl de kunstenaar aan het werk was.