Big brother, 1999
Big brother
Datum: 19 maart - 25 april 1999
Bewakingscamera's op openbare plekken: beveiliging of inbreuk op de privacy? Aanleiding voor een presentatie van video-films, tv-programma's en bijdragen van kunstenaars over het ongevraagd bewaken.
Michael Klier, 'Der Riese', 1983 De kijker wordt voyeur door hem via een bewakingscamera het gewone leven in een Duitse stad te laten zien, suggestief begeleid met muziek van Mahler en Wagner.
Tony Oursler, 'Simulacra-figure', 1991 Een mensgrote pop aan de gevel van Stroom reageert op voorbijgangers via een camera en een luidspreker, aangestuurd door bezoekers in de tentoonstellingsruimte.
Sven Augustijnen, 'Iets op Bach', 1999 De 'registratie' van een bizar feestje aan de overkant van de straat.
Bart Dijkman, 'Observation', 1997 Verslaglegging van de haperende choreografie van een autobezitter bij het afsluiten van zijn auto.
A.P. Komen, 'Couples', 1993 Vier illegaal opgenomen telefoonconversaties over intieme onderwerpen gecombineerd met beelden van een verborgen camera.
Arjan Ederveen, 'Daarom,...' , 30 minuten, VPRO, 1997 Telefoongesprekken in het docu-drama 'Daarom, .....
Netwerk, NCRV, 'Camerabeveiliging', 25/1/99 Documentaire over het gebruik van camera's voor de straatbeveiliging in Engeland.
En verder: de Spy-Shop, websites, documentatie en het veiligheidshandboek 'Politiekeurmerk voor veilig wonen'.
Tevens vond onder de naam 'BEWAAKT / BETRAPT' op 23 april 1999 bij Stroom aan het Spui een gesprek plaats over sociale veiligheid in de stedelijke ruimte.
Deelnemers: Albert Hauber (criminoloog), Thaddeus Müller (socioloog), Rob van Casteren (politie regiocorps Haaglanden), A.P. Komen/Karen Murphy (beeldend kunstenaars) olv Hans Andringa (journalist).