Werken bij Stroom
Kunstinstelling Stroom Den Haag gelooft in de onmisbare rol van kunstenaars voor een leefbare stad en veerkrachtige samenleving. In al onze activiteiten streven we naar het verbinden van kunst, kunstenaars en stad. We dragen bij aan de inhoudelijke ontwikkeling van artistieke praktijken en agenderen maatschappelijk relevante thema's. Als translokale netwerkorganisatie geven wij samen met partners, bewoners en bezoekers invulling aan onze kernwaarden: stimuleren, verdiepen en verbinden.
Sinds onze oprichting als onafhankelijke stichting in 1990 is de relatie tussen kunst en samenleving bepalend voor alle activiteiten van Stroom. We onderscheiden ons hierin door een integrale aanpak van stimuleren van kunstenaars, verbinden met de stad en samenleven en verdiepen van betekenis. Onze activiteiten leiden tot nieuwe kruisbestuivingen, inspiratie, kennis en onverwachte verhalen. In de praktijk doen wij dit aan de hand van een drietal werkvelden: wij faciliteren nieuwe opdrachten en onderzoek voor kunst in de publieke ruimte, wij stimuleren Haagse hedendaagse kunstenaars en initiatieven als onderdeel van de stedelijke samenleving en wij presenteren een artistiek en maatschappelijk relevant activiteitenprogramma in samenwerking met partners en voor een breed scala aan publieksgroepen.
Stroom werd in 1990 opgericht als onafhankelijke stichting. Bij Stroom zijn 16 fte in loondienst, wat zich vertaalt naar 20 personen met een parttime dienstverband. De flexibele schil wordt gevormd door gemiddeld 40 personen. Stroom wordt financieel ondersteund door de gemeente Den Haag en aanvullend door bijdragen van fondsen zoals Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan fonds, Prins Claus Fonds, Creative Europe/ EU en tijdelijke kunstopdrachten en samenwerkingen.
Bij Stroom maak je onderdeel uit van een krachtig en betrokken team dat zich inzet voor de Haagse beeldende kunsten. Het team bestaat uit een kernteam in loondienst en een pool van betrokken adviseurs en makers.
Vacatures
Stroom Den Haag bereidt zich in 2024 verder voor op de nieuwe kunstenplanperiode 2025-2028 waarin Stroom door de gemeente is aangewezen als systeeminstelling. Onderdeel van deze doorontwikkeling is de transitie van een bestuursmodel naar een Raad van Toezicht-model (per zomer 2024), als onderdeel van deze professionaliseringsslag.
In deze doorontwikkeling van Stroom zijn we op zoek naar verschillende toezichthouders voor de nieuw in te richten Raad van Toezicht.
Besturings- en toezichtfilosofie
De Raad van Toezicht (RvT) is het toezichthoudende, controlerende en adviserende orgaan van Stroom. Vanuit deze toezichthoudende rol lever je een belangrijke bijdrage aan de toekomstbestendigheid en welzijn van de organisatie en daarmee de doelen: het stimuleren, verbinden en verdiepen van kunst en de stad. Leidend hierin zijn de statutaire doelen, wet- en regelgeving en de uitgangspunten van de Governance Code Cultuur, de Code Diversiteit en Inclusie en de Fair Practice Code en ontwikkelingen die inspelen op het veld waarbinnen Stroom zich beweegt. Het bestuur van de stichting is opgedragen aan de twee directeur-bestuurders (artistiek en zakelijk). Vanuit de toezichthoudende rol werkt de RvT samen met het bestuur en heel Stroom aan de gemeenschappelijke opgave en doelen. De Raad van Toezicht is betrokken bij de organisatie en stakeholders en levert door kennis, ervaring, netwerk en optreden een bijdrage aan de realisatie van de missie en doelstellingen van de stichting.
De RvT bestaat uit minimaal drie en maximaal zeven leden. Een RvT-lid wordt benoemd voor een periode van vier jaar met de mogelijkheid van maximaal één herbenoeming.
Waar zijn we naar op zoek?
Toezichthouders bij Stroom zijn teamspelers met een onafhankelijke stem, zijn visionairs met durf en met oog voor het hier en nu en zijn onbaatzuchtig in het inzetten van hun kennis en netwerk.
Zij...
-zijn integer en kunnen kritisch en onafhankelijk bijdragen aan de besluitvorming binnen de RvT en hebben hierbij geen tegenstrijdig belang (extra aandacht gaat hierbij uit naar het voorkomen van directe inhoudelijke of financiële verbintenis met de Haagse Beeldende Kunst sector)
-hebben een brede maatschappelijke belangstelling, affiniteit met hedendaagse beeldende kunst en cultuur in de breedste zin en met de missie en ambitie van de stichting.
-beschikken over een goed inzicht in maatschappelijke en politieke verhoudingen.
-beschikken over een breed Haags/nationaal/internationaal netwerk, zijn bereid tot inzet van dit netwerk ten bate van de stichting.
-zijn in staat, ook qua beschikbare tijd, het beleid van de directie-bestuurders te controleren en bevragen, de directie-bestuurders met advies bij te staan en de algemene gang van zaken binnen de stichting te volgen.
-wonen de vergaderingen van de RvT bij en bereiden zich daarop voor.
-hebben inzicht in de eisen die vanuit het oogpunt van kwaliteit, doel- en rechtmatigheid en continuïteit aan de organisatie worden gesteld.
-brengen ervaring als toezichthouder mee.
We zoeken iemand
met een zakelijk en financieel profiel
-met kennis van financiële organisatie-inrichting en bedrijfsvoering.
-die een netwerk in de politiek-bestuurlijke en/of zakelijke wereld meeneemt.
-met een visie op actuele organisatorische doorontwikkeling.
-affiniteit heeft met de non-profit sector.
met een juridisch profiel die
-op de hoogte is van (de ontwikkelingen in) de wet- en regelgeving en toepasbaarheid hiervan.
-kennis heeft de nationale codes en beleidsontwikkelingen en subsidiesystematiek met betrekking tot de cultuursector.
-ervaring heeft met de non-profit sector.
met een kunstprofiel waarbij we specifiek zoeken naar iemand die
-goede kennis heeft van de beeldende kunst en maatschappelijk geëngageerd praktijken, locatiegebonden werkvormen en bekend is met placemaking, participatie en andere vormen van interdisciplinaire co-creatie.
-bekend is met de Haagse beeldende kunstsector of bereid zich hierin te verdiepen.
-kennis heeft van agenderende inhoudelijke ontwikkelingen en onderzoek in de bredere (inter)nationale context van beeldende kunst.
-een eigen actieve kunstpraktijk is een pré.
Meerstemmigheid
Bij de samenstelling van de Raad van Toezicht wordt gezocht naar complementaire deskundigheid, op het gebied van beeldende kunst, kennis van de stad Den Haag, politieke, stedelijke en maatschappelijke ontwikkeling, juridische kennis, ervaring met ondernemerschap en financiële zaken. Daarnaast wordt gestreefd naar een evenwichtige opbouw met aandacht voor diversiteit, bijvoorbeeld op het gebied van gender, expertise, leeftijd en culturele achtergrond.
Inzet
In deze periode van opbouw van de Raad van Toezicht wordt extra inzet en daadkracht gevraagd. Buiten deze opbouwperiode is voorzien dat de Raad zes keer per jaar vergadert, en zo vaak als verder noodzakelijk is als gevolg van specifieke omstandigheden of aanleidingen. Aanwezigheid en zichtbaarheid van leden van de Raad van Toezicht bij openingen en evenementen worden gezien als een onderdeel van de rol. Toezichthouderschap bij Stroom vraagt gemiddeld 110 uur per jaar.
Vergoeding
De raad van toezicht ontvangt geen beloning voor de werkzaamheden. Leden ontvangen een vacatievergoeding voor bijgewoonde vergaderingen.
Reageren
Voor nadere informatie graag mailen naar rvt@stroom.nl
Stuur een korte motivatie en CV uiterlijk 5 september 2024 t.a.v. Joost Vrieler (voorzitter) naar rvt@stroom.nl onder vermelding van ‘Sollicitatie RvT'
De eerste kennismakingsgesprekken vinden online plaats in de avonduren in september.