Food Forward: John O’Shea

John O'Shea geeft antwoord op de vraag: 'Could you tell us a little bit more about Black Market Pudding?'

Ook te zien op YouTube Stroomdenhaag channel. Meer filmpjes met John O'Shea: zie onderaan deze pagina

15 januari t/m 1 april 2012
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Overzichtspagina 'Food Forward': klik hier


De Britse kunstenaar John O'Shea werkt al enkele jaren aan projecten die zich verhouden tot de ethiek en de dilemma's van het eten van vlees. Het meest prominente van deze werken is waarschijnlijk het Meat Licence Proposal project. Dit project stelt dat mensen die geen problemen hebben met het eten van vlees, ook geen problemen zouden moeten hebben met het doden van dieren.

O'Shea stelt een nieuwe wet voor die er uit bestaat dat je na het doden van een dier een licentie krijgt om vlees te kopen. Mensen die dus vlees willen kopen zullen dit enkel kunnen doen met een ‘vlees-licentie' die ze verkrijgen door middel van het begeleid doden van een dier. Het project documenteert de juridische strijd en ontsluiert de schijnheiligheid van de vleesindustrie en onze houding ten aanzien van vleesconsumptie. Sinds 2008 is The Meat Licence Proposal een organisatie die werkt aan de ontwikkeling van een nieuw soort wet, die individuen zou verplichten om zich te verhouden tot de daad van het doden. Die daad is altijd impliciet aanwezig bij de slacht maar voltrekt zich doorgaans buiten het gezichtsveld van de consument.

Voor Food Forward heeft O'Shea twee werken ontwikkeld: The Meat Licence Proposal en Black Market Pudding.

Het eerste project bestaat uit audio fragmenten van reacties op The Meat Licence Proposal die O'Shea opnam op de Market Street in Manchester (UK). Shoppers op deze Britse high street werd gevraagd om te reageren op een ongewone nieuwe wet - The Meat Licence Proposal - die zou eisen dat alle burgers die vlees willen kopen of consumeren daar een speciale vergunning voor zouden moeten verkrijgen. Deze audio fragmenten worden gepresenteerd naast bijbehorende juridische documenten. Soms ondersteunen de documenten de reacties van de mensen op het wetsvoorstel maar soms spreken ze die reacties ook tegen. De audio-bestanden en juridische documenten worden gepresenteerd via een digitale interface, ontwikkeld in samenwerking met Tom Schofield (UK), die het voor bezoekers mogelijk maakt om hiaten te ontdekken tussen de publieke perceptie van de ‘wet' en de feitelijke rechten en vrijheden van burgers.

Black Market Pudding presenteert een volledig nieuw en ethisch bewust product dat voor het eerst bij Food Forward wordt getoond. De Black Market Pudding - zwarte markt bloedworst - wordt in een delicatesse toonbank gepresenteerd. Het is een traditionele bloedworst zoals die gegeten wordt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waarbij gestold varkensbloed gecombineerd wordt met verschillende vetten, granen, kruiden en specerijen. Voor deze bloedworst is er echter geen bloed van een geslacht varken gebruikt maar van een levend varken! De bloedworst is donkerbruin en zoet van smaak. Hij is lekker als onderdeel van een warme maaltijd, ontbijt of als voorgerecht.

Black Market Pudding wordt ondersteund door een robuust business model waarbij zowel de boer, het dier als de consument een goede deal krijgen. Je kan nu al online je interesse aangeven zodat je straks als eerste een bestelling kunt plaatsen voor je eigen Black Market Pudding. De prijsstructuur voor de Black Market Pudding is zodanig vormgegeven dat de producenten van de worst gecompenseerd worden voor de kosten die verbonden zijn aan dieren buiten de traditionele voedselketen houden. De consument betaalt een stevige marktprijs voor deze heerlijke bloedworsten die een ongeëvenaarde gemoedsrust met zich meebrengen: Black Market Pudding kopen en eten betekent dieren uit het slachthuis houden. No animals are harmed!

Meer informatie over The Meat Licence Proposal
www.meatlicence.org.uk

Geef je interesse in Black Market Pudding aan via:
www.blackmarketpudding.co.uk

Lees ook:
Gedichtendag 2: John O'Shea - Mustafa Stitou

Video's
John O'Shea (1)
John O'Shea beantwoordt de vraag: 'Could you tell us a little bit more about Black Market Pudding?'
Zie bovenaan deze pagina
Or watch on YouTube Stroomdenhaag Channel

John O'Shea (2)
John O'Shea beantwoordt de vraag: 'Is this your first project on the relation between humans and animal food production?'
Or watch on YouTube Stroomdenhaag Channel

John O'Shea (3)
John O'Shea beantwoordt de vraag: 'Would you like Black Market Pudding to become reality?'
Or watch on YouTube Stroomdenhaag Channel

John O'Shea (4)
John O'Shea beantwoordt de vraag: 'How do you see your product related to Fair Trade products for example?'
Or watch on YouTube Stroomdenhaag Channel