United We: Potential Estate

Terug naar hoofdpagina United We: klik hier

Potential Estate is een tijdelijke alliantie die ruimtes en verhalen ontwerpt. Het samenwerkingsverband werkt aan de hand van modellen van zelf-organisatie en onderlinge verbondenheid. Deze praktijk komt naar voren in een aantal Potential Estate activititeiten: kabinetten, publieksevenementen en hun huidige website. Potential Estate wordt ontwikkeld door de deelnemende kunstenaars die door middel van dit onderzoeksproject bouwen aan een open, tijdelijk en collectief huisvestingsmodel, buiten de begrenzingen van een tentoonstelling.

Deelnemers zijn:
Vincent Meessen (VS/BE), Ronny Heiremans (BE), Pierre Huyghebaert (BE), Katleen Vermeir (BE) en David Evrard (BE).

In de tentoonstelling United We tonen we hun videowerk The Crying of Potential Estate (2008). Deze video is het resultaat van een veiling die werd gehouden op donderdag 24 januari 2008, tussen 19 en 21 uur in een commerciële galerie in Antwerpen, België.

Op deze veiling werd een door Potential Estate geschreven verhaal te koop aangeboden. Het verhaal werd opgedeeld in 45 kavels die werden voorgelezen vanuit een geluidscabine. Nadat er een kavel was voorgelezen, kon het bieden beginnen. De veiling werd, in 4 talen, geleid door een veilingmeester. Dit resulteerde in een felle concurrentiestrijd en vele biedingen. Alle kavels werden verkocht.

Naar mate de kavels werden verkocht, werd het verhaal langzaam onthuld. De hoofdpersonen in het verhaal waren The Indian, de piepkleine econoom en Wally Hope. Wally Hope verwijst naar een man die in de mid-jaren 70 uitgroeide tot een icoon van de vrijheid. Zijn meervoudige gebruik van de naam Wally was een speelse en idealistische poging om de gevestigde orde grondig in de war te sturen. Potential Estate laat dit Wally Hope karakter samensmelten met thema's als veelvormigheid en hyper-mediatisering.

Het dorp Belgium in Wisconsin is de utopische locatie waar een deel van het verhaal zich afspeelt.

The Crying of Potential Estate is ook de videoregistratie van de hierboven beschreven veiling. De veiling werd namelijk live uitgezonden vanuit een mini-televisiestudio die Potential Estate had geïnstalleerd in het souterrain van de galerie, naast de geluidscabine. In feite traden alle bezoekers van de veiling op als figuranten in de film. Hoewel de camera's en het scherm duidelijk aanwezig waren in de ruimte, realiseerde het publiek zich pas na afloop van de veiling dat ze figuranten waren geweest.

www.potentialestate.org

In de United We tentoonstellingsgids staat een deel van een artikel van Katerina Gregos over dit videowerk en de vele lagen en betekenissen ervan.