BULLETIN BOARD

TIJDELIJKE OPROEPEN MET DEADLINE

Inschrijving atelierbezoek door
Alexandra Landré
Stroom nodigt regelmatig curatoren, kunstenaars en critici uit binnen- en buitenland uit om atelierbezoeken af te leggen bij Haagse kunstenaars. Het atelierbezoek biedt de kunstenaar de gelegenheid om zich met zijn/ haar werk te presenteren. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober 2018 zal Alexandra Landré, onafhankelijk curator en artistiek directeur van Kunstvereniging Diepenheim, een aantal atelierbezoeken afleggen bij kunstenaars in Den Haag. Bij Stroom ingeschreven kunstenaars kunnen zich hiervoor aanmelden.
Meer info: klik hier
Deadline: donderdag 27 september 2018

Moon Gallery: Call for art submissions
Moon Gallery is preparing for an Exhibition of Moon Gallery works at ESTEC from the 16th of November to December 1st and then a longer more public Exhibition at Space Expo for December and January. They will have Ten Walls at ESTEC available for A0 format posters and or hanging Art work. They aim to have ten pedestals with square glass cube displays for the physical works/prototypes.
More info on submission guidelines: click here
Or visit: www.moongallery.space
More about Moon Gallery: view pdf
Deadline submissions: 15 October 2018
Deadline actual material work: 1 November 2018

Open call DEN - Kennisinstituut Digitale Cultuur voor Pionierprojecten
Heb je als kunstinstelling of kunstenaar zelf vernieuwende ideeën over de manier waarop innovatieve inzet van digitale toepassingen je kan helpen in je dagelijkse artistieke praktijk en richting het publiek? Dien dan je idee in! DEN - Kennisinstituut Digitale Cultuur - is op zoek naar een veelbelovend idee waarbij het maken van kunst, digitalisering en innovatie elkaar versterken en dat de potentie heeft om concreet uitgewerkt te worden in een demo, prototype of pilot. Het is geen subsidieaanvraag, je hoeft geen volledig uitgewerkt idee met sluitende begroting in te dienen. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van software of een app, of kijk eens naar welke onderdelen van het creatieproces interessant kunnen zijn om digitaal vast te leggen. Kun je deze digitale registratie dan ook voor een ander doel inzetten, zoals educatie of het verbreden van je publiek? Of wil je juist een digitale toepassing inzetten om op een ander moment iets van je het artistieke werk te kunnen laten zien aan een specifiek publiek of voor een specifiek doel?
Meer info: www.den.nl
Deadline: 19 oktober 2018

TIP: RKD lezing over geschiedenis kunstenaarsinitiatieven in Nederland
Op donderdag 13 september organiseert RKD weer de eerste RKD Talk na de zomer. Dit keer vertelt kunsthistorica Tineke Reijnders over kunstenaarsinitiatieven in Nederland, vanaf het begin met de oprichting van het Amsterdamse In-Out Center in 1972 tot aan nu.
Meer informatie: rkd.nl/nl
RKD: Prins Willem Alexanderhof 5, Den Haag
Wanneer: 13 september, vanaf 16.45 uur

Call for applications
Jan van Eyck Academie: Residencies 2019
Kunstenaars, ontwerpers, fotografen, (landschaps)architecten, curatoren, schrijvers en denkers kunnen zich nu aanmelden voor een werkperiode aan de Jan van Eyck Academie voor minimaal 6 maanden tot maximaal 1 jaar. De Van Eyck is een internationale multidisciplinaire postacademie waar je de tijd en ruimte krijgt om je werk verder te ontwikkelen in een inspirerende, meervoudige werkomgeving. De Van Eyck biedt: een eigen studio; studiobezoeken door (gast)adviseurs; goed uitgeruste Labs (print, fotografie/nieuwe media, hout, metaal, een bibliotheek en een Lab voor natuuronderzoek); samenwerkingsprojecten met maatschappelijke partners en partners uit de wetenschap en kunst; een publiek programma van lezingen, events, workshops, symposia en tentoonstellingen.
Meer info: www.janvaneyck.nl
Deadline: 1 oktober 2018

Open call for ceramists, designers and other artists
Le Maupas A.R. is a ceramic art and design center situated in Le Maupas, a small village located in the east of the Morvan region in the Burgundy province of France. Le Maupas A.R. encourages the use of ceramics in sculptural design by offering a working space, technical facilities and knowledge at cost price. There are rooms available at the "relais", which is just one door away. The offer includes:
1. Indivual residency focusing on the research and development of the artist.
2. A project based residency where one can appeal to the technical expertise of the counselor.
Le Maupas A.R. offers residencies from April 1 until October 31, both 2018 and 2019.
Detailed information: http://lemaupas.eu
Deadlines: on request

FONDSEN & TIPS ZONDER DEADLINE
OF MET MEERDERE DEADLINES PER JAAR

De Zakelijke Gids 2017-2018
De Zakelijke Gids (een uitgave van Cultuur+Ondernemen) is bedoeld voor (startende) kunstenaars, creatieven en kleine organisaties. In deze gids vind je handige informatie en tips voor het uitstippelen van je toekomst.
>> Download de Gids als pdf
Interviews: Zes kunstenaars vertellen in de Zakelijke Gids over hun loopbaan en wat Cultuur+Ondernemen voor hen of hun organisatie heeft kunnen betekenen. >> Lees hier

TransArtists Residence Guide

On TransArtists.org you can find one-off and regular open calls for residencies worldwide. Unless otherwise stated, all calls are for international artists, and cover many disciplines.
www.transartists.org/deadlines

Mondriaan Fonds Werkbijdrage Jong Talent
De Werkbijdrage Jong Talent is bedoeld voor beloftevolle beeldend kunstenaars tot uiterlijk 4 jaar na hun opleiding. Deze bijdrage kan worden aangevraagd na een jaar artistieke praktijk. De bijdrage kan gebruikt worden voor alles wat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk, zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland. Ook kan deze besteed worden aan deelname aan tentoonstellingen en manifestaties. Doel is artistieke ontwikkeling en cultureel ondernemerschap te stimuleren zodat werk tot stand komt dat een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de hedendaagse beeldende kunst in Nederland.
Een Werkbijdrage Jong Talent kan op elk moment van het jaar worden aangevraagd.
Aanvragen: www.mondriaanfonds.nl
Deadline: het hele jaar door

Mondriaan Fonds Werkbijdrage Bewezen Talent
De Werkbijdrage Bewezen Talent is bestemd voor beeldend kunstenaars die minstens 6 jaar een beroepspraktijk hebben. De Werkbijdrage is een tegemoetkoming in de investering in materiaal, tijd en diensten van derden. De bijdrage stelt hen in staat nieuw werk te maken en het experiment aan te gaan. De bijdrage kan gebruikt worden voor alles wat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk, zoals onderzoek, materiaal, apparatuur of  projecten. Ook kan het bedrag besteed worden om op een opdracht in te gaan of deel te nemen aan tentoonstellingen en manifestaties in binnen- en buitenland. Een Werkbijdrage Bewezen Talent kan op elk moment van het jaar worden aangevraagd.
Aanvragen: www.mondriaanfonds.nl
Deadline: het hele jaar door

Fonds Kwadraat

Kunstenaars en fotografen opgelet! Heb je geld nodig voor een nieuw project, vraag een rentevrije lening aan bij het Materiaalfonds. Je kunt een rentevrije lening aanvragen voor allerlei artistieke projecten, zoals een tentoonstelling, een publicatie, een installatie of onderzoek. Ook kunstenaarsinitiatieven en kleine kunstinstellingen kunnen een aanvraag indienen. Kijk voor de voorwaarden en het aanvraagformulier op de website. Wil je weten of jouw project in aanmerking komt? Stuur dan een mail naar info@fondskwadraat.nl
Meer info: www.fondskwadraat.nl
Deadlines: zie website

TIP: Teruggaaf deel energiebelasting
Culturele instellingen kunnen in aanmerking komen voor teruggaaf van een deel van de energiebelasting (EB). Deze energiebelasting betaal je aan de energieleverancier en staat vermeld op de jaarlijkse eindafrekening. De teruggaaf is 50% van de energiebelasting die de energieleverancier in rekening heeft gebracht, minus de EB-heffingskorting.
Meer informatie: website van de belastingdienst

BROEDPLAATSENSUBSIDIE gemeente Den Haag
Den Haag heeft verschillende Artist-run spaces zoals broedplaatsen en initiatieven van waaruit kunstenaars en creatieven werk maken en vaak presenteren. De gemeente stimuleert de activiteiten van Artist-run spaces met de subsidie ‘Broedplaatsen'. De subsidie kan elk jaar op 4 momenten worden aangevraagd. Het moment is afhankelijk van wanneer de activiteit (of het zwaartepunt daarvan) plaatsvindt:
- 1 januari tot en met 31 maart: aanvraag indienen vóór 1 november, uitslag 15 december.
- 1 april tot en met 30 juni:aanvraag indienen vóór 1 februari, uitslag 15 maart.
- 1 juli tot en met 30 september: aanvraag indienen vóór 1 mei, uitslag 15 juni.
- 1 oktober tot en met 31 december: aanvraag indienen vóór 1 augustus, uitslag 15 september.
Meer informatie en aanvragen: www.denhaag.nl