BULLETIN BOARD

TIJDELIJKE OPROEPEN MET DEADLINE

Oproep inschrijving atelierbezoek Zippora Elders
Stroom nodigt regelmatig curatoren, kunstenaars en critici uit binnen- en buitenland uit om atelierbezoeken af te leggen bij Haagse kunstenaars die staan ingeschreven bij Stroom. Het atelierbezoek biedt de kunstenaar de gelegenheid om zich met zijn/haar werk te presenteren. Op woensdag 16 en donderdag 17 mei a.s. zal Zippora Elders, artistiek directeur bij Kunstfort bij Vijfhuizen een aantal atelierbezoeken afleggen bij kunstenaars in Den Haag. De interessegebieden van de curator: ‘conceptueel en installatie, interdisciplinair met ontwerp (o.a. grafisch en keramiek), internet/video en beeldend algemeen (sculptuur/schilderijen)'. Thema's: ‘science fiction, hedendaagse beeldcultuur en emoties, snijvlak beeldend en ontwerp, feminisme'.
Meer info: klik hier
Deadline: zondag 29 april 2018

New Material Award 2018
Dit jaar organiseren Stichting DOEN, Het Nieuwe Instituut en Fonds Kwadraat voor de zevende keer de New Material Award. Deze tweejaarlijkse prijs daagt kunstenaars en ontwerpers uit nieuwe duurzame materialen en innovatieve technieken toe te passen. Er zijn twee prijzen te winnen: een geldbedrag van € 15.000 voor een eindontwerp en een fellowship plus € 5.000 voor een idee of ontwerp waaraan een onderzoeksvraag is verbonden. Zestien tot achttien inzendingen maken kans op deelname aan een expositie tijdens Dutch Design Week 2018 en de Salone del Mobile 2019.
Inschrijven: www.newmaterialaward.nl
Deadline: 27 april 2018

KABK: Open Call for Artist-Teachers
The Fine Arts bachelor department at the Royal Academy of Art, The Hague (KABK) seeks artist-teachers for the winter semester (September 2018- January 2019). Ten or more young artists are given the opportunity to gain experience in teaching at a renowned institution of Higher Art Education. You will join the experienced teams of artist-teachers and guide students in their learning in close collaboration with the team leaders and the other teachers. You are expected to give guidance to a group of students in the development of their own work and their future role as artists.
More info: www.kabk.nl
Deadline: before Monday 7 May 2018

Open call: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018

Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig en beroepsmatig uitoefent en op 1 januari 2018 nog geen 35 jaar is, kan meedingen naar de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De Koninklijke Prijs is bedoeld om jonge, talentvolle in Nederland werkzame schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. Het karakter van stimuleringsprijs staat voorop. De jury nomineert aan de hand van inzendingen de winnaars die voor de Koninklijke Prijs in aanmerking komen. Uit de ingezonden schilderijen wordt een tentoonstelling samengesteld. Met ingang van het jaar 2018 is het aantal winnaars aangepast van vier naar drie kunstenaars en is het prijzengeld 9.000,- euro per winnaar.
Meer info en inschrijven: www.paleisamsterdam.nl
Deadline: vóór 15 mei 2018

Open call: Theodora Niemeijer Prijs 2018
voor beginnende vrouwelijke kunstenaars
Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum organiseren in 2018 de vierde editie van de Theodora Niemeijer Prijs, een stimuleringsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldend kunstenaars. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs werd in 2012 geïntroduceerd omdat vrouwen namelijk nog steeds sterk in de minderheid zijn in tentoonstellingen en museale collecties. De prijs ter waarde van € 10.000 wordt eens per twee jaar uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum. De winnaar ontvangt niet alleen een geldbedrag, maar krijgt ook de gelegenheid om dit project vanaf september 2018 voor een periode van zes maanden te realiseren. Ook de kunstenaars die de tweede en derde plaats behalen ontvangen een cheque, van respectievelijk € 2.500 en € 1.500.
Meer info: https://vanabbemuseum.nl
Deadline: 30 april 2018

Open call for ceramists, designers and other artists
Le Maupas A.R. is a ceramic art and design center situated in Le Maupas, a small village located in the east of the Morvan region in the Burgundy province of France. Le Maupas A.R. encourages the use of ceramics in sculptural design by offering a working space, technical facilities and knowledge at cost price. There are rooms available at the "relais", which is just one door away. The offer includes:
1. Indivual residency focusing on the research and development of the artist.
2. A project based residency where one can appeal to the technical expertise of the counselor.
Le Maupas A.R. offers residencies from April 1 until October 31, both 2018 and 2019.
Detailed information: http://lemaupas.eu
Deadlines: on request

FONDSEN & TIPS ZONDER DEADLINE
OF MET MEERDERE DEADLINES PER JAAR

De Zakelijke Gids 2017-2018
De Zakelijke Gids (een uitgave van Cultuur+Ondernemen) is bedoeld voor (startende) kunstenaars, creatieven en kleine organisaties. In deze gids vind je handige informatie en tips voor het uitstippelen van je toekomst.
>> Download de Gids als pdf
Interviews: Zes kunstenaars vertellen in de Zakelijke Gids over hun loopbaan en wat Cultuur+Ondernemen voor hen of hun organisatie heeft kunnen betekenen. >> Lees hier

TransArtists Residence Guide

On TransArtists.org you can find one-off and regular open calls for residencies worldwide. Unless otherwise stated, all calls are for international artists, and cover many disciplines.
www.transartists.org/deadlines

Mondriaan Fonds Werkbijdrage Jong Talent
De Werkbijdrage Jong Talent is bedoeld voor beloftevolle beeldend kunstenaars tot uiterlijk 4 jaar na hun opleiding. Deze bijdrage kan worden aangevraagd na een jaar artistieke praktijk. De bijdrage kan gebruikt worden voor alles wat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk, zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland. Ook kan deze besteed worden aan deelname aan tentoonstellingen en manifestaties. Doel is artistieke ontwikkeling en cultureel ondernemerschap te stimuleren zodat werk tot stand komt dat een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de hedendaagse beeldende kunst in Nederland.
Een Werkbijdrage Jong Talent kan op elk moment van het jaar worden aangevraagd.
Aanvragen: www.mondriaanfonds.nl
Deadline: het hele jaar door

Mondriaan Fonds Werkbijdrage Bewezen Talent
De Werkbijdrage Bewezen Talent is bestemd voor beeldend kunstenaars die minstens 6 jaar een beroepspraktijk hebben. De Werkbijdrage is een tegemoetkoming in de investering in materiaal, tijd en diensten van derden. De bijdrage stelt hen in staat nieuw werk te maken en het experiment aan te gaan. De bijdrage kan gebruikt worden voor alles wat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk, zoals onderzoek, materiaal, apparatuur of  projecten. Ook kan het bedrag besteed worden om op een opdracht in te gaan of deel te nemen aan tentoonstellingen en manifestaties in binnen- en buitenland. Een Werkbijdrage Bewezen Talent kan op elk moment van het jaar worden aangevraagd.
Aanvragen: www.mondriaanfonds.nl
Deadline: het hele jaar door

Fonds Kwadraat

Kunstenaars en fotografen opgelet! Heb je geld nodig voor een nieuw project, vraag een rentevrije lening aan bij het Materiaalfonds. Je kunt een rentevrije lening aanvragen voor allerlei artistieke projecten, zoals een tentoonstelling, een publicatie, een installatie of onderzoek. Ook kunstenaarsinitiatieven en kleine kunstinstellingen kunnen een aanvraag indienen. Kijk voor de voorwaarden en het aanvraagformulier op de website. Wil je weten of jouw project in aanmerking komt? Stuur dan een mail naar info@fondskwadraat.nl
Meer info: www.fondskwadraat.nl
Deadlines: zie website

TIP: Teruggaaf deel energiebelasting
Culturele instellingen kunnen in aanmerking komen voor teruggaaf van een deel van de energiebelasting (EB). Deze energiebelasting betaal je aan de energieleverancier en staat vermeld op de jaarlijkse eindafrekening. De teruggaaf is 50% van de energiebelasting die de energieleverancier in rekening heeft gebracht, minus de EB-heffingskorting.
Meer informatie: website van de belastingdienst

BROEDPLAATSENSUBSIDIE gemeente Den Haag
Den Haag heeft verschillende Artist-run spaces zoals broedplaatsen en initiatieven van waaruit kunstenaars en creatieven werk maken en vaak presenteren. De gemeente stimuleert de activiteiten van Artist-run spaces met de subsidie ‘Broedplaatsen'. De subsidie kan elk jaar op 4 momenten worden aangevraagd. Het moment is afhankelijk van wanneer de activiteit (of het zwaartepunt daarvan) plaatsvindt:
- 1 januari tot en met 31 maart: aanvraag indienen vóór 1 november, uitslag 15 december.
- 1 april tot en met 30 juni:aanvraag indienen vóór 1 februari, uitslag 15 maart.
- 1 juli tot en met 30 september: aanvraag indienen vóór 1 mei, uitslag 15 juni.
- 1 oktober tot en met 31 december: aanvraag indienen vóór 1 augustus, uitslag 15 september.
Meer informatie en aanvragen: www.denhaag.nl