BULLETIN BOARD

De Zakelijke Gids 2017-2018
De Zakelijke Gids (een uitgave van Cultuur+Ondernemen) is bedoeld voor (startende) kunstenaars, creatieven en kleine organisaties. In deze gids vind je handige informatie en tips voor het uitstippelen van je toekomst.
>> Download de Gids als pdf
Interviews: Zes kunstenaars vertellen in de Zakelijke Gids over hun loopbaan en wat Cultuur+Ondernemen voor hen of hun organisatie heeft kunnen betekenen. >> Lees hier

Oproep Kunstopdracht Nieuwe Groenmarkt Haarlem
Het gemeentebestuur van Haarlem schrijft een opdracht uit voor een nieuw ruimtelijk kunstwerk op de Nieuwe Groenmarkt in het oude centrum van de stad. Het kunstwerk maakt integraal deel uit van de herinrichting van de Nieuwe Groenmarkt, en bestaat uit het ontwerpen en realiseren van een concrete kunsttoepassing binnen deze nieuw in te richten stedelijke omgeving. Belangrijk onderdeel van de kunstopdracht vormt een actieve bijdrage in de planvorming van het nieuw ruimtelijk ontwerp evenals aan het participatieproces van belanghebbenden, zoals omwonenden en gebruikers van het plein.
Meer informatie: www.37pk.nl
Deadline: 21 augustus 2017

PhotoChallenge 2017 (thema: Girl Power)
PhotoChallenge 2017 is een Academische Wedstrijd die € 5400,- gaat weggeven aan de foto die het beste de strijd van de vrouw vertegenwoordigt in het kader van Women Empowerment. De wedstrijd met als thema Girl Power daagt universitaire studenten en promovendi uit USA, Italië, Frankrijk, Polen, Duitsland, Nederland, Zweden, India en Colombia uit om de strijd met een foto te vertegenwoordigen. De winnende foto ontvangt een contante prijs van € 5400,- waarvan € 2700,- gaat naar de auteur van de foto en € 2700,- wordt gedoneerd aan een van de ngo's die de wedstrijd steunt, gekozen door de winnaar.
Inschrijven en regels: www.jakandjil.nl/photochallenge2017
Deadline: 30 november 2017

Invisible Borders: Call for Participation 'Borders Within II'
Invisible Borders invites African artists from Africa and Diaspora (incl. writers, photographers and filmmakers) to apply to participate in the second edition of the 'Borders Within Road Trip' (27 September-26 November 2017). Since 2009 Invisible Borders has been promoting Trans-African exchange across countries in Africa through various artistic interventions, most prominent of which is the Trans-African Road Trips.
More info: http://invisible-borders.com

Opdracht voor Kunstwerk De Haagse Hogeschool
De Haagse Hogeschool beschikt over een kunstcollectie, waarvan de basis is gelegd in 1996. Kunst in de hogeschool heeft als functie om onze studenten te inspireren, hun nieuwsgierigheid te prikkelen en hen aan het denken te zetten. De kunst is een verrijking van de leer- en werkomgeving en moet een brede belangstelling bij onze studenten stimuleren voor de wereld om hen heen. De kunstcollectie bestaat uit een aantal beeldende kunstwerken, in opdracht vervaardigd speciaal voor ons gebouw. Daarnaast is er een uitgebreide fotocollectie. In de afgelopen jaren heeft er weinig uitbreiding van deze collectie plaatsgevonden. We grijpen het feit aan dat De Haagse Hogeschool dit jaar 30 jaar bestaat, om een uitbreiding van onze collectie te realiseren. Daarvoor zien wij graag voorstellen tegemoet die voldoen aan de volgende criteria:
- Een kunstvorm die aansluit op de belevingswereld van onze studenten (leeftijd 18-25).
- Een hedendaagse aanvulling op onze huidige collectie.
- Een werk dat een verbinding legt met actuele thema's en maatschappelijke vraagstukken.
- Een werk dat het verdraagt om in een grote ruimte geplaatst te worden, met veel dagelijks verkeer aan mensen.
- Een werk dat op locatie gemaakt kan worden. Het moet een zichtbaar werkproces worden voor onze studenten en medewerkers.
- Start realisatie op 2 november 2017.
- Passend binnen het budget van 20.000 euro (totale kosten).
Procedure:
Wij ontvangen graag voorstellen uiterlijk 1 september 2017. In de vorm van een schets (A3) en een toelichting (max 2xA4). Daarbij ook een CV en (verwijzing naar) portfolio. Uit de inzendingen maken we een eerste selectie. Op 2 november vindt de selectie plaats van het werk of de werken die hier gemaakt zullen worden.
Heb je vragen of wil een nadere toelichting? Maak dat dan kenbaar bij: Annelies van Rosmalen, De Haagse Hogeschool, e-mail: j.e.c.vanrosmalen@hhs.nl. Dit is ook het adres voor de inzendingen.
Deadline: 1 september 2017

Oproep: Icarus Award
Staan kunst en technologie centraal in jouw werk? Stuur je werk dan nu in voor de Icarus Award van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. Dit is dé prijs voor jonge kunstenaars die een kruisbestuiving tussen kunst en technologie creëren. Deelnemers maken kans op de Icarus Award, een geldbedrag van 1.000,-, een plek op de technologie-kunstexpositie op het Jaarcongres ECP én een plek in de kunstrubriek Het Beeld op deFusie.net, een platform voor jonge denkers en makers. De Icarus Award wordt in 2017 voor het derde jaar op rij uitgereikt tijdens het jaarcongres van ECP. Het thema dit jaar is: 'Samen bouwen aan de digitale samenleving'.
Meer info: https://ecp.nl
1 oktober 2017

Open call: Aesthetica Art Prize

The 11th Aesthetica Art Prize is now open for entries, presenting an opportunity for emerging and established artists to further their involvement in the art world. The award is an internationally renowned prize presented by Aesthetica Magazine and judged by industry experts. Categories for entry: Photographic & Digital Art; Three Dimensional Design & Sculpture; Painting, Drawing & Mixed Media and Video, Installation & Performance. Up to two works can be submitted per Entry Fee of £ 24,-, except for the Video, Installation & Performance category in which one work can be submitted.
Submissions: www.aestheticamagazine.com/artprize
Deadline: 31 August 2017

OPROEP: Groene Hart Kunstprijs 2017

De Groene Hart Kunstprijs 2017 wordt dit jaar voor de 10e keer uitgereikt. Het thema voor 2017 luidt: Licht, Leven, Landschap. De Groene Hart Kunstprijs is een competitie voor beroeps- en amateurkunstenaars uit alle disciplines: schilderkunst, grafische kunst, beeldhouwkunst, glaskunst, keramiek, fotografie, papier- en textielkunst.
Meer info: http://groenehartkunst.nl
Download uitnodigingsbrief (pdf): >> klik hier
Deadline 20 augustus 2017

Werkplaatsprogramma Whispering Wall
Whispering Wall in Den Haag, is met ingang van 1 februari 2017 gestart met een werkplaats voor papier in relatie tot beeldende kunst en design. In de werkplaats zijn diverse faciliteiten aanwezig om papier van vezel tot vel te onderzoeken en tot uitvoering van ideeën te komen. Het materiaal is erg veelzijdig; door het maakproces te onderzoeken zijn er veel mogelijkheden in de toepassing, zowel voor de beeldend kunstenaar als de ontwerper. Uiteraard in het platte vlak, eventueel gecombineerd met andere materialen als hout, stoffen of aluminium. Maar ook zijn er veel mogelijkheden voor ruimtelijk werk, al dan niet voorzien van constructieve elementen. Vanaf begin maart starten er een aantal workshops waarin vanuit verschillend perspectief gewerkt gaat worden. Het werkplaatsprogramma zal zich naast cursus en workshop ook toeleggen op bijeenkomsten en presentaties.
Locatie: Whispering Wall, Weimarstraat 56, Den Haag
Meer info: www.whisperingwall.nl

TransArtists Residence Guide

On TransArtists.org you can find one-off and regular open calls for residencies worldwide. Unless otherwise stated, all calls are for international artists, and cover many disciplines.
www.transartists.org/deadlines

Mondriaan Fonds Werkbijdrage Bewezen Talent
De Werkbijdrage Bewezen Talent is bestemd voor beeldend kunstenaars die minstens 6 jaar een beroepspraktijk hebben. De Werkbijdrage is een tegemoetkoming in de investering in materiaal, tijd en diensten van derden. De bijdrage stelt hen in staat nieuw werk te maken en het experiment aan te gaan. De bijdrage kan gebruikt worden voor alles wat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk, zoals onderzoek, materiaal, apparatuur of  projecten. Ook kan het bedrag besteed worden om op een opdracht in te gaan of deel te nemen aan tentoonstellingen en manifestaties in binnen- en buitenland. Een Werkbijdrage Bewezen Talent kan op elk moment van het jaar worden aangevraagd.
Aanvragen: www.mondriaanfonds.nl
Deadline: het hele jaar door

Apply for an account on Patty Morgan

Patty Morgan is a new, social online platform for contemporary art. By creating an account, artists and galleries can show and sell their work, while collectors can follow their process, find art they like and get in touch. Patty Morgan is a place for artists to share ideas and give insight in their work. Art becomes more interesting when you can follow artists for a longer period of time, gain access to their artistic practice and see their work develop. Galleries and artists can link their accounts to broaden the reach of the gallery through the artists' network and allow collectors a better overview of the gallery's activities.
How to join: Start by creating an account on www.pattymorgan.net to be able to see what's going on and who is part of Patty's community already. Like what you see? Apply for artist access and a committee will judge your work based on an artist statement and a portfolio website.
Deadline: all through the year

New Material Award
De New Material Award introduceert de ontwerpen van de toekomst. De tweejaarlijkse prijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. De ontwerpen die zo ontstaan zullen bijdragen aan een betere en duurzame samenleving. De New Material Award gelooft in de innovatieve kracht van creativiteit binnen diverse design- en kunstdisciplines op het gebied van duurzaamheid, materiaalontwikkeling en -toepassing. Er zijn twee prijzen: de New Material Award ten bedrage van € 15.000 voor een eindontwerp en de New Material Fellow voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld.
De New Material Award is de opvolger van de DOEN | Materiaalprijs, die in 2009 in het leven is geroepen door Stichting DOEN en het Materiaalfonds, nu Fonds Kwadraat. Sinds 2014 heeft de prijs een nieuwe naam en opzet, waarbij ruimte voor (vervolg)onderzoek wordt geboden in de vorm van een fellowship bij Het Nieuwe Instituut.
Meer info: www.newmaterialaward.nl

Fonds Kwadraat (voorheen Materiaalfonds)

Kunstenaars en fotografen opgelet! Heb je geld nodig voor een nieuw project, vraag een rentevrije lening aan bij het Materiaalfonds. Je kunt een rentevrije lening aanvragen voor allerlei artistieke projecten, zoals een tentoonstelling, een publicatie, een installatie of onderzoek. Ook kunstenaarsinitiatieven en kleine kunstinstellingen kunnen een aanvraag indienen. Kijk voor de voorwaarden en het aanvraagformulier op de website. Wil je weten of jouw project in aanmerking komt? Stuur dan een mail naar info@fondskwadraat.nl
Meer info: www.fondskwadraat.nl
Deadlines: zie website

Ateliers Antarctica

Aanbod van Stichting Ateliers Antarctica voor kunstenaars en docenten om bijzonder goed geoutilleerde atelierlokalen te huren voor het geven van lessen, workshops of het ontwikkelen van projecten. In de zomermaanden juli en augustus zijn de ateliers beschikbaar voor artists in residence. De ateliers zijn volledig ingericht voor o.a. schilderen, beeldhouwen, boetseren en glastechniek. Met name de ovenfaciliteiten voor keramiek en het instrumentarium voor edelsmeden zijn bijzonder goed. De ateliers zijn gevestigd in ZUID 57 bij Filmhuis | Theater Dakota en het Theatercafé en er is een bemande receptie aanwezig. De prijzen zijn redelijk. Verdere info over de ruimten en tijden: www.ateliersantarctica.nl

Agency of Unrealized Projects: Open call for unrealized artworks
Agency of Unrealized Projects (AUP) presents a public database of unrealized artworks. Unlike models and unrealized projects submitted for architectural competitions, which are frequently published, similar endeavors planned but not carried out by visual artists around the world remain unnoticed or invisible. Since 1990 Hans Ulrich Obrist has been gathering information on thousands of unrealized artists' projects, on roads not taken that together comprise a reservoir of ideas. There are the forgotten projects, the directly or indirectly censored projects, the partially realized projects, the misunderstood projects, the oppressed projects, the lost projects, the unrealizable projects: all between the non-real and the probable. The Agency of Unrealized Projects seeks to document and display these works. Concept: Hans Ulrich Obrist, Julieta Aranda, and Anton Vidokle.
More info: www.e-flux.com/aup
Deadline: no set date

AIR Hongarije
In een dorp met 30 huizen en 100 inwoners, beheert de Nederlandse Stichting Post 15 een gasthuis met groot atelier. Het is gelegen in een landelijke agrarische omgeving aan een klein riviertje. De universiteitsstad Pécs met tal van musea en festiviteiten ligt op 25 kilometer afstand. AIR kunstenaars kunnen in volledige vrijheid aan hun project werken. Het gasthuis is zowel voor beeldende kunsten als podiumkunsten geschikt. De bijdrage aan Stichting Post 15 bedraagt € 195,00 per week voor 2 personen.
Voor meer informatie: stichtingpost15@gmail.com  of  elizabethdevaal@planet.nl
Meer foto's huis en omgeving: download pdf

Exposeren in Westeinde Ziekenhuis
Het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag biedt kunstenaars de gelegenheid om gedurende 6 maanden hun werk te exposeren om zo bekendheid te krijgen en eventueel het werk ook te verkopen. Het gaat om de ruimte bij de polikliniek op de eerste etage. Hier is een gang met een leeg muuroppervlak van 15 meter en aan de andere zijde van 7 meter. De achtergrond is licht beige. Er hangt schilderijrails.
De voorwaarden zijn:
- Zelf ophangen en verwijderen van de kunst
- Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor vermissing of beschadiging (de gang is buiten kantooruren afgesloten)
- Er mag geen aanstootgevende of discrimerende kunst worden opgehangen
- De zorgmanager bepaalt in overleg met de kunstenaar wat er opgehangen wordt
Kunstenaars kunnen contact opnemen met zorgmanager Angélique Weijl,
T. 070-3302922 of pieper 81564
E. a.weijl@mchaaglanden.nl

TIP: Teruggaaf deel energiebelasting
Culturele instellingen kunnen in aanmerking komen voor teruggaaf van een deel van de energiebelasting (EB). Deze energiebelasting betaal je aan de energieleverancier en staat vermeld op de jaarlijkse eindafrekening. De teruggaaf is 50% van de energiebelasting die de energieleverancier in rekening heeft gebracht, minus de EB-heffingskorting.
Meer informatie: website van de belastingdienst

BROEDPLAATSENSUBSIDIE gemeente Den Haag
De gemeente Den Haag stelt subsidie beschikbaar voor artistiek inhoudelijke activiteiten, waar een kunstenaarsinitiatief of broedplaats aan (mee)werkt. Elke periode van 3 maanden is vanuit de gemeente ruim € 18.000 beschikbaar voor de subsidie. Per initiatief wordt maximaal € 6.000 subsidie gegeven. De subsidie kan elk jaar op 4 momenten worden aangevraagd. Het moment is afhankelijk van wanneer de activiteit (of het zwaartepunt daarvan) plaatsvindt:
- 1 januari tot en met 31 maart: aanvraag indienen vóór 1 november, uitslag 15 december.
- 1 april tot en met 30 juni:aanvraag indienen vóór 1 februari, uitslag 15 maart.
- 1 juli tot en met 30 september: aanvraag indienen vóór 1 mei, uitslag 15 juni.
- 1 oktober tot en met 31 december: aanvraag indienen vóór 1 augustus, uitslag 15 september.
Meer informatie en aanvragen: www.denhaag.nl