Food Forward: Christian Jankowski

15 januari t/m 1 april 2012
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Overzichtspagina 'Food Forward': klik hier


The Hunt (1992-1997) is het meest bekende vroege werk van Christian Jankowski. De video toont een deel van een wekenlange strooptocht waarbij Jankowski probeerde om al zijn voedsel te vergaren met pijl en boog. Jankowski deed meerdere supermarkten aan en bleef filmen tot hij door de beveiliging uit de supermarkt werd gezet. De uiteindelijke video, 1 minuut en elf seconden, is in één take opgenomen en toont een succesvolle strooptocht. Jankowski jaagt op eieren, boter, een kip en andere items. Hij zet ze, met de pijlen nog in de producten, op de lopende band en betaalt de onverstoorbare cassière. De video is opgenomen door een vriend en heeft daardoor een bepaalde Do-It-Yourself of home video kwaliteit die de film des te absurder en grappiger maakt.

In  het Britse tijdschrift Frieze (2002, issue 66) schrijven James Trainor en Ana Paula Cohen dat ze de belangrijkste aspecten van het werk van Jankowski in deze vroege video zien: 'Aandacht voor het proces eerder dan het gereed product, afhankelijkheid van de onvoorspelbare deelname van anderen, en dan in het bijzonder niet-kunstenaars en amateurs (hij betrekt de onwetende shoppers en cassière bijvoorbeeld bij zijn film), in een gescripte of geïmproviseerde situatie, een fascinatie voor verschillende soorten van uitwisseling (economisch, taalkundig, visueel) en de omkeringen van rollen (beginnende jonge professionele kunstenaar of sport dilettant?) en vooral, het comfortabele gemak waarmee hij gebaren, spel en humor tot een vitaal onderdeel maakt van zijn werk.' 
Lees het volledige artikel online: www.frieze.com

In 1997 benaderde de filmmaker Lars Kraume Jankowski omdat hij een film wilde maken waarin hij The Hunt zou hernemen. De romantische komedie van Kraume, Viktor Vogel: Commercial Man (2001), gaat over een jonge vrouwelijke video kunstenaar, Rosa, wiens vriendje uit de reclamewereld, Viktor, haar ideeën steelt en gebruikt voor commercieel succesvolle reclames. Jankowski stemde in met het verzoek op voorwaarde dat hij een eigen video mocht maken tijdens het filmen van Viktor Vogel waarbij hij gebruik mocht maken van de acteurs en sets van de film. Dit resulteerde in het videowerk Rosa (2001). Beide films kwamen op hetzelfde moment uit, Rosa ging in première op de Berlijn Biënnale en Viktor Vogel in de cinema zalen.

Meer informatie over Christian Jankowski:
www.lissongallery.com

Lees ook:
Gedichtendag 6: Christian Jankowski - C. Buddingh'