Oproep: Lara Schnitger: Den Haag als Suffragette City

Oproep vrijwilligers: Doe mee met feministische performance van kunstenaar Lara Schnitger
Aanmelden kan via een mailtje naar: reserveren@stroom.nl

Zaterdag 23 oktober 2021, 15-17 uur
Startpunt: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Eindpunt: Plein, Den Haag

We nodigen je graag uit om op zaterdag 23 oktober mee te doen om in Den Haag een krachtig statement over solidariteit en vrouwelijke empowerment te laten horen. Op die dag vindt onder de titel Suffragette City een processie plaats die start bij Stroom Den Haag aan de Hogewal en gaat richting de binnenstad. Eindpunt is het nieuwe beeld This princess saves herself van de Nederlandse kunstenaar Lara Schnitger. De processie is een kreet om gelijkheid en veiligheid; zowel speels als politiek. Iedereen die de stem over de voortgaande strijd voor vrouwenrechten harder wil laten klinken, is van harte welkom!

Over de processie
Suffragette City is een event in de traditie van street-performances en protestmarsen. Eerder door Lara Schnitger geïnitieerd in New York, Basel, Los Angeles, Washington D.C., Parijs, Berlijn en Sydney. Nu dus in Den Haag. Onderdeel van de processie zijn quilts en slut sticks; kunstwerken die worden gedragen door deelnemers in kleding geïnspireerd op die van de Amerikaanse suffragettes uit het begin van de 20ste eeuw.

Over het beeld
Het nieuwe bronzen beeld This princess saves herself is de laatste toevoeging aan De Beeldengalerij, de bijzondere buitenopstelling met sculpturen van toonaangevende kunstenaars in het centrum van de stad. Ook dit kunstwerk is -- zoals veel van Schnitger's werk - zowel humoristisch als politiek geladen. "... Prinsessen in sprookjes worden altijd door een prins gered. Deze Princess doet het lekker zelf! Er hoeft geen man aan te pas te komen. Het wordt tijd dat we die ouderwetse sprookjes eens veranderen!!", aldus de kunstenaar. En dat alles natuurlijk ook met een knipoog naar de Nederlandse prinsessen.

Over Lara
Lara Schnitger (1969) woont en werkt in Los Angeles, maar is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en De Ateliers, Amsterdam. Haar werk wordt gekenmerkt door een inventief gebruik van textiel - materiaal dat traditioneel wordt geassocieerd met vrouwen - om uiting te geven aan de vrouwelijke stem.

Vrijwilligers gezocht!
We zoeken vrijwilligers die in deze processie van ongeveer een uur (start ca. 15:45 uur) mee willen lopen en een gewicht van circa 2 tot 5 kg willen dragen (de objecten die gedragen moeten worden variëren in grootte en gewicht). De slut sticks worden door vrouwen gedragen, de quilts kunnen door iedereen gedragen worden. Er is voor al deze participanten speciale kledij beschikbaar, maar draag wel comfortabele schoenen en houd s.v.p. rekening met kou en/of slecht weer.

Heb je zaterdagmiddag 23 oktober van 15:00 uur tot 17:00 uur tijd, is Lara's boodschap ook die van jou? Meld je dan aan via een mailtje naar: reserveren@stroom.nl