Oproep inschrijving atelierbezoek Zippora Elders op 16 en 17 mei 2018

Op woensdag 16 en donderdag 17 mei a.s. zal Zippora Elders, artistiek directeur bij Kunstfort bij Vijfhuizen een aantal atelierbezoeken afleggen bij kunstenaars in Den Haag.
Aanmelden voor een bezoek uiterlijk zondag 29 april 2018

Onderstaand de interessegebieden van de curator:
Zippora Elders is met name geïnteresseerd in ‘conceptueel en installatie, interdisciplinair met ontwerp (o.a. grafisch en keramiek), internet/video en beeldend algemeen (sculptuur/schilderijen)'. Thema's die ze interessant vindt zijn: ‘science fiction, hedendaagse beeldcultuur en emoties, snijvlak beeldend en ontwerp, feminisme'.

Als je geïnteresseerd bent in een atelierbezoek van Zippora Elders kun je dat uiterlijk zondag 29 april 2018 a.s. laten weten. Wij vragen je via deze link https://nl.surveymonkey.com/r/LWZNWYM je interesse voor een atelierbezoek beknopt te motiveren. De binnengekomen reacties worden samen met eventuele suggesties vanuit Stroom aan de curator voorgelegd. Uit de lijst zal de curator een keuze maken op basis waarvan het bezoekprogramma zal worden samengesteld.

Beknopte biografie van de curator
Zippora Elders is curator en woont en werkt vanuit Nederland. Elders studeerde kunstgeschiedenis, erfgoed en curatorial practice aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, waar zij zich richtte op beeldende kunst van de 20ste en 21ste eeuw, netwerktheorie en beeldcultuur. Daarnaast was ze curator-in-opleiding in het Stedelijk Museum Amsterdam waar ze gewerkt heeft aan collecties en tentoonstellingen zoals Kazimir Malevich en de Russische Avant-Garde en Stedelijk at Trouw: Contemporary Art Club, met werk van o.a. Tracey Emin, Cyprien Gaillard, Camille Henrot, Sarah Morris, Hannah Perry, Elizabeth Price en Dan Walwin.
De afgelopen jaren was zij curator bij Foam museum voor fotografie, Amsterdam. Ze werkte samen met internationale organisaties en galeries en heeft diverse groepsvertoningen en solotentoonstellingen geïnitieerd met o.a. Nobuyoshi Araki, Roe Ethridge, Katy Grannan, Momo Okabe en Bruno Zhu.

Vanaf juli 2016 is zij artistiek directeur bij Kunstfort bij Vijfhuizen, Eiland voor Kunst en Erfgoed in Nederland. De focus van dit 19e eeuwse fort, UNESCO Werelderfgoed, ligt op internationale uitwisseling, onderzoek en hedendaagse kunsttentoonstellingen met onderwerpen als ecologie en (kunstmatige) natuur, defensie-structuren en alternatieve modellen. Haar programma is geïnspireerd op het genre van science fiction.
Recente solotentoonstellingen maakte Elders met Catherine Biocca, Kim David Bots, Tamar Harpaz, Rachel de Joode, Eva-Fiore Kovacovsky e.a.. Ook ontwikkelde ze de tentoonstellingenserie Intimacy op de Schans, met o.a. Sam Contis, Philipp Gufler, Aura Rosenberg en Joeri Woudstra.
 
Daarnaast is zij adviseur bij het Mondriaan Fonds, het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en het Prins Bernhard Cultuurfonds en schrijft ze voor diverse kunstinstellingen, tijdschriften en blogs. Als freelance curator ontwikkelt ze tevens eigen tentoonstellingsprojecten.

Atelierbezoekprogramma Stroom
Al meer dan 10 jaar nodigt Stroom curatoren, kunstenaars en critici uit binnen- en buitenland uit om atelierbezoeken af te leggen bij Haagse kunstenaars. Het atelierbezoek biedt de kunstenaar de gelegenheid om zich met zijn/haar werk te presenteren. Het biedt gelegenheid tot opbouwende, kritische reflectie op het werk in een gedachtewisseling met een expert. En in het verlengde hiervan wordt natuurlijk de bekendheid met het werk gestimuleerd.