PRO Adviescommissie 2022: nieuwe leden

Om te beoordelen welke aanvragen daadwerkelijk voor een PRO subsidie in aanmerking komen, doet Stroom een beroep op een onafhankelijke adviescommissie, die bestaat uit een poule van 10 adviseurs met diverse specialismes die in wisselende samenstelling vergaderen. Met ingang van 2022 gaan we - bij wijze van pilot-project - ook werken met een externe voorzitter. Graag stellen we jullie de nieuwe gezichten voor die de adviescommissie PRO subsidies in 2022 gaan versterken.

Maritt Kuipers
Vanaf 1 januari 2022
Maritt Kuipers is artistiek directeur en projectleider op het snijvlak van kunst, design, technologie en wetenschap. Ze studeerde Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie en Antropologie en Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam. Als Head of Programme van de research groep MAKE voor de Waag werkt ze aan grote Europese onderzoeks- en innovatieprojecten met internationale teams van kunstenaars, designers en wetenschappers. Tussen 2014 - 2018 was ze artistiek directeur voor Kunsthuis SYB, een artist-in-residence en presentatie instelling voor hedendaagse beeldende kunst in Beetsterzwaag, daarnaast was ze coordinator en bestuurslid voor Platform Beeldende Kunst.
Ervaring met commissie- en advieswerk:
Aanvragen/beoordelen projectvoorstellen en regelingen diverse fondsen en instellingen; lid Programmacommissie Kunsthuis Syb; bestuurslid Platform BK; projectmedewerker VanDenEnde Foundation; projectmedewerker Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Kianoosh Motallebi
Vanaf 1 januari 2022
Kianoosh Motallebi (1982) is een Nederlands-Iraanse kunstenaar die werkt met video's, sculpturen, animaties, 3d-modellen en, meer recent, tekstgebaseerd werk. In zijn recente werk gebruikt hij etymologie als uitgangspunt om historische biografieën en gebeurtenissen te vertalen naar ruimtelijke ervaringen, waarin het historische, het individuele en het fictieve samenkomen. Motallebi is een alumnus van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en een Lorentz Centre Fellow. Daarnaast heeft hij deelgenomen aan residenties als Skowhegan School of Painting and Sculpture (Maine, USA), Very Real time (Kaapstad, ZA), Juming Museum (Taipei, TW). Tentoonstellingen en screenings o.a. bij Sharjah Art Foundation (Sharjah, UAE), Slyzmud (Buenos Aires, AG), STUK centrum voor hedendaagse kunst (Leuven, BE), De Hallen (Haarlem, NL), Honghah Museum (Taiwan, TW).
Ervaring met commissie- en advieswerk:
Adviseur bij het MondriaanFonds in commissies van verschillende regelingen; adviseur bij het Stimuleringsfonds van Creatieve industrie, regeling Digitale Cultuur; af en toe jurylid, recentelijk het Gouden Kalf in de categorie digitale cultuur.

Radna Rumping
Vanaf 1 januari 2022
Radna Rumping is schrijver, curator en radiomaker. Haar werk is verbonden met muziekcultuur, hedendaagse kunst (en haar vele geschiedenissen), gemeenschappelijkheid en vormen van (on)zichtbaarheid. Sinds 2015 cureert ze het performance programma Come Closer bij de Oude Kerk in Amsterdam. Ze is mede-oprichter van het radio platform Ja Ja Ja Nee Nee Nee - online radio dedicated to the arts. Als schrijver ontwikkelt ze essays die vaak in een audio-vorm publiek worden gemaakt. Ze is tevens adviseur voor het Stadscuratorium in Amsterdam (gericht op kunst in de publieke ruimte) en het Mondriaan Fonds.
Ervaring met commissie- en advieswerk:
Adviseur Mondriaanfonds ; adviseur Amsterdam Fonds voor de Kunst; adviseur Stadscuratorium Amsterdam; jurylid diverse academies; lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving Utrecht.
radna.nl

Nadine Stijns
Vanaf 1 januari 2022
Als beeldend kunstenaar werkt Nadine Stijns aan projecten gevoed door haar nieuwsgierigheid naar sociaal-economische en/of politieke situaties. Onderwerpen als arbeidsmigratie in een geglobaliseerde wereld, diaspora gemeenschappen en nationale identiteit in postkoloniale regio's fascineren haar en bezielen haar projecten. In de afgelopen jaren heeft haar werk een groter publiek bereikt door tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Amsterdam, Kunsthal Rotterdam, Contact Photo Festival Toronto, Format Photography Festival in Derby en lezingen en publicaties in media zoals The Ones to Watch uitgave van British Journal of Photography, Nataal en Metropolis M. Momenteel is ze tevens werkzaam als docent fotografie aan de KABK en de HKU.
Ervaring met commissie- en advieswerk:
Toelatingscommissie academie HKU en KABK; Extern adviseur verschillende academies.

Dewi Bekker
Vanaf 1 september 2022
Dewi Bekker (1990) is een interdisciplinaire maker en is in 2013 afgestudeerd aan de KABK in Den Haag op de afdeling Textiel en Mode. Binnen haar kunstenaarspraktijk onderzoekt ze de ambiguïteit van identiteit en het spelen van rollen binnen sociale structuren. Ze verkent dit aan de hand van installaties waarbij ze werkt met sculpturen, het menselijk lichaam en objecten. Daarnaast maakt ze onderdeel uit van het collectief Das Leben am Haverkamp. Dewi Bekker haar individuele en collectieve werk is o.a. te zien geweest in Centraal Museum Utrecht, Zeeuws Museum, Le Signe - Centre National du Graphisme (FR) en Bureau Europa.
Ervaring met commissie- en advieswerk:
Adviseur voor het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten.
www.dewibekker.com
www.daslebenamhaverkamp.com

Luuk Wilmering
Vanaf 1 september 2022
Luuk Wilmering is een multidisciplinair kunstenaar die veelal werkt vanuit artistiek onderzoek binnen zelf ontwikkelde projecten. Zijn werk omvat fotoseries, collages, schilderijen, installaties, tekstwerken, films en kunstenaarsboeken. Installaties en solopresentaties van zijn werk waren te zien in Frans Hals Museum HOF en HAL, Kunstfort bij Vijfhuizen, Centraal Museum Utrecht, Stroom Den Haag, Kunstmuseum Den Haag, Museum De Pont en Institut Neérlandais (Parijs). Verder was zijn werk te zien in Teylers Museum, ACHK-De Paviljoens, het Van Abbemuseum, het Nederlands Fotomuseum, Musée Guislain (Gent), en O/C Berlin. Wilmerings werk is opgenomen in de verschillende museumcollecties in binnen en buitenland.
Ervaring met commissie- en advieswerk:
Adviseur bij het Mondriaan Fonds; adviseur bij de ABKV-commissie van de gemeente Utrecht;  adviseur bij Fonds Kwadraat.
www.luukwilmering.nl

Rob Knijn
Tijdelijk voorzitterschap februari-augustus 2022
Rob Knijn is al meer dan 25 jaar professioneel betrokken bij hedendaagse kunst. Als schilder vanuit zijn atelier, en als curator, bestuurder, organisator en adviseur bij en voor verschillende organisaties. Rob is mede-initiator van de Alternative Art Guide, een internetgids van kunstenaarsinitiatieven wereldwijd. Vorig jaar is hij gestart met uitgeverij Painpub die zich specialiseert in uitgaves over schilderkunst. Eerder was Rob artistiek leider van Heden, een kunstcentrum in Den Haag, en werkte hij bij het Mondriaan Fonds in Amsterdam.
Ervaring met commissie- en advieswerk:
Voorzitter van commissies en commissielid Mondriaan Fonds; secretaris Mondriaan Fonds; adviseur en bestuurslid bij verschillende beeldende kunstinstellingen Den Haag.