Stroom Den Haag pleit voor culturele broedplaatsen in Scheveningen

LAATSTE NIEUWS! (16 januari 2008)
Kort geding tegen gebruikers culturele broedplaats De Vloek voorlopig van de baan.

Stroom Den Haag pleit er nadrukkelijk voor dat de gemeente, die het pand wil gebruiken voor de winterstalling van boten, bij de ontwikkeling van Scheveningen-Haven juist rekening houdt met de sociaal-culturele diversiteit en rijkdom die dit gebied nu al kent.
 
De Vloek heeft zich in vijf jaar tijd ontwikkeld tot een grote sociaal-culturele vrijplaats met landelijke bekendheid. Er werken veel kunstenaars, er zijn oefen- en theaterzalen voor bands en toneelgroepen, er is een goed bezocht eetcafé en een jeugdzeilschool aan verbonden. Als culturele broedplaats draagt De Vloek bij aan de betekenis, aan de beleving en aan de bekendheid van dit unieke stukje Scheveningen.
 
Van de gemeente Den Haag, die zich wil profileren als creatieve stad en zegt culturele broedplaatsen te stimuleren, mag je verwachten dat ze plekken als De Vloek juist koestert en het belang van diversiteit en leefbaarheid voor een dergelijk gebied onderkent. In het licht van de recente oproep van wethouder Norder om voorstellen in te dienen voor een tijdelijk cultureel gebruik van het Norfolkterrein (‘om meer reuring te veroorzaken') is een verwijdering van de naastgelegen culturele broedplaats op zijn minst vreemd te noemen.
 
Scheveningen-Haven is geen witte vlek die wacht op invulling van bovenaf. Daarmee wordt het karakter en de geschiedenis van zo'n plek geen recht gedaan. In plaats van op zoek te gaan naar nieuwe iconen of totaal nieuwe plannen zou veel meer gekeken moeten worden naar de mogelijkheden om via tijdelijke functies en programma's betekenis te geven aan (de toekomst van) het gebied. De Vloek heeft vanuit dit perspectief een niet weg te denken belang voor Scheveningen-Haven en wordt daarom ook door Stroom ondersteund.

Algemeen Dagblad
Krakers willen geen grootkapitaal op plek broedplaats
(over de demonstratie op zaterdag 12 januari 2008)

Voor meer informatie over De Vloek en toekomstige acties:
klik hier.