There, I Fixed It: Josúe Rauscher

13 maart t/m 15 mei 2011
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Overzichtspagina There, I Fixed It: klik hier


'There, I Fixed It' staat voor een mentaliteit, een manier van kijken naar materialen en problemen die brutaal en onverwachts is. Tegendraadse oplossingen voor urgente problemen.

Josué Rauscher (1963, Mulhouse, woont en werkt in Avignon) voert het motto: ‘I Would Gladly Make Second Hand Sculptures'. Hij rekent zichzelf tot een generatie die opgegroeid is in een tijd van overweldigende consumptie, waarin de waarden en de vaardigheden van de arbeidersklasse verdwenen lijken te zijn. Tegelijkertijd zijn er bouwmarkten ontstaan die overlopen van het materiaal en de machines, en is de middenklasse verwoed aan het doe-het-zelven geslagen. Misschien verklaart dat het grote aantal kunstenaars dat zich de vaardigheden van de arbeidersklasse met een omweg via de doe-het-zelf winkel eigen heeft gemaakt.

Opgeleid in het postkoloniale tijdperk, kwam Rauscher in contact met andere culturen door het werk van o.a. André Breton, Jean Rouch, en Claude Lévi-Strauss. Het assembleren van diverse gevonden materialen tot een sculptuur is door de kennis van de primitieve kunst vanaf het begin van de twintigste eeuw algemeen aanvaard. Rauscher speelt met het feit dat de autoriteit van de kunstenaar dubbelzinnig geworden is door de onzekere status van het kunstwerk, waarvan de materialen, de technieken en de vorm dichterbij de uitvindingen van Professor Zonnebloem uitkomen, dan bij de beeldhouwwerken van Bernini.

Voor 'There, I Fixed It' voert Rauscher het werk La Fantaisie du carreleur (Fantaisie carrelée) uit 2009-2010 opnieuw uit. In 2009 was Rauscher in Brussel waar zijn oog viel op een bijzonder patroon in witte vloertegels. Misschien had de tegellegger een serie halve, driehoekige tegels over? Of had hij gewoon zin om een mooi patroon te maken, zoals de titel van het werk suggereert? Eenmaal thuis wist Rauscher niet wat hij met zijn foto van dit tegelpatroon moest doen en besloot toen om een tegelsnijder te kopen en het patroon thuis, in tentoonstellingsruimtes en nu dus bij Stroom na te maken. De ‘there, I fixed it' mentaliteit van de tegellegger is een kunstwerk geworden.

"Met materialen uit de wereld van DIY, maak ik low-tech sculpturen die voortvloeien uit een reeks van formele connecties en eenvoudige gebaren. De werken zijn vaak modulair en ze integreren tentoonstellingsmeubels en architecturale elementen."
- Josué Rauscher

LINKS
www.josuerauscher.net