The Knight's Move: seizoen 2014-2015

The Knight's Move is een serie lezingen met toonaangevende, internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Zoals de knight - het paard - zich over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad nieuwe impulsen geven.
Archief The Knight's Move 2009-heden

SPREKERS VOOR HET  SEIZOEN 2014-2015:
in samenwerking met: Stedelijk Museum Amsterdam en LAPS (Lectoraat Art & Public Space)

Kunlé Adeyemi
Donderdag 18 september 2014, 20 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Entree: € 5,- (studenten: € 2,50) (voertaal Engels)

Architect, ontwerper en ‘urbanist' Kunlé Adeyemi richtte in 2010 het architectuurbureau NLÉ op. De filosofie achter NLÉ is er op gericht dat steden in de derde wereld oplossingen aandragen voor problemen die de hele wereld aangaan, zoals de onstuitbare opmars van de verstedelijking en het groeiend aantal megacities. De praktijk van Adeyemi en NLÉ richt zich niet alleen op architectuur. Hij ontwerpt o.a. ook meubels, en onderzoekt de sociale en culturele ontwikkelingen die bijdragen aan het urbanisme.
www.nleworks.com

David Harvey
Uitgesteld tot 2015
Nieuwe datum wordt nog bekend gemaakt

Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Entree: € 5,- (studenten: € 2,50) (voertaal Engels)
De hedendaagse klassenstrijd vindt steeds vaker plaats in steden en de verstedelijking zal ook een steeds grotere rol gaan spelen in toekomstige maatschappelijke conflicten, aldus Marxist en sociaal-theoreticus David Harvey in een interview met Spiegel Online. Harvey geeft al meer dan 40 jaar les over Karl Marx's Het Kapitaal. In zijn nieuwste boek Seventeen Contradictions and the End of Capitalism probeert hij de contradicties van het kapitaal te doorgronden en laat hij zien waarom de economische motor achter het kapitalisme vervangen moet worden, en hoe.
davidharvey.org

A Kassen
Woensdag 19 november 2014, 20 uur

Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Entree: € 5,- (voertaal Engels)

Donderdag 20 november 2014, 20 uur
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam
Entree: € 5,- (studenten: € 2,50) (voertaal Engels)
Het Deense collectief A Kassen maakt performatieve installaties en sculpturen, vol humor en verrassende elementen. Hun ingrepen zijn soms zo subtiel en absurd dat ze niet of nauwelijks opvallen. In enkele gevallen voeren ze de acties zelf uit, maar meestal maken ze gebruik van figuranten, of van monsterlijke machines die ze zelf maken. Ze rekken de grenzen op tussen kunst en non-kunst, en gebruiken daarbij ook zelfontworpen systemen die de functie van objecten in een specifieke omgeving veranderen.
www.akassen.com

Ilka Ruby
Woensdag 21 januari 2015, 20 uur

Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Entree: € 5,- (studenten: € 2,50) (voertaal Engels)
Ilka & Andreas Ruby richtten in 2001 Textbild op, een communicatiebureau voor architectuur, en in 2008 Ruby Press, een uitgeverij gespecialiseerd in boeken over architectuur, kunst, en ander culturele praktijken die zich richten op de productie van ruimte in onze hedendaagse maatschappij. Zij houden zich bezig met hedendaagse architectuur en design, schrijven essays, ontwerpen boeken, stellen tentoonstellingen samen en organiseren symposia.
www.textbild.com
www.ruby-press.com

Laura Kurgan
Vanwege een andere verplichting heeft Laura Kurgan helaas moeten besluiten om haar The Knight's Move lezing bij Stroom in Den Haag op 28 mei 2015 en bij Stedelijk Museum in Amsterdam op 29 mei 2015 te cancelen. Wellicht komt er nog een herkansing in het najaar.


Voor de 2014-2015 serie heeft Stroom Den Haag als partners Lectoraat Art & Public Space (LAPS) en Stedelijk Museum Amsterdam uitgenodigd. Twee van de lezingen vinden ook plaats in Stedelijk Museum Amsterdam.

Media partners van The Knight's Move 2014-2015 zijn The Pop-Up City en Open!

The Knight's Move lezingen worden mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Haagse Bluf Fonds.