SMART START

De ontwerpen van de winnaar van SMART START - IN/OP - en van de andere twee genomineerden - YUM en SmartLab - zijn van 24 maart t/m 23 april te zien bij Stroom Den Haag.

De Ontwerpprijsvraag van Bouwfonds MAB ‘SMART START, wonen voor de jonge stedeling'  is een belangrijk instrument om zowel jonge ontwerpers te bereiken als om de hedendaagse wereld van de ruimtelijke ordening een impuls te geven. Op 23 maart maakte juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven de winnaar van deze prijsvraag bekend tijdens het SMART START-congres in het Museum voor Communicatie. Het winnende ontwerp IN/OP, ingezonden door Thomas Gillet, Michel Heesen, Kobbe Nouwens en Micha de Haas wist de jury te overtuigen door het fascinerende ontwerp. "De straat wordt het gebouw ingetrokken, het ‘exhibitionisme van de jonge stedeling' komt bij dit ontwerp naar voren. Het gebouw is geslaagd vanwege de ‘koppigheid van het gebouw', de ruimtes die het biedt en de onverwachtse kwaliteiten. Het wordt een veelbelovend, professioneel en aantrekkelijk ontwerp gevonden. Een icoon waar de jonge stedeling zich thuis kan voelen dat anders en spannend is", aldus een zinsnede uit het juryrapport. IN/OP ontvangt een prijzengeld van € 15.000. Bovendien heeft Bouwfonds MAB Ontwikkeling de intentie uitgesproken het winnende ontwerp te realiseren. De gemeente Den Haag heeft daarbij de voormalige bioscoop op de hoek van de Leyweg en de Hengelolaan in Den Haag Zuid West aangewezen als voorlopige studielocatie.

Onderwerpen als identiteit en habitat van de 'nieuwe stedeling', alsmede de transformatie van wederopbouwwijk Den Haag Zuid West staan bij Stroom hoog op de agenda. Ook wil Stroom jonge ontwerpers en architecten betrekken bij het architectuurdebat in Den Haag en zo een levendig klimaat voor architectuur en stedenbouw stimuleren. In de lezingenserie PITCH! bijvoorbeeld krijgen Haagse architecten en ontwerpers die aan het begin van hun carrière staan de gelegenheid zich te presenteren. Stroom beoogt hiermee momenten te creëren waarop jonge ontwerpers elkaar, maar ook meer gevestigde collega's, kunnen ontmoeten en met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Website: www.smart-start.nu