Wormhole # 4

In de bibliotheek(etalage) van Stroom is een kleine presentatie te zien naar aanleiding van het verschijnen van het tijdschrift Wormhole 4. Het tijdschrift word sinds 2000 uitgegeven door kunstenaar Ronald Cornelissen. Wormhole 4 is tot stand gekomen in samenwerking met kunstenaar Paul van der Eerden en bevat naast het werk van Cornelissen en Van der Eerden werk van Davin Brainard (USA), Kalervo Palsa (Fin), Ann Course (UK), Wim (NL), Mohammed (NL), Reginald Drooduin (NL) en Gilgian Gelzer (FR).

Ronald Cornelissen: "De kunstenaars die ik gepubliceerd heb zijn door mij gevraagd vanwege hun liefde voor het tekenen. Zij worden geïnspireerd door het beeldverhaal, de traditionele en de undergroundstrip, of zij werken vanuit een meer conceptuele achtergrond met teksten in combinatie met tekeningen en collages. Wormhole moet gezien worden als een platform voor een dynamische groep kunstenaars, die vaak ook in andere disciplines actief zijn. Het tijdschrift is een plek waar kunstenaars met de meest diverse achtergronden samenkomen".

Naast het werk van kunstenaars die zich bewust zijn van de theoretische en historische uitgangspunten van de hedendaagse kunst, wordt werk gepubliceerd van mensen die deze theoretische bagage niet hebben, of naast zich neerleggen. In Wormhole 4 zijn dit vooral de tekeningen van Drooduin, Mohammed en Wim, allen afkomstig uit de collectie van Paul van der Eerden.

Het werk van Paul van der Eerden (Rotterdam 1954; woont en werkt in Rotterdam) bestaat sinds het einde van de tachtiger jaren vooral uit tekeningen in potlood en kleurpotlood die vaak gepresenteerd worden in grote series. Eenzaamheid, pijn, angst, geweld en de strijd tussen de seksen zijn de belangrijkste thema's in zijn werk. Zijn werk was onder meer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. In Frankrijk was een klein overzicht te zien van zijn werk uit de periode 1996-2001 in Domaine de Kergéhennec in Brittany. In Parijs is zijn werk regelmatig te zien bij Galerie Bernard Jordan. Naast tekeningen maakt Paul van der Eerden edities met eigen werk en het werk van anderen en stelt hij tentoonstellingen samen met outsider kunst in combinatie met hedendaagse en Afrikaanse kunst. In 2003 was hij gastdocent op de Ecole des Beaux Arts in Parijs. Door Museum Boijmans Van Beuningen is hij als gastcurator gevraagd een tentoonstelling over tekenen te maken met als uitgangspunt de collectie van het museum. Deze tentoonstelling 'Enclosures' vindt plaats in september 2007.

Ronald Cornelissen (Beverwijk, 1960; woont en werkt in Rotterdam) maakt tekeningen en installaties waarin de invloed van de media die de internationale popcultuur van beeld en geluid hebben voorzien (collages, comics, cartoons, fanzines, graffiti, straatpoëzie, performances, installaties, noise en psychedelica) altijd navoelbaar zijn. In zijn werk regeren overwegend donkere, irrationele gevoelens en is een subtiele maar desondanks unheimliche dreiging steevast aanwezig. Deze dreiging wordt nergens expliciet, maar manifesteert zich in de vervreemdende combinaties van steeds weer terugkerende motieven - als in een koortsige droom. De interdisciplinaire interesse van Cornelissen uit zich ook in zijn performances, die hij onder andere met het uit Detroit afkomstige noise-collectief Princess DragonMom uitvoert. Zijn werk was de laatste jaren onder meer te zien in De Hallen in Haarlem en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Links
www.paulvandereerden.nl
www.timestereo.com
www.dehallen.com

De presentatie Wormhole #4 is te zien van 19 december 2006 t/m 4 februari 2007.
Openingstijden bibliotheek: woensdag t/m zondag 12-17 uur.