STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Tentoonstelling
Adrián Villar Rojas: 'Poems for earthlings' in de Oude Kerk in Amsterdam
Meestal ben ik een beetje op m'n hoede als mensen vertellen dat ze zo geëmotioneerd raken van een kunstwerk. Tranen bij Rothko of Schubert, allemaal sentiment, hormonen of projectie. Vandaag overkwam het me zelf. Ik ging naar de Oude Kerk voor een installatie van Adrián Villar Rojas. ‘Wilt u wat informatie vooraf', vroeg men bij de entree. Liever ga ik zo blanco mogelijk naar binnen en beslis later of ik meer wil lezen of niet.
Ik kom graag in de Oude Kerk, woonde in mijn academie tijd op de Oude Zijds en genoot altijd van het licht, rust en de stilte. Het is een hallenkerk waardoor je van de ene parallelle ruimte naar de andere kan lopen. In mijn beleving zijn de horizontale krachten gelijkwaardig aan de verticale. Een bijzondere prestatie in een gotische kerk waar alles meestal omhoog loopt. Door de beeldenstorm is het er erg wit en licht. Het is er sober hoewel niet alle katholieke beelden met de storm zijn weggevaagd. En dan is er die vloer, een zee van deinende grafzerken, met o.a .het graf van Saskia van Rijn.
De installatie van Villar Rojas gaat hier diametraal tegen in; alle ramen zijn geblindeerd met matrassen, de muren en pilaren beschermd met zandzakken en de ruimte een klankkast van vreemde onderbuikgeluiden, onverstaanbare teksten en bekende maar licht vertekende liedjes. Het doet onmiskenbaar aan de oorlog denken. Het beeld van monumenten en gebouwen die met zandzakken worden ingepakt om ze te beschermen tegen bombardementen. Maar hier zit het gevaar van binnen, we lopen als Jonas in de buik van de walvis. Op sommige plekken wordt de constructie gestut, er zijn al wat noodreparaties uitgevoerd. De installatie kwam bij mij binnen als een bom, ik loop met een baksteen in m'n maag. Het komt niet meer goed met de wereld (allemaal projectie!), de dijken bezwijken, het is een hopeloze strijd, we kunnen alleen nog maar hopen en bidden. Maar er is ook licht, echte kaarsen die in koperen kandelaars met houten constructies op de vloer staan. Het reflecteert in het bladgoud van het orgel en ik hoor engelen zingen. Ga erheen, niet alleen met kerst maar nog tot 26 april 2020.
TIP: Vincent

Publicatie
American Exceptionalism and American Innocence
Het boek American Exceptionalism and American Innocence: A People's History of Fake News - From the Revolutionary War to the War on Terror van Danny Haiphong en Roberto Sirvent onderzoekt de verhalen die er bij ons ingepompt worden om ons te doen denken dat de Verenigde Staten 'a force of good' zijn in de wereld, ongeacht de slavernij, de genocide op inheemse volkeren en de vele imperialistische oorlogen die door de VS worden en zijn gevoerd. In de loop der eeuwen heeft het land een illusie van exceptionalisme ontwikkeld. Het idee dat Amerika een groots, onmisbaar en uitzonderlijk land is. Om deze gevaarlijke illusie te ontrafelen duiken de schrijvers in de echte geschiedenis van het land. Met onthullende resultaten.
TIP: Liesbeth

Kunst en horror
Velvet Buzzsaw
Kunst en horror. Voor veel mensen misschien niet een heel voor de hand liggende combinatie (of juist wel, tis maar vanuit welk perspectief je het ziet... Maar wie de hedendaagse kunstwereld een beetje kent (nou ja dan vooral die van de top galeries en kunstbeurzen, of zich daarin kan inleven) kan ik de Netflix film Velvet Buzzsaw aanraden. Natuurlijk, allemaal nogal over de top en dikker aangezet dan het is, maar in essentie heel herkenbaar. Echt heel erg eng wordt hij trouwens niet, een beetje bloederig wel, het is wat mij betreft meer satire dan horror. Ok, deze film gaat geen Oscars winnen, maar hij is zéker vermakelijk! Laat je gewoon verrassen door de wonderlijke combinatie van kunst en horror waarin schilderijen bovennatuurlijke krachten blijken te bezitten. Mocht je toch eerst willen weten waar je aan toe bent, lees dan deze recensie op cine.nl/velvet-buzzsaw. Deze dame vat dat veel beter samen dan ik.
TIP: Marieke

Buurtinitiatief
Schilderswijk Bewoners Tours
"Ik woon al een hele poos in Den Haag en denk de stad aardig te kennen. Dat blijkt maar voor een deel het geval te zijn. Zo wist ik niet van het bestaan van de Schilderswijk Bewoners Tours, een buurtinitiatief dat er rondleidingen organiseert en begeleidt. Ik werd erop gewezen toen ik bezig was om voor studenten van de Artesis Plantijn Hogeschool uit Antwerpen, invulling te geven aan een educatief project. Kunst, maatschappij en de stad moesten daarin centraal staan. Kunstenaar en bewoner Itai Cohn is initiatiefnemer van de tours die het doel hebben om naast een economische impuls, een meer genuanceerd en waarheidsgetrouw beeld van deze kleurrijke en unieke wijk te geven. Voor de studentengroep maakt hij nu een tour op maat, eindigend bij Rozemarijn Lucassen die er het project Schilderswijkse Bloemetjes lanceerde. Zij verwerkte bloemen die afkomstig zijn van bewoners, in een scala aan lifestyle producten. Een aanwinst!"
TIP: Jane