STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Film
Au Revoir Là-Haut
Au Revoir Là-Haut is de nieuwe film van de Franse acteur/regisseur Albert Dupontel. Een zowel visueel als inhoudelijk overdonderende ervaring die je op het grote scherm moet zien. Het verhaal (gebaseerd op de gelijknamige roman van Pierre Lemaitre) speelt zich af in en na de Eerste Wereldoorlog, maar heeft zeer veel verwijzingen naar onze huidige tijd. Een samenleving vol corruptie, hypocrisie, smerige politici en wapenhandel; een wereld waarin mensen vermorzeld worden door het grote geld. Au Revoir Là-Haut is een gitzwart epos, dat echter opvalt door een prachtig gevoel voor kleur en een grote liefde voor de rol van de kunstenaar in de maatschappij. Nu moet je voor deze film nog naar België, maar vanaf 1 februari 2018 draait hij ook in Nederland.
TIP: Liesbeth

Film

Liefde is aardappelen
Liefde is aardappelen is een documentaire van Aliona van der Horst en gaat over het ouderlijk huis van haar moeder - vlak onder de rook van Moskou - en de impact van de grote geschiedenis op een ‘gewoon' gezin. Na de dood van haar moeder erfde Aliona een zesde deel van het huis (zes vierkante meter) en moest ze zich verhouden tot dit deel van de geschiedenis. De tegenstellingen tussen Rusland en het westen, honger en eten, weten en vergeten worden allemaal aangeraakt, en maakt het tot een universeel verhaal over hoe de geschiedenis wordt doorgegeven. In Den Haag is de film te zien in het Filmhuis en in Amsterdam in o.a. Rialto. Daar is ook een installatie te zien van Chika Watanabe, die twee koffers met originele materialen uit het huis van Aliona's oma heeft verwerkt tot zes vierkante meter Rusland.
***** in NRC en **** in de Volkskrant.
TIP: Vincent

Muziek
The Notwist
In 1992 viel ik van mijn stoel door het nummer Incredible Change of our Alien van de Duitse band The Notwist. Even boven München brouwden de nerdy broertjes Acher met wat vrienden een grungy metal song op een banjo-riffje. Ik ben The Notwist blijven volgen. Ze werden meer poppy. Stopten op een avontuurlijke manier veel elektronica in hun muziek. En werden steeds beter. In dit liedje uit 2014 schiet de 'mighty Kong' een Amerikaanse stad te hulp, die door aanhoudende wateroverlast dreigt te bezwijken.
TIP: Arno