STROOM TIPS

Tips om verder te kijken dan alleen het Stroom programma / Tips to look beyond the Stroom program
In volgorde van plaatsing / newest ones first

Bram de Jonghe 
"Verzegelde Regen" en "Mosselwerken"
De Haagse kunstenaar Bram de Jonghe verwerkte samen met meer dan 1000 studenten 100 mosselen en 10 paraplu's in het gebouw van De Haagse Hogeschool. Om de studentengemeenschap nadrukkelijk te betrekken bij de kunstopdrachten en de kunstcollectie op de school bedachten social designer Jennefer Verbeek en kunstenaar/fotograaf Johan Nieuwenhuize het experimentele participatieproject JUST A FEW SECONDS. De werken van De Jonghe zijn gemaakt als tegenhanger van de moeilijke omstandigheden waarin jongeren van nu leven, in een tijdsgewricht van politieke polarisatie en klimaatverandering.
Te zien: permanent vanaf 17 februari 2023

Balkon Art Magazine
The Birth of Culture from the Spirit of Revolution

Vasyl Cherepanyn in conversation with Kinga Lendeczki. Vasyl Cherepanyn was gastcurator bij Stroom in 2019 met de tentoonstelling Hybrid Peace.

Stichting Oren en Ogen tekort
Kunst beleven door je oren
Kunst moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een visuele beperking. Daarom lanceerde de Stichting Oren en Ogen tekort het nieuwe initiatief Beeld in Geluid. Beschrijvende audiofragmenten begeleiden je langs de beelden in de buitenlucht. Ook zonder visuele beperking interessant om kunst op deze manier te beleven. Stroom is een van de samenwerkende partners van dit project en De Beeldengalerij in Den Haag is één van de pilot-projecten.

James Turrell
Virtueel bezoek aan Het Hemels Gewelf
Genieten zonder je huis te verlaten. Het kan! Beleef Het Hemels Gewelf van James Turrell in Kijkduin via een VR filmpje: 360 graden video en geluid, opgenomen tijdens de eerste lockdown in voorjaar 2020 door Yota Morimoto.
http://yota.tehis.net/webX/field

Filmportretten
Hollandse Meesters
Korte filmportretten die hedendaagse Nederlandse kunstenaars aan het werk tonen, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers.

Soundwalks
Soundwalks Soundtrackcity
De soundwalks van Soundtrackcity zijn nu niet alleen gratis maar ook geo-unlocked. Dat betekent dat je ze vanuit je luie stoel kunt beluisteren. De geluidswandelingen zijn ontwikkeld door teams van geluidskunstenaars, beeldend kunstenaars, musici, theater- en filmmakers. Zij maken het onzichtbare voelbaar, prikkelen je verbeelding en zorgen voor een ontroerende ervaring die je niet licht vergeet.
Audio walks made by artists in Dutch cities and abroad. Soundtrackcity released their whole collection of soundwalks for free and with unlocked geotags, so you can listen to them from your couch!

 

Poster Studio Lennarts & De Bruijn
Inspiring books, articles and essays to read and sometimes listen to

Groen is het nieuwe zwart: hoe de beeldende-kunstsector worstelt met de klimaattransitie
Duurzaamheid in de kunstwereld Klimaatverandering is voor veel kunstenaars een belangrijk thema. Maar hoe doet de kunstwereld het zelf, als het gaat om duurzaamheid? (NRC, 1 februari 2023)

Unesco Commissie roept op tot dialoog over ‘beeldenstorm'
De Unesco Commissie is solidair met de vreedzame ‘Black Lives Matter'-protesten in Nederland en daarbuiten. De Commissie roept op om hierover de discussie te starten in plaats van geweld te gebruiken.

Nederlandse kunstmusea: divers van buiten, wit van binnen
Uit onderzoek van NRC onder de 21 belangrijkste musea blijkt dat van de 231 medewerkers op verantwoordelijke kunstposities er 6 een niet-westerse achtergrond hebben. Dat is 2,6 procent.

Mark Duggan police shooting: can Forensic Architecture cast doubt on official report?
The collective known for investigating human rights violations, - and that often shows its work in art institutions - looks into the UK police shooting of Mark Duggan in 2011. Their findings might even reopen the case, that has been widely cited by Black Lives Matter protesters in the UK.

UPRISING: When Tearing Down Statues Isn't Vandalism
It should have been obvious to Bristol's authorities that it was offensive to revere a slave trader in a public square, writes Jonathan Cook.

We Can Do Better
As the ongoing protests against police brutality and racism fill the streets, museums in the USA are being called out for issuing hollow signs of Black Lives Matter solidarity (article on Art Forum).