STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Muziek
Oi Va Voi
"Jaren geleden, toen ik mijn vaste contract bij Stroom getekend had, gaf mijn collega Bas me de CD Laughter through tears van Oi Va Voi cadeau. Ik kende de zevenkoppige band nog niet, maar het bleek een van de beste cadeau's ooit. Inmiddels heb ik alle cd's grijsgedraaid (vooral in mijn ateliers) en genoten van concerten. Ook mijn ticket voor het komende concert, op 24 november in Paradiso, heb ik binnen. Het is uitverkocht, maar misschien kan het clipje van het nummer ‘Refugee' (bekijk op YouTube) ook jou overtuigen om er een volgende keer bij te zijn. Tot dan!"
Tip: Ira

Televisie
Civilisations: kunst van de oertijd tot nu
In 1969 was er Civilisation, een (op dvd nog altijd zeer populaire) serie over Westerse kunst van de Middeleeuwen tot nu waarmee de BBC destijds het nieuwe medium kleurentelevisie wilde promoten. Nu is er de remake Civilisations - met een s: een negendelig "masterwork of beauty and ingenuity" over het ontstaan van de menselijke creativiteit en de ontwikkeling hiervan van de oertijd tot nu. Meer dan vijfhonderd belichte kunstwerken uit zes continenten en 31 landen: een must see voor elke kunstliefhebber.
TIP: Remco

Stand-up comedy
Make Happy van Bo Burnham
Snel, sarcastisch en toch gevoelig en kwetsbaar. Dat is Bo Burnham. Op zijn zestiende doorgebroken als een van de eerste YouTube-sterren is de Amerikaan inmiddels een gevierde performer. Zijn unieke stijl is een mix van stand-up comedy, muziek, theater, rap, dans en mime. Op Netflix en YouTube kun je Make Happy zien. In deze registratie van Burnhams veelgeprezen show uit 2015 spaart hij zichzelf niet en zet hij zijn publiek voortdurend op het verkeerde been. Ga vooral kijken - en dan niet een klein stukje, maar helemaal. Supergoed!
TIP: Bas Mulder

Nieuws en satire
Lee Camp: Redacted Tonight
Omdat de ware journalistiek in Amerika al jaren onder vuur ligt en in handen is van de corporate media (en nee, dit is niet pas begonnen onder president Trump) is er een nieuwe trend ontstaan dat de echt interessante visies op de actualiteit vaak bij 'comedians' te vinden zijn. Bijvoorbeeld bij de Jimmy Dore Show en vooral bij Lee Camp en zijn programma Redacted Tonight. Met cynische humor bespreekt hij onderwerpen die verder nauwelijks aanbod komen en bekijkt hij het nieuws vanuit een verrassende invalshoek. Zoals de 21 triljoen dollar aan niet-verantwoorde uitgaven van het Pentagon, de gruwelijke praktijken van multinationals als Amazon en Nestlé, het minieme verschil tussen de Republikeinse en Democratische partij. Volg zijn programmma op YouTube/Redactedtonight en start 'taking the news from behind'.
TIP: Liesbeth

Tentoonstelling en meer
Den Haag in Leeuwarden
Hoewel Den Haag de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2018' aan zich voorbij zag gaan, is het goed om te zien dat ‘hoofdstad' Leeuwarden toch een Haagse tint heeft. Zo is voormalig Nest-directeur Eelco van der Lingen als curator moderne en hedendaagse kunst van het Fries Museum verantwoordelijk voor de grote publiekstrekker Phantom Limb - Art Beyond Escher, een tentoonstelling rondom M.C. Escher (gelijk een filmtip: de documentaire Het oneindige zoeken, over leven en werk van Escher, draait nog in Pathé). In de expo heeft ook het werk van de Haagse kunstenaar Matthijs Munnik een prominente rol. Hagenaar Navid Nuur had de eer om het speciaal voor de festiviteiten uitgegeven ‘Leeuwarden Vijfje' te ontwerpen. Phantom Limb is te zien t/m 6 januari 2019
TIP: Mischa

Podcast
'Kunst is lang' op Mister Motley
Mister Motley heeft een geweldige podcast met kunstenaars-interviews: Kunst is lang. Luuk Heeze interviewt wekelijks kunstenaars en weet daarmee op een ogenschijnlijke eenvoudige manier de diepte in te gaan. In een tijd die stijf staat van beeld, is het een verademing om een uur lang alleen te luisteren. Het kan dus, beeldende kunst voor een veel groter publiek toegankelijk maken, zonder in platitudes of oppervlakkigheid te vervallen. 
TIP: Vincent