STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Publicatie
American Exceptionalism and American Innocence
Het boek American Exceptionalism and American Innocence: A People's History of Fake News - From the Revolutionary War to the War on Terror van Danny Haiphong en Roberto Sirvent onderzoekt de verhalen die er bij ons ingepompt worden om ons te doen denken dat de Verenigde Staten 'a force of good' zijn in de wereld, ongeacht de slavernij, de genocide op inheemse volkeren en de vele imperialistische oorlogen die door de VS worden en zijn gevoerd. In de loop der eeuwen heeft het land een illusie van exceptionalisme ontwikkeld. Het idee dat Amerika een groots, onmisbaar en uitzonderlijk land is. Om deze gevaarlijke illusie te ontrafelen duiken de schrijvers in de echte geschiedenis van het land. Met onthullende resultaten.
TIP: Liesbeth

Kunst en horror
Velvet Buzzsaw
Kunst en horror. Voor veel mensen misschien niet een heel voor de hand liggende combinatie (of juist wel, tis maar vanuit welk perspectief je het ziet... Maar wie de hedendaagse kunstwereld een beetje kent (nou ja dan vooral die van de top galeries en kunstbeurzen, of zich daarin kan inleven) kan ik de Netflix film Velvet Buzzsaw aanraden. Natuurlijk, allemaal nogal over de top en dikker aangezet dan het is, maar in essentie heel herkenbaar. Echt heel erg eng wordt hij trouwens niet, een beetje bloederig wel, het is wat mij betreft meer satire dan horror. Ok, deze film gaat geen Oscars winnen, maar hij is zéker vermakelijk! Laat je gewoon verrassen door de wonderlijke combinatie van kunst en horror waarin schilderijen bovennatuurlijke krachten blijken te bezitten. Mocht je toch eerst willen weten waar je aan toe bent, lees dan deze recensie op cine.nl/velvet-buzzsaw. Deze dame vat dat veel beter samen dan ik.
TIP: Marieke

Buurtinitiatief
Schilderswijk Bewoners Tours
"Ik woon al een hele poos in Den Haag en denk de stad aardig te kennen. Dat blijkt maar voor een deel het geval te zijn. Zo wist ik niet van het bestaan van de Schilderswijk Bewoners Tours, een buurtinitiatief dat er rondleidingen organiseert en begeleidt. Ik werd erop gewezen toen ik bezig was om voor studenten van de Artesis Plantijn Hogeschool uit Antwerpen, invulling te geven aan een educatief project. Kunst, maatschappij en de stad moesten daarin centraal staan. Kunstenaar en bewoner Itai Cohn is initiatiefnemer van de tours die het doel hebben om naast een economische impuls, een meer genuanceerd en waarheidsgetrouw beeld van deze kleurrijke en unieke wijk te geven. Voor de studentengroep maakt hij nu een tour op maat, eindigend bij Rozemarijn Lucassen die er het project Schilderswijkse Bloemetjes lanceerde. Zij verwerkte bloemen die afkomstig zijn van bewoners, in een scala aan lifestyle producten. Een aanwinst!"
TIP: Jane