STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Kunst en horror
Velvet Buzzsaw
Kunst en horror. Voor veel mensen misschien niet een heel voor de hand liggende combinatie (of juist wel, tis maar vanuit welk perspectief je het ziet... Maar wie de hedendaagse kunstwereld een beetje kent (nou ja dan vooral die van de top galeries en kunstbeurzen, of zich daarin kan inleven) kan ik de Netflix film Velvet Buzzsaw aanraden. Natuurlijk, allemaal nogal over de top en dikker aangezet dan het is, maar in essentie heel herkenbaar. Echt heel erg eng wordt hij trouwens niet, een beetje bloederig wel, het is wat mij betreft meer satire dan horror. Ok, deze film gaat geen Oscars winnen, maar hij is zéker vermakelijk! Laat je gewoon verrassen door de wonderlijke combinatie van kunst en horror waarin schilderijen bovennatuurlijke krachten blijken te bezitten. Mocht je toch eerst willen weten waar je aan toe bent, lees dan deze recensie op cine.nl/velvet-buzzsaw. Deze dame vat dat veel beter samen dan ik.
TIP: Marieke

Buurtinitiatief
Schilderswijk Bewoners Tours
"Ik woon al een hele poos in Den Haag en denk de stad aardig te kennen. Dat blijkt maar voor een deel het geval te zijn. Zo wist ik niet van het bestaan van de Schilderswijk Bewoners Tours, een buurtinitiatief dat er rondleidingen organiseert en begeleidt. Ik werd erop gewezen toen ik bezig was om voor studenten van de Artesis Plantijn Hogeschool uit Antwerpen, invulling te geven aan een educatief project. Kunst, maatschappij en de stad moesten daarin centraal staan. Kunstenaar en bewoner Itai Cohn is initiatiefnemer van de tours die het doel hebben om naast een economische impuls, een meer genuanceerd en waarheidsgetrouw beeld van deze kleurrijke en unieke wijk te geven. Voor de studentengroep maakt hij nu een tour op maat, eindigend bij Rozemarijn Lucassen die er het project Schilderswijkse Bloemetjes lanceerde. Zij verwerkte bloemen die afkomstig zijn van bewoners, in een scala aan lifestyle producten. Een aanwinst!"
TIP: Jane

Podcastserie
Opgejaagd
"Wat een toets niet toetst: creativiteit, verwondering, autonomie, humor." Met deze zonnige woorden sloot de juf van mijn zesjarige zoon vorige week een bericht over de CITO af. De eerste toetsen van het jaar zijn net achter de rug. Er klinkt al jaren veel kritiek op de prestatiedruk in het basisonderwijs. Maar in hoeverre staan we écht stil bij ons onderwijssysteem? Die vraag staat centraal in de negendelige podcastserie Opgejaagd, winnaar van de Prix Europa voor ‘beste digitale audio'. Journalist Jennifer Pettersson vergelijkt ons schoolsysteem met het onderwijs in haar geboorteland Zweden, waar alles totaal anders geregeld is. Alleen al het inzicht in die verschillen maakt het beluisteren van de serie zeer de moeite waard. Zie de VPRO-site voor alle afleveringen van Opgejaagd.  
TIP: Sanne de Maijer (tekstschrijver Stroom nieuwsbrief)

Nieuws en satire
Lee Camp: Start taking the news from behind
Omdat de ware journalistiek in Amerika al jaren onder vuur ligt en in handen is van de corporate media (en nee, dit is niet pas begonnen onder president Trump) is er de nieuwe trend ontstaan dat de echt interessante visies op de actualiteit vaak bij 'comedians' te vinden zijn. Bijvoorbeeld bij de Jimmy Dore Show en vooral bij comedian/activist Lee Camp via zijn wekelijkse programma Redacted Tonight en podcast Common Censored (met Eleanor Goldfield). Met cynische humor bespreekt hij onderwerpen die verder nauwelijks aanbod komen in de media. Zoals de 21 triljoen dollar aan niet-verantwoorde uitgaven van het Pentagon, de dubieuze praktijken van multinationals als Amazon en Nestlé, het minieme verschil tussen de Republikeinse en Democratische partij. Volg zijn programmma op YouTube/Redactedtonight of kijk naar zijn nieuwe stand-up comedy special: Super Patriotic Very Uncle Sam Comedy Special Not Allowed on American TV. Zoals de titel al zegt alleen online te bekijken. Een deel van de opbrengst gaat naar Food & Water Watch en Veterans for Peace.
TIP: Liesbeth

Muziek + videoclip
Tijdens het bezoeken van de expo Robot Love begin december zag ik het videowerk I AM A PROBLEM van Will Benedict. Het was te zien op de bovenste verdieping van de voormalige Campina melkfabriek in Eindhoven en speelde in een soort ‘opzichtershok' met uitzicht op de werkvloer. Een fantastische locatie. Ik ben er goed voor gaan zitten en heb een aantal keren de video bekeken en dat kwam behalve door de video en de setting vooral ook door de muziek van Wolf Eyes. Deze band uit Detroit bestaat al meer dan 20 jaar en de leden worden gezien als ‘The Godfathers of American Avant-Noise'. Wat goed om op deze plek en op deze manier deze band te ‘ontdekken'!
TIP: Cora

Muziek
Oi Va Voi
"Jaren geleden, toen ik mijn vaste contract bij Stroom getekend had, gaf mijn collega Bas me de CD Laughter through tears van Oi Va Voi cadeau. Ik kende de zevenkoppige band nog niet, maar het bleek een van de beste cadeau's ooit. Inmiddels heb ik alle cd's grijsgedraaid (vooral in mijn ateliers) en genoten van concerten. Misschien kan het clipje van het nummer ‘Refugee' (bekijk op YouTube) ook jou overtuigen."
Tip: Ira

Televisie
Civilisations: kunst van de oertijd tot nu
In 1969 was er Civilisation, een (op dvd nog altijd zeer populaire) serie over Westerse kunst van de Middeleeuwen tot nu waarmee de BBC destijds het nieuwe medium kleurentelevisie wilde promoten. Nu is er de remake Civilisations - met een s: een negendelig "masterwork of beauty and ingenuity" over het ontstaan van de menselijke creativiteit en de ontwikkeling hiervan van de oertijd tot nu. Meer dan vijfhonderd belichte kunstwerken uit zes continenten en 31 landen: een must see voor elke kunstliefhebber.
TIP: Remco

Stand-up comedy
Make Happy van Bo Burnham
Snel, sarcastisch en toch gevoelig en kwetsbaar. Dat is Bo Burnham. Op zijn zestiende doorgebroken als een van de eerste YouTube-sterren is de Amerikaan inmiddels een gevierde performer. Zijn unieke stijl is een mix van stand-up comedy, muziek, theater, rap, dans en mime. Op Netflix en YouTube kun je Make Happy zien. In deze registratie van Burnhams veelgeprezen show uit 2015 spaart hij zichzelf niet en zet hij zijn publiek voortdurend op het verkeerde been. Ga vooral kijken - en dan niet een klein stukje, maar helemaal. Supergoed!
TIP: Bas Mulder