STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Stand-up comedy
Make Happy van Bo Burnham
Snel, sarcastisch en toch gevoelig en kwetsbaar. Dat is Bo Burnham. Op zijn zestiende doorgebroken als een van de eerste YouTube-sterren is de Amerikaan inmiddels een gevierde performer. Zijn unieke stijl is een mix van stand-up comedy, muziek, theater, rap, dans en mime. Op Netflix en YouTube kun je Make Happy zien. In deze registratie van Burnhams veelgeprezen show uit 2015 spaart hij zichzelf niet en zet hij zijn publiek voortdurend op het verkeerde been. Ga vooral kijken - en dan niet een klein stukje, maar helemaal. Supergoed!
TIP: Bas Mulder

Nieuws en satire
Lee Camp: Redacted Tonight
Omdat de ware journalistiek in Amerika al jaren onder vuur ligt en in handen is van de corporate media (en nee, dit is niet pas begonnen onder president Trump) is er een nieuwe trend ontstaan dat de echt interessante visies op de actualiteit vaak bij 'comedians' te vinden zijn. Bijvoorbeeld bij de Jimmy Dore Show en vooral bij Lee Camp en zijn programma Redacted Tonight. Met cynische humor bespreekt hij onderwerpen die verder nauwelijks aanbod komen en bekijkt hij het nieuws vanuit een verrassende invalshoek. Zoals de 21 triljoen dollar aan niet-verantwoorde uitgaven van het Pentagon, de gruwelijke praktijken van multinational Nestlé, het minieme verschil tussen de Republikeinse en Democratische partij. Volg zijn programmma op YouTube/Redactedtonight en start 'taking the news from behind'.
TIP: Liesbeth

Kunstfestival
Festival 'Horizons' in Frankrijk
Nu de stroom vakantiegangers naar Frankrijk weer op gang komt een aanrader voor anderen om te bezoeken...  het festival Horizons (tot 23 september 2018). Ik heb vijf jaar geleden min of meer toevallig ook Horizons bezocht in het prachtige landschap van het Massif van Sancy, in Auvergne en heb daar nog steeds zeer goede herinneringen aan. De combinatie van de kunstwerken, de context en setting, de route... zo puur en zonder pretenties, bijna bevrijdend vond ik destijds. Als we de kans krijgen gaan we zeker weer kijken. Bekijk bovenaan deze pagina een filmpje van 2 minuten over het werk Take a Moment van Akunzo (Karola Pezarro & Aris de Bakker). Wat een prachtig werk op deze geweldige locatie.
t/m 23 september 2018
TIP: Hildegard

Kunst Openbare Ruimte
Pay Attention Please
Martin Luther King + Nelson Mandela

Bij het beeld van Nelson Mandela in Den Haag staat nu een kleine Marten Luther King. Het beeldje is een initiatief van Airco Caravan, een project dat is opgenomen in de ‘Pay attention Please' manifestatie in Amsterdam. In de eerste maanden van 2018 dook het kleine beeldje van MLK voor het eerst op in Amsterdam. Het was een van de vijftig beeldjes waarmee kunstenaar Airco Caravan mensen, instituten en standbeelden eert die 50 jaar na de dood van King zijn gedachtegoed, de droom van een wereld zonder racisme, voort weten te zetten. Zo werden ook het Nationaal Monument Slavernijverleden, het Monument tegen Apartheid en Racisme en het beeld van De Dokwerker vergezeld in Amsterdam door een beeldje.
21 juni t/m 30 september 2018
TIP: Vincent

Geschiedenis
Op 28 augustus was het exact 500 jaar geleden dat....
Wie weet wat er op 28 augustus j.l. herdacht werd? Waarschijnlijk vrijwel niemand. Het was die dag exact vijf eeuwen geleden dat de koning van Spanje, Karel I, een charter tekende waarmee het rechtstreekse vervoer van slaven van Afrika naar Amerika kon worden geautoriseerd. In de eeuwen daarna werden ruim 11 miljoen zwarte Afrikanen vervoerd tussen de twee continenten (nog eens 1,8 miljoen stierven er al onderweg). Een gebeurtenis die de wereldgeschiedenis ingrijpend heeft veranderd en waarvan de gevolgen nog steeds duidelijk voelbaar zijn in de verhoudingen tussen landen, mensen (en economiën). En toch werd er vrijwel nergens ter wereld op 28 augustus iets herdacht. Lees erover in the Independent.
TIP: Liesbeth

Theater broedplaats
Bureau Dégradé
"Eén beeld zegt meer dan duizend woorden en geluid raakt rechtstreeks de ziel." Aldus het motto van theatermakers Carl Beukman en David Geysen. Na jarenlang te hebben samengewerkt bij Toneelgroep De Appel, zijn de heren nu de initiatiefnemers van de eerste multidisciplinaire theaterbroedplaats van Nederland en België: Bureau Dégradé. Standplaats: Laan van Poot 97 in Den Haag. Op de agenda van de maand juni staat onder meer de trilogie Triptiek van de macht, een artistieke analyse van de drie grootmachten Rusland, de Verenigde Staten en Europa.
TIP: Jane

Tentoonstelling en meer
Den Haag in Leeuwarden
Hoewel Den Haag de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2018' aan zich voorbij zag gaan, is het goed om te zien dat ‘hoofdstad' Leeuwarden toch een Haagse tint heeft. Zo is voormalig Nest-directeur Eelco van der Lingen als curator moderne en hedendaagse kunst van het Fries Museum verantwoordelijk voor de grote publiekstrekker Phantom Limb - Art Beyond Escher, een tentoonstelling rondom M.C. Escher (gelijk een filmtip: de documentaire Het oneindige zoeken, over leven en werk van Escher, draait nog in Pathé). In de expo heeft ook het werk van de Haagse kunstenaar Matthijs Munnik een prominente rol. Hagenaar Navid Nuur had de eer om het speciaal voor de festiviteiten uitgegeven ‘Leeuwarden Vijfje' te ontwerpen.
TIP: Mischa

Podcast
'Kunst is lang' op Mister Motley
Mister Motley heeft een geweldige podcast met kunstenaars-interviews: Kunst is lang. Luuk Heeze interviewt wekelijks kunstenaars en weet daarmee op een ogenschijnlijke eenvoudige manier de diepte in te gaan. In een tijd die stijf staat van beeld, is het een verademing om een uur lang alleen te luisteren. Het kan dus, beeldende kunst voor een veel groter publiek toegankelijk maken, zonder in platitudes of oppervlakkigheid te vervallen. 
TIP: Vincent

TAKE A MOMENT from karola pezarro on Vimeo.