STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Tentoonstelling en meer
Den Haag in Leeuwarden
Hoewel Den Haag de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2018' aan zich voorbij zag gaan, is het goed om te zien dat ‘hoofdstad' Leeuwarden toch een Haagse tint heeft. Zo is voormalig Nest-directeur Eelco van der Lingen als curator moderne en hedendaagse kunst van het Fries Museum verantwoordelijk voor de grote publiekstrekker Phantom Limb - Art Beyond Escher, een tentoonstelling rondom M.C. Escher (gelijk een filmtip: de documentaire Het oneindige zoeken, over leven en werk van Escher, draait nog in Pathé). In de expo heeft ook het werk van de Haagse kunstenaar Matthijs Munnik een prominente rol. Hagenaar Navid Nuur had de eer om het speciaal voor de festiviteiten uitgegeven ‘Leeuwarden Vijfje' te ontwerpen.
TIP: Mischa

Podcast
'Kunst is lang' op Mister Motley
Mister Motley heeft een geweldige podcast met kunstenaars-interviews: Kunst is lang. Luuk Heeze interviewt wekelijks kunstenaars en weet daarmee op een ogenschijnlijke eenvoudige manier de diepte in te gaan. In een tijd die stijf staat van beeld, is het een verademing om een uur lang alleen te luisteren. Het kan dus, beeldende kunst voor een veel groter publiek toegankelijk maken, zonder in platitudes of oppervlakkigheid te vervallen. 
TIP: Vincent

Film
Au Revoir Là-Haut
Au Revoir Là-Haut is de nieuwe film van de Franse acteur/regisseur Albert Dupontel. Een zowel visueel als inhoudelijk overdonderende ervaring die je op het grote scherm moet zien. Het verhaal (gebaseerd op de gelijknamige roman van Pierre Lemaitre) speelt zich af in en na de Eerste Wereldoorlog, maar heeft zeer veel verwijzingen naar onze huidige tijd. Een samenleving vol corruptie, hypocrisie, smerige politici en wapenhandel; een wereld waarin mensen vermorzeld worden door het grote geld. Au Revoir Là-Haut is een gitzwart epos, dat echter opvalt door een prachtig gevoel voor kleur en een grote liefde voor de rol van de kunstenaar in de maatschappij. De film werd onlangs bekroond met 5 Césars (waaronder die voor beste regie).
TIP: Liesbeth

Muziek

John Carpenter: Anthology
Regelmatig en graag luister ik naar dit verzamelalbum van John Carpenter; dat een angstig vreemde maar tegelijkertijd vertrouwde sfeer brengt. Carpenter is de regisseur en componist van vele film klassiekers. Anthology - Movie Themes 1974-1998 is een verzameling van 13 thema's uit zijn horrorfilms zoals Halloween, Escape From New York en Assault on Precinct 13. Een tijdsbeeld en tijdloos, slepend en dreigend, dankzij het gebruik van synthesizers en rockende gitaren. Een ultieme horrorscoreverzameling. Op het album en live speelt hij samen met zijn zoon Cody Carpenter en zijn peetzoon Daniel Davies. Bekijk een live optreden op YouTube.
TIP: Cora

Boeken
Page Not Found
Een gouden tip voor iedereen die het kunstboek een warm hart toedraagt, is het initiatief Page Not Found. Een boekwinkel en platform ineen dat volledig is toegewijd aan de kunstpublicatie; van kunstboeken en -brochures tot en met fictie, magazines en essays waarin de fascinatie voor de ‘gedrukte kunst' doorklinkt. Dit type publicaties wordt meestal in eigen beheer en in kleine oplagen uitgegeven. Page Not Found hoopt het waardevolle werk voor een breder publiek beschikbaar te maken. Locatie: Boekhorststraat 25A, Den Haag (open: donderdag t/m zondag tussen 13.00 en 18.00 uur).
TIP: Jane

Online platform
Other Futures- Exploring New Perspectives through Science Fiction
Science-fiction uit niet-westerse landen, dat zullen de meesten van ons niet eerder gezien hebben. Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. De eerste editie van het fysieke Other Futures Festival vond plaats in het eerste weekend van februari en presenteerde een zeer divers programma met anime & manga, muziek, multimedia, performances en beeldende kunst. Het online platform Other Futures is ook na het festival een ontmoetingsplaats waar nieuwe inzichten gedeeld kunnen worden over waar we met deze wereld heen willen en hoe we deze kunnen bouwen.
TIP: diverse medewerkers Stroom