STROOM TIPS

TAKE A MOMENT from karola pezarro on Vimeo.

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Kunstfestival
Festival 'Horizons' in Frankrijk
Nu de stroom vakantiegangers naar Frankrijk weer op gang komt een aanrader voor anderen om te bezoeken...  het festival Horizons (tot 23 september 2018). Ik heb vijf jaar geleden min of meer toevallig ook Horizons bezocht in het prachtige landschap van het Massif van Sancy, in Auvergne en heb daar nog steeds zeer goede herinneringen aan. De combinatie van de kunstwerken, de context en setting, de route... zo puur en zonder pretenties, bijna bevrijdend vond ik destijds. Als we de kans krijgen gaan we zeker weer kijken. Bekijk bovenaan deze pagina een filmpje van 2 minuten over het werk Take a Moment van Akunzo (Karola Pezarro & Aris de Bakker). Wat een prachtig werk op deze geweldige locatie.
t/m 23 september 2018
TIP: Hildegard

Kunst Openbare Ruimte
Pay Attention Please
Martin Luther King + Nelson Mandela

Bij het beeld van Nelson Mandela in Den Haag staat nu een kleine Marten Luther King. Het beeldje is een initiatief van Airco Caravan, een project dat is opgenomen in de ‘Pay attention Please' manifestatie in Amsterdam. In de eerste maanden van 2018 dook het kleine beeldje van MLK voor het eerst op in Amsterdam. Het was een van de vijftig beeldjes waarmee kunstenaar Airco Caravan mensen, instituten en standbeelden eert die 50 jaar na de dood van King zijn gedachtegoed, de droom van een wereld zonder racisme, voort weten te zetten. Zo werden ook het Nationaal Monument Slavernijverleden, het Monument tegen Apartheid en Racisme en het beeld van De Dokwerker vergezeld in Amsterdam door een beeldje.
TIP: Vincent

Nieuws en satire
Lee Camp: Redacted Tonight
Omdat de ware journalistiek in Amerika al jaren onder vuur ligt en in handen is van de corporate media (en nee, dit is niet pas begonnen onder president Trump) is er de nieuwe trend ontstaan dat de echt interessante visies op de actualiteit vaak bij 'comedians' te vinden zijn. Bijvoorbeeld bij de Jimmy Dore Show en vooral bij Lee Camp en zijn programma Redacted Tonight. Met bijtende en cynische humor bespreekt hij onderwerpen die verder nauwelijks aanbod komen en bekijkt hij het nieuws vanuit een verrassende invalshoek. Zoals de 21 triljoen dollar aan niet-verantwoorde uitgaven van het Pentagon (is er iemand die dit astronomische bedrag nog kan bevatten?), de gruwelijke praktijken van multinational Nestlé, het minieme verschil tussen de Republikeinse en Democratische partij. Volg zijn programmma op YouTube/Redactedtonight en start 'taking the news from behind'.
TIP: Liesbeth

Theater broedplaats
Bureau Dégradé
"Eén beeld zegt meer dan duizend woorden en geluid raakt rechtstreeks de ziel." Aldus het motto van theatermakers Carl Beukman en David Geysen. Na jarenlang te hebben samengewerkt bij Toneelgroep De Appel, zijn de heren nu de initiatiefnemers van de eerste multidisciplinaire theaterbroedplaats van Nederland en België: Bureau Dégradé. Standplaats: Laan van Poot 97 in Den Haag. Op de agenda van de maand juni staat onder meer de trilogie Triptiek van de macht, een artistieke analyse van de drie grootmachten Rusland, de Verenigde Staten en Europa.
TIP: Jane

Tentoonstelling en meer
Den Haag in Leeuwarden
Hoewel Den Haag de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2018' aan zich voorbij zag gaan, is het goed om te zien dat ‘hoofdstad' Leeuwarden toch een Haagse tint heeft. Zo is voormalig Nest-directeur Eelco van der Lingen als curator moderne en hedendaagse kunst van het Fries Museum verantwoordelijk voor de grote publiekstrekker Phantom Limb - Art Beyond Escher, een tentoonstelling rondom M.C. Escher (gelijk een filmtip: de documentaire Het oneindige zoeken, over leven en werk van Escher, draait nog in Pathé). In de expo heeft ook het werk van de Haagse kunstenaar Matthijs Munnik een prominente rol. Hagenaar Navid Nuur had de eer om het speciaal voor de festiviteiten uitgegeven ‘Leeuwarden Vijfje' te ontwerpen.
TIP: Mischa

Podcast
'Kunst is lang' op Mister Motley
Mister Motley heeft een geweldige podcast met kunstenaars-interviews: Kunst is lang. Luuk Heeze interviewt wekelijks kunstenaars en weet daarmee op een ogenschijnlijke eenvoudige manier de diepte in te gaan. In een tijd die stijf staat van beeld, is het een verademing om een uur lang alleen te luisteren. Het kan dus, beeldende kunst voor een veel groter publiek toegankelijk maken, zonder in platitudes of oppervlakkigheid te vervallen. 
TIP: Vincent

Muziek

John Carpenter: Anthology
Regelmatig en graag luister ik naar dit verzamelalbum van John Carpenter; dat een angstig vreemde maar tegelijkertijd vertrouwde sfeer brengt. Carpenter is de regisseur en componist van vele film klassiekers. Anthology - Movie Themes 1974-1998 is een verzameling van 13 thema's uit zijn horrorfilms zoals Halloween, Escape From New York en Assault on Precinct 13. Een tijdsbeeld en tijdloos, slepend en dreigend, dankzij het gebruik van synthesizers en rockende gitaren. Een ultieme horrorscoreverzameling. Op het album en live speelt hij samen met zijn zoon Cody Carpenter en zijn peetzoon Daniel Davies. Bekijk een live optreden op YouTube.
TIP: Cora

Boeken
Page Not Found
Een gouden tip voor iedereen die het kunstboek een warm hart toedraagt, is het initiatief Page Not Found. Een boekwinkel en platform ineen dat volledig is toegewijd aan de kunstpublicatie; van kunstboeken en -brochures tot en met fictie, magazines en essays waarin de fascinatie voor de ‘gedrukte kunst' doorklinkt. Dit type publicaties wordt meestal in eigen beheer en in kleine oplagen uitgegeven. Page Not Found hoopt het waardevolle werk voor een breder publiek beschikbaar te maken. Locatie: Boekhorststraat 25A, Den Haag (open: donderdag t/m zondag tussen 13.00 en 18.00 uur).
TIP: Jane

Online platform
Other Futures- Exploring New Perspectives through Science Fiction
Science-fiction uit niet-westerse landen, dat zullen de meesten van ons niet eerder gezien hebben. Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. De eerste editie van het fysieke Other Futures Festival vond plaats in het eerste weekend van februari en presenteerde een zeer divers programma met anime & manga, muziek, multimedia, performances en beeldende kunst. Het online platform Other Futures is ook na het festival een ontmoetingsplaats waar nieuwe inzichten gedeeld kunnen worden over waar we met deze wereld heen willen en hoe we deze kunnen bouwen.
TIP: diverse medewerkers Stroom