STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Nieuws en satire
Lee Camp: Start taking the news from behind
Omdat de ware journalistiek in Amerika al jaren onder vuur ligt en in handen is van de corporate media (en nee, dit is niet pas begonnen onder president Trump) is er de nieuwe trend ontstaan dat de echt interessante visies op de actualiteit vaak bij 'comedians' te vinden zijn. Bijvoorbeeld bij de Jimmy Dore Show en vooral bij comedian/activist Lee Camp via zijn wekelijkse programma Redacted Tonight en podcast Common Censored (met Eleanor Goldfield). Met cynische humor bespreekt hij onderwerpen die verder nauwelijks aanbod komen in de media. Zoals de 21 triljoen dollar aan niet-verantwoorde uitgaven van het Pentagon, de dubieuze praktijken van multinationals als Amazon en Nestlé, het minieme verschil tussen de Republikeinse en Democratische partij. Volg zijn programmma op YouTube/Redactedtonight of kijk naar zijn nieuwe stand-up comedy special: Super Patriotic Very Uncle Sam Comedy Special Not Allowed on American TV. Zoals de titel al zegt alleen online te bekijken. Een deel van de opbrengst gaat naar Food & Water Watch en Veterans for Peace.
TIP: Liesbeth

Muziek + videoclip
Tijdens het bezoeken van de expo Robot Love begin december zag ik het videowerk I AM A PROBLEM van Will Benedict. Het was te zien op de bovenste verdieping van de voormalige Campina melkfabriek in Eindhoven en speelde in een soort ‘opzichtershok' met uitzicht op de werkvloer. Een fantastische locatie. Ik ben er goed voor gaan zitten en heb een aantal keren de video bekeken en dat kwam behalve door de video en de setting vooral ook door de muziek van Wolf Eyes. Deze band uit Detroit bestaat al meer dan 20 jaar en de leden worden gezien als ‘The Godfathers of American Avant-Noise'. Wat goed om op deze plek en op deze manier deze band te ‘ontdekken'!
TIP: Cora

Muziek
Oi Va Voi
"Jaren geleden, toen ik mijn vaste contract bij Stroom getekend had, gaf mijn collega Bas me de CD Laughter through tears van Oi Va Voi cadeau. Ik kende de zevenkoppige band nog niet, maar het bleek een van de beste cadeau's ooit. Inmiddels heb ik alle cd's grijsgedraaid (vooral in mijn ateliers) en genoten van concerten. Misschien kan het clipje van het nummer ‘Refugee' (bekijk op YouTube) ook jou overtuigen."
Tip: Ira

Televisie
Civilisations: kunst van de oertijd tot nu
In 1969 was er Civilisation, een (op dvd nog altijd zeer populaire) serie over Westerse kunst van de Middeleeuwen tot nu waarmee de BBC destijds het nieuwe medium kleurentelevisie wilde promoten. Nu is er de remake Civilisations - met een s: een negendelig "masterwork of beauty and ingenuity" over het ontstaan van de menselijke creativiteit en de ontwikkeling hiervan van de oertijd tot nu. Meer dan vijfhonderd belichte kunstwerken uit zes continenten en 31 landen: een must see voor elke kunstliefhebber.
TIP: Remco

Stand-up comedy
Make Happy van Bo Burnham
Snel, sarcastisch en toch gevoelig en kwetsbaar. Dat is Bo Burnham. Op zijn zestiende doorgebroken als een van de eerste YouTube-sterren is de Amerikaan inmiddels een gevierde performer. Zijn unieke stijl is een mix van stand-up comedy, muziek, theater, rap, dans en mime. Op Netflix en YouTube kun je Make Happy zien. In deze registratie van Burnhams veelgeprezen show uit 2015 spaart hij zichzelf niet en zet hij zijn publiek voortdurend op het verkeerde been. Ga vooral kijken - en dan niet een klein stukje, maar helemaal. Supergoed!
TIP: Bas Mulder