Dag van de Architectuur 2007: Tijdelijk verblijf in Scheveningen

Stroom grijpt de Dag van de Architectuur 2007 aan om de lokale dynamiek van subculturen en tijdelijkheid te presenteren als één van de bijzondere kwaliteiten van het huidige Scheveningen. Het Norfolkterrein vormt samen met de Hellingweg en de visafslag de locatie voor een kunst- en cultuurprogramma met foto's, films, verhalen, workshops, culinaire hoogtepunten en tijdelijke bouwwerken. Een groot aantal kunstenaars, architecten en vormgevers dat in Scheveningen woont en werkt doet hieraan mee.

Scheveningen, Stroom en SKOR
Scheveningen staat aan de vooravond van ingrijpende stedenbouwkundige veranderingen. De gemeente heeft onder het motto 'Wereldstad aan Zee' al duidelijk een ruimtelijk toekomstbeeld voor ogen. In de aanloop naar en ontwikkeling van de nieuwe plannen, hebben Stroom en SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) de krachten gebundeld om zich de komende jaren in te zetten voor een langlopend kunst- en cultuurprogramma in Scheveningen. De Dag van de Architectuur vormt de opmaat van deze samenwerking. Kunst kan immers een belangrijke inspirator en aanjager zijn in het ontwerpproces en de beeldvorming van dit gebied. Het kan de bijzondere kwaliteiten van het huidige havengebied en de ambitieuze toekomstplannen van de gemeente met elkaar verbinden.

Programma:
vrijdag 22 juni 2007, 18-22 uur
- Lara Almarcegui
introduceert op de avond voorafgaand aan de Dag van de Architectuur het Norfolkterrein als braakliggend gebied. Op symbolische wijze zal zij zes hectare grond toevoegen aan de openbare ruimte van Scheveningen.
klik hier voor meer informatie

zaterdag 23 juni 2007, 11:00-16:00 uur
Het Norfolkterrein is een typisch voorbeeld van een braakliggend terrein dat direct bestempeld wordt tot plangebied waar investeerders en architecten over elkaar heen struikelen in de wedloop om het beste idee. Willemijn de Boer (Artikraak), Sebastiaan Veldhuisen (qenep) en Arno Scheper (Feedbacksociety) laten in 'de Ark van Norfolk' het terrein zelf spreken met een collage van alledaagse verhalen, mythes en klanken uit de directe omgeving van het terrein. De collage is te zien en te horen in een loods op het Norfolkterrein en in de vuurtoren.

De veranderingen in Scheveningen hebben niet enkel invloed op de skyline, maar ook op de lokale bevolking. Fotografe Sarah Carlier legt vast hoe mensen reageren op die veranderingen en de nieuwe situaties die deze met zich meebrengen. Haar foto's zijn te zien in een zeecontainer naast de visafslag en op verschillende andere plekken in Scheveningen.
 
In de Visafslag organiseert kok en eigenaar Ramon Arias de Bles van Kantine Visafslag een 'proef'-workshop' visbereiden (aanmelden via info@kantineafslag.nl).

Daarnaast is in de Mijnzaal  een aantal films over de zee en de visserij te zien:
- 'Drumstel' (Zeger Reyers, 2004)
Zeger Reyers koppelde honderd lege oliedrums aan elkaar en legde die in de branding van de zee bij het strand van Heemskerk. Door de golfslag slaan de vaten tegen elkaar aan en wordt de kluwen oliedrums een merkwaardig instrument dat doffe, bonkende geluiden voortbrengt. Het werk maakt de enorme kracht van de zee aanschouwelijk. Van Zeger Reyers draait ook een film in een -tot tijdelijk rijdende bioscoop- omgetoverde SRV-wagen van Denis Oudendijk.
- '4 Elements' (Jiska Rickels, 2006)
Vanaf het begin der tijden heeft de mens zich met de oerelementen vuur, water, aarde en lucht uiteengezet. De documentaire gaat over mensen die de strijd aangaan met deze elementen. Het geeft op een esthetische wijze weer in welk stadium de mens verkeert.
- 'Dit was toen zo: Scheveningen' (Hans Pars, Robin Lutz, Bas Ackermann, 2006)
In de jaren dertig van de vorige eeuw was Scheveningen de thuishaven van een aantal Poolse vissersschepen. In 1936 maakte een Poolse cineast een documentaire over zijn vissende landgenoten. Deze film werd in 2006 vertoond in buurtcentrum Het Trefpunt in de Haagse wijk Duindorp. Onder de toeschouwers waren veel voormalige Scheveningse vissers en hun vrouwen. Zij leverden commentaar en gaven aanvullende informatie over de filmbeelden. Beelden uit de Poolse film en het commentaar van de Scheveningers zijn te zien in deze aflevering. Ook zijn er beelden te zien van een Vlaggetjesdag in de jaren vijftig.

In de aangrenzende hal is van kunstenaarsduo Castro & Ólafson het geluidswerk 'Chapter 3. The Noise of Money' te horen over de visverwerking in Reykjavik.

Als symbool van het Tijdelijk verblijf zal op de zijkant van de loods van de culturele broedplaats De Vloek 'VAARWELKOM' geschilderd worden naar een idee en ontwerp van Jesse Skolnik.

Vooruitlopend op de plannen in Scheveningen, bouwt de Satellietgroep op golfbreker 42 een tijdelijk verblijf van ijs en vis.  Dit ijshuis is te bewonderen op de eerste strekdam naast het havenhoofd (voor hartbeach). Tijdens laag water (van ca. 13.30 tot 18.00 uur) kun je  er verblijven.  Het huis is deze dag ook waar te nemen via:
http://81.205.150.70:10001/
http://81.205.150.70:10000/

De Nieuwe Garde Den Haag organiseert een workshop waarin concepten voor  tijdelijke invulling van het Norfolkterrein worden uitgewerkt. Deze workshop is gratis toegankelijk en vindt plaats van 11.00 tot 16.00 met aansluitend een borrel (aanmelden kan tot 22 juni via martijn@nieuwegarde.nl).

Dit programma komt tot stand met de financiële steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur, SKOR en woningbouwcorporatie Haag Wonen.