Speak, Memory: Anne Holtrop

12 december 2010 t/m 20 februari 2011
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Terug naar basispagina Speak, Memory: klik hier

Persoonlijke verhalen, vervormde herinneringen, verloren momenten en oude gebruiken, sporen van gebouwen: dit zijn de elementen die de uiteenlopende werken in de tentoonstelling 'Speak, Memory' met elkaar verbinden. Hieronder meer aandacht voor het werk van Anne Holtrop.

Anne Holtrop (1977) is een Nederlandse architect die naast zijn architecturale praktijk ook editor is van het onafhankelijke architectuurtijdschrift OASE. Zijn werk is vaak tijdelijk van aard en daarmee ook eerder conceptueel. TRAIL HOUSE (2009) is bijvoorbeeld een tijdelijk huis gebouwd in het kader van de tentoonstelling UNKNOWN TERRITORY (2009) bij Museum De Paviljoens. Het ontwerp van het huis is gebaseerd op geïmproviseerde paden die over een braakliggend terrein liepen. De sporen van gebruikers die niet de lange, verharde weg naar huis of winkel namen maar de route afsneden via dit terrein, vormden de basis voor het huis. Daarmee wordt het geheugen van gebruikers, ingesleten in paden en sporen aangewend als inspiratie en fundament voor een architecturaal ontwerp. Het ontwerp van TEMPORARY MUSEUM (2010) was geïnspireerd op het automatische tekenen van Dadaïst Jean Arp en toonde werk van Renie Spoelstra, Eva-Fiore Kovacovsky, Driessens & Verstappen en Sjoerd Buisman.

In Speak, Memory worden een maquette van TRAIL HOUSE getoond, twee foto's van Bas Princen en de 30 standpunten die Lorenzo de Rita (The Soon Institute) formuleerde naar aanleiding van TRAIL HOUSE.

Lorenzo de Rita geeft op zondag 30 januari 2011 een Engelstalige rondleiding door Speak, Memory.

Het Kleinste Universum Ooit
In de badkamer neemt de oceaan een bad. De wind flirt wat met de gordijnen, die de aandacht lijken te waarderen. De lucht heeft het druk met zichzelf in het keukenraam in te lijsten. De nacht is er een dagje op uit maar is met het avondeten terug, zo wordt ons gezegd. De tijd ligt behaaglijk op de sofa van de zitkamer met de stilte te babbelen. In de slaapkamer verandert de zon voortdurend van gedachten over wat voor schaduw hij moet aantrekken. Er belt iemand aan bij het Trail House. Traag gaat de toekomst opendoen.

[Lorenzo de Rita over TRAIL HOUSE van Anne Holtrop in het gelijknamige boek].