Kunstenaars in de KB - bibliotheek van Nederland (verslag 2021)

In 2020 publiceerde Stroom in samenwerking met de KB, bibliotheek van Nederland, een open call voor Haagse kunstenaars om zich aan te melden voor een pilot-residency in het KB Atelier in samenwerking met de Bijzonder Collecties. Uit de 43 aanmeldingen selecteerde de KB drie voorstellen die de verbeelding van deze collectie op verschillende manieren bevragen. >> lees meer over oproep en selectieproces.

gerlach en koop
Residency november-december 2021
Het collectief gerlach en koop is op 22 november 2021 gestart als derde in het experimentele drieluik van Artists-in-Residencies in de KB, nationale bibliotheek van Nederland. Op de afdeling Documentverwerking, waar de publicaties binnenkomen en worden beschreven in de catalogus hebben gerlach en koop een eigen kantoor gekregen. Vandaaruit willen zij met zo veel mogelijk KB-ers praten; over ontsluiten, toegankelijk maken en houden, over vindbaarheid, bewaren, opbergen en aanvragen. Van tevoren wilden zij zich niet vastleggen. Zij schreven zelf als een reactie op de oproep: "Als we deze residency in een werk willen laten uitmonden, en dat is zeker ons plan, dan is het belangrijk—hoe moeilijk ook—een richting te laten ontstaan in plaats van te kiezen. Het liefst werken we met materiaal dat als het ware op ons ligt te wachten. Materiaal waarvan we het bestaan niet hadden kunnen vermoeden." gerlach en koop richtten zich niet meteen op de boekencollecties zelf, maar allereerst op het proces of de methode waarop het fysieke object kan worden teruggevonden. De werkperiode van gerlach en koop is onderbroken door de Covid-lock down en wordt nog afgerond. Daarna wordt de pilot met de drie residencies met de KB geëvalueerd en wordt gezamenlijk bekeken of en hoe we verder gaan.

Het eerste werk dat gerlach en koop maakten naar aanleiding van deze residency is een dubbelzijdige poster in offset, in een oplage van 100. De prijs is 50,- exclusief verzenden.
Informatie en bestelling via: post [at] gebr-genk.nl
Of ga voor meer informatie naar:
www.gebr-genk.nl


Koninklijke Bibliotheek, kamer B3.606, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
gerlach en koop

2021, dubbelzijdige poster, 70 × 100 cm, offset, oplage 100

De poster toont twee van de duizenden boekensteunen uit het depot van de bibliotheek, op ware grootte, een op de voorzijde, een op de achterzijde. Als je het begin van de verzameling voor je hebt, kun je het einde niet zien. Zie je het einde voor je dan is het begin uit zicht. Er is geen voorkant. Er is geen achterkant. De verzameling is leeg als je er doorheen kijkt.

Risk Hazekamp
Residency oktober-november 2021
"Can the ‘more-than-human' speak?" was de centrale vraag van Risk Hazekamp. Risk vroeg zich af welke stemmen er vertegenwoordigd zijn in het depot van de bibliotheek en tot wie die zich richten. Het ging om een letterlijke zoektocht naar organisch materiaal in de magazijnen en om een figuurlijke vorm van vinden. Wat vertelt dat organisch materiaal en wat kunnen we hiervan leren. Deze zoektocht van Risk is niet gemakkelijk, want de gerichte vraag naar een meer-dan-menselijke aanwezigheid is voor een bibliotheek ongebruikelijk en ook enigszins ongemakkelijk en ontregelend. "Ongedierte" wordt bestreden en bij schenkingen gaan de boeken eerst in quarantaine om schoon in de depots te worden bewaard. Eventuele meegekomen gedroogde blaadjes, veertjes of bloemen die in boeken zijn terechtgekomen door bewust of onbewust menselijk handelen, worden als die geen schade aanrichten, wel eens ‘in context', in boeken bewaard maar worden zeker niet altijd geregistreerd. Voor de KB leverde samenwerken met Risk een boeiende zoektocht op, een verrassende andere blik op de meer-dan-menselijke aanwezigheid. Maar werd door hen voor de bibliotheek ook een heel ander perspectief en reflectie geboden op, hoe en waarop, in een collectie gezocht kan worden.
Lees meer op kb.nl

Anne Geene
Residency oktober 2021
Anne Geene liet een algoritme schrijven dat een publicatie selecteerde uit de ruim 7 miljoen beschikbare titels. Het werd Klokken en klokkenspellen in het oude China, een publicatie van 172 pagina's met alle denkbare informatie over dit onderwerp, waaruit Geene een tal van uiteenlopende vragen tilde: over getallen, gewicht, kleuren, berekeningen en ‘metadateringsvragen', om uiteindelijk dichterbij de vraag te komen: wat doet een boek in de collectie? Lees meer op KB.nl