InLoop/EnTry: Rudo Hartman

Terug naar InLoop/EnTry pagina: klik hier

Ruim dertig jaar al maakt Rudo Hartman boeken en omslagen, en incidenteel postzegels, affiches en ander gelegenheidsdrukwerk. Na zijn afstuderen was hij een tijdlang de grafische klusjesman van de Haagse scene. Hij deed de opmaak van het jongerenblad Muziek Expres, Sextant en andere Full House producties. In die tijd werd hij ook een van de vaste vormgevers van uitgeverij Bert Bakker. Vier jaar lang werkte Hartman aan de opmaak van de achtste druk van de Grote Winkler Prins Encyclopedie. Sinds 1983 was hij boektypograaf voor literaire en wetenschappelijke uitgeverijen: De Bezige Bij, Contact, Thomas Rap, de Historische Uitgeverij in Groningen. Van 1983 tot 2010 doceerde hij typografische-illustratieve vormgeving aan de AKV|St.Joost in Den Bosch.

Rudo Hartman is met voorsprong de meest bekroonde boekontwerper in Den Haag. Bekende bekroonde boeken van hem zijn Hans Warrens Geheim Dagboek en Gerrit Komrijs bloemlezingen van de Nederlands poëzie.

De ontwerpen die hij buiten de boekenwereld vervaardigde, speelden zich meestal af in Haagse culturele kringen. Zo werkte hij voor Bzztôh, het toenmalige Kijkhuis, ontwierp hij posters voor poppodium Paard van Troje en verzorgde hij de typografische tekstdecoraties in en voor het Catshuis. Voor Stroom Den Haag maakte hij o.a. de tekstborden bij de sokkelbeelden van de Beeldengalerij van P. Struycken.

Rudo Hartman is in zijn ontwerpen altijd uitgegaan van de letter. Uit die liefde ontstond een eigen alfabet van kapitalen, dat Hartman Rudeaux-Deluxe doopte. Uitgangspunt was het door hem getekende vignet van Uitgeverij Contact: een vitale hoofdletter C, klassiek van maatvoering maar met scherpe kantjes. In 1998 maakte hij in eigen beheer een boekje waarin het lettertype werd tentoongesteld, De F van Fantekast en het vervolg van verder.
Dit boekje is voor deze gelegenheid bij Stroom te koop.

Tekst ontleend aan: Ha, daar gaat er een van mij! Kroniek van het grafisch ontwerpen in Den Haag 1945-2000, Jan Middendorp.