Vinexlocatie Leidschenveen

Leidschenveen, Den Haag

In deelgebied Dijken van Vinexlocatie Leidschenveen wordt goedgemaakt wat in de andere delen van deze wijk niet gelukt is: kunst in de openbare ruimte. Leidschenveen is pas bij Den Haag getrokken nadat er al een groot deel was ontwikkeld en pas in een laat stadium werd besloten geld voor kunst beschikbaar te stellen. Stroom Den Haag werd gevraagd in deze te adviseren.
Zie ook: Vinexlocatie Ypenburg

Zeven kunstwerken LaSalle (2012)
Ontwerp: LaSalle
Locatie: Rietbuurt De Dijken, Leidschenveen
Op zondag 3 juni 2012 heeft burgemeester Jozias van Aartsen een groot kunstproject onthuld voor de laatste nieuwbouw van Leidschenveen in Den Haag (Rietbuurt De Dijken). In opdracht van Ontwikkel Bedrijf Leidschenveen (OBL) in samenwerking met Stroom Den Haag, heeft het kunstenaarsduo LaSalle dit kunstproject ontwikkeld. LaSalle is een merknaam waaronder Patty Struik en Albert Goederond jarenlange ervaring hebben opgedaan met kunstprojecten in de openbare leefomgeving.

Het project bestaat uit een heterogene verzameling van zeven kunstwerken, die op zeven locaties verspreid over de wijk geplaatst zijn. Uitgangspunt voor ieder kunstwerk was een hyper-individuele ervaring of voorkeur uit het eigen dagelijks leven van LaSalle. Dit was startpunt van een procesmatig ontstaan van de kunstwerken waarbij polariteit, het principe van elkaar aanvullende polen, als centraal uitgangspunt gold.

Hoewel de zeven werken afzonderlijk een autonomie bezitten, brengt een overeenkomstige aanpak en werkwijze  de beelden samen. Door middel van hun kleurigheid en gedetailleerdheid,  de directe ambachtelijke en handschriftelijke aanpak, formaten in de maat compact-large, collage-achtige opbouw vormen zij een eenheid.

Ter gelegenheid van het project heeft OBL een boekje uitgegeven getiteld Kunst in de Dijken en is app ontwikkeld, waarmee je ter plekke geattendeerd wordt op de kunstwerken.

Meer info:
www.facebook.com/LaSalle.art
www.10jaarstadsdeel.nl
App Haagse Wijken Kijken: http://hwk.ilsy.nl

'de Terp' (2009)
Concept: Laurens Kolks en Dennis Lohuis
Ontwerp: Laurens Kolks

Locatie: geluidswal De Dijken, Leidschenveen
Het kunstwerk bestaat uit een hagelwitte kerk, dat op het hoogste punt van de geluidswal De Dijken is gerealiseerd. Het kerkje is in opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Leidschenveen (OBL) ontworpen door Laurens Kolks van Laurens Kolks Ontwerpprojecten naar een concept dat hij samen met Dennis Lohuis van Ontwerpbureau Puntkomma ontwikkelde. Vanaf het kerkje kan men de gehele nieuwe wijk Leidschenveen overzien.

Laurens Kolk: ‘De kerk is een verkleinde en geabstraheerde versie van een gewone kerk. Het gebouwtje is ontoegankelijk voor het publiek, maar bevat een werkende klokkentoren (inclusief uurwerk en luidklok) met een eigenwijs geprogrammeerd luidprogramma.'

Meer informatie:
website Laurens Kolk
(hier kan je ook de klok van de kerk luiden)
website Ontwerpbureau Puntkomma

LaSalle (zeven werken in Rietbuurt De Dijken)
foto: © LaSalle
'de Terp'
foto: Stroom Den Haag
'de Terp' in aanbouw
foto: Laurens Kolks Ontwerprojecten
'de Terp' in aanbouw
foto: Laurens Kolks Ontwerpprojecten