Ling Zhi Helicopters (door Huang Yong Ping)

Rijswijkse Landingslaan, Leidschenveen-Ypenburg

Huang Yong Ping: Ling Zhi Helicopters from Stroom Den Haag on Vimeo.

Locatie: Rijswijkse Landingslaan, Leidschenveen-Ypenburg
Verwachte oplevering: voorjaar 2020

Volg de ontwikkelingen via: lingzhihelicopters.nl

De gemeente Den Haag gaf opdracht voor een iconisch kunstwerk in de openbare ruimte om de totstandkoming van het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg te markeren. Stroom Den Haag trad op als adviseur. Vijf bewoners en twee kunstexperts namen zitting in de adviescommissie die het voorstel Ling Zhi Helicopters van Huang Yong Ping selecteerde. De kunstenaar koos de kop van de Rijswijkse Landingslaan als locatie voor zijn werk. Op deze plek bevond zich tussen 1936 en 1987 het vliegveld Ypenburg. Vandaag is het een nieuw gebouwde wijk, aan een groot park, getooid met verschillende bomen.

Ling Zhi Helicopters wordt onderdeel van de internationale collectie sculpturen in de openbare ruimte van Den Haag met onder andere het Hemels Gewelf (1996-heden) van James Turrell.

U moet zich voorstellen dat er straks drie ‘paddenstoel-helicopters' op het grasveld staan te rusten als een groep vliegtuigen of planten, in het verlengde van het kanaal dat doet denken aan een landingsbaan van water. En net als bij de klassieke windmolen draaien de propellers zachtjes op de wind.

Ling Zhi (ofwel reishi) is een kleine paddenstoel die in China groeit op oude bomen en in de bergen. In de traditionele Chinese medicijnleer, en volgens het Taoïstische geloof, is het een medicijn om je te verzekeren van een lang leven. Huang Yong Ping heeft er voor gekozen om drie exemplaren van deze soort paddenstoel uit te vergroten, omdat zijn hoed lijkt op uitgestrekte vleugels. Het roept ook het beeld op van helikopterbladen die vliegensvlug roteren, en toch onbeweeglijk op dezelfde plek blijven.

Huang Yong Ping (1954 - 2019) is een Frans Chinese kunstenaar die zich eind jaren 80 in Europa vestigde. Zijn monumentale installaties imponeren niet alleen als beeld, maar ook door een scherpzinnige blik op de huidige tijd en onze plek in de geschiedenis. Huang Yong Ping is onverwacht overleden op 19 oktober 2019. >> lees meer
gladstonegallery.com/artist/huang-yong-ping


Met dank aan:
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Projectbegeleiding: Stroom Den Haag
Technische uitvoering: Anything is Possible
Ondersteuning: Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg

Maquette 'Ling Zhi Helicopters'
foto: Stroom Den Haag
Poster 'Ling Zhi Helicopters' in Centrale Bibliotheek Den Haag
Schets 'Ling Zhi Helicopters'
foto: courtesy the artist
Huang Yong Ping in Parijs
Presentatie in bibliotheek Leidschenveen-Ypenburg, april 2018
foto: Stroom Den Haag