Michael Lin, Tulpenvloer

Atrium, Stadhuis Den Haag

In de zomer van 2002 werd in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag door de Taiwanese kunstenaar Michael Lin een spectaculair geschilderde bloemenvloer geïnstalleerd. Het kunstwerk had de reusachtige afmeting van 1100 m2 en werd opgebouwd uit niet minder dan 370 met de hand beschilderde houten panelen. De felrode vloer met zijn kleurrijke, op traditionele Aziatische bloempatronen geïnspireerde motieven stak prachtig af bij de strakke, witte architectuur van het door Richard Meier ontworpen gebouw.

Met zijn enorme bloemenvloer creëerde Michael Lin (1964) doelbewust een functioneel kunstwerk. Het publiek mocht er overheen lopen en er diverse activiteiten op organiseren, zoals voorstellingen, recepties en zelfs tentoonstellingen. De drempelvrees voor hedendaagse kunst werd letterlijk weggenomen. De unieke locatie van het Atrium maakte het bovendien mogelijk om het indrukwekkende schilderij van bovenaf te bekijken.

Michael Lin is de laatste jaren een veelgevraagd kunstenaar. Zijn werk was ondermeer te zien op de Biennale van Venetië, de Biennale van Istanbul, in het Stedelijke Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent en in het Palais de Tokyo in Parijs. Op al deze plekken kiest Michael Lin ervoor zijn werk te presenteren op een locatie die algemeen gebruikt wordt. De bibliotheek, de kantine, de museumwinkel of de centrale hal waar mensen in en uit lopen, prefereert hij boven de plechtige museumzaal.

De productie was een gigantische klus en was enkele maanden vooraf gestart in de projectruimte van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Michael Lin werd geassisteerd door ruim 70 studenten van de Koninklijke Academie en door 15 professionele beeldend kunstenaars. De sierlijke bloemmotieven werden op de houten panelen geprojecteerd, waarna de platen één voor één met de hand werden beschilderd en van beschermende vernislagen werden voorzien.

Michael Lin was op advies van Stroom hcbk in het kader van een culturele uitwisseling tussen de Taiwanese hoofdstad Taipei en de gemeente Den Haag uitgenodigd. In de herfst van 2001 was de Haagse dichter Erik Lindner al te gast op een poëziefestival in Taipei. Het Michael Lin-project werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met Stichting Atrium.

Het project werd financieel mede mogelijk gemaakt door Stroom hcbk, Stichting Atrium, Stichting Doen, de gemeente Den Haag, Casema Cultuur Fonds, Fonds 1818, Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Taiwan R.O.C., de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag

bloemenvloer Michael Lin in Atrium Stadhuis Den Haag
foto: Stroom Den Haag
bloemenvloer Michael Lin in Atrium Stadhuis Den Haag
foto: Stroom Den Haag
vloerpanelen in productie in KABK
foto: Inge van Mill