Dunja Herzog: The Word For World Is Forest

8 april t/m 8 mei 2016
Opening: vrijdag 8 april, 17 uur
Locatie: 1646, Boekhorststraat 125, Den Haag
Open: do t/m zo, 13-18 uur
Meer info: http://1646.nl

Onderdeel van Attempts to Read the World (Differently)


1646 (Project-space for contemporary art) in Den Haag presenteert de solotentoonstelling The Word For World Is Forest van de kunstenaar Dunja Herzog (woont en werkt in Basel en Berlijn). De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Stroom Den Haag als onderdeel van het meerjarig programma Attempts to Read the World (Differently).
 
In The Word For World Is Forest onderzoekt Dunja Herzog hoe te leven in een wereld die we niet volledig begrijpen, waar betekenis verloren gaat in de vertaling en we geconfronteerd worden met onze kwetsbaarheid. Herzog bouwt graag een omgeving opgebouwd uit alledaags afval. Soms vormt zo'n setting het landschap voor lastig te definiëren wezens, waarvan de aard en functie onbepaald blijft. In 1646 zijn het klimmende, sliertige lianen en flikkerend disco licht die een sensorisch spektakel en energieke vibe creëren. Deze wereld ademt de sfeer van de bedrijvige jungle gecombineerd met de rommel van een stedelijke omgeving, vertrouwd en vreemd tegelijkertijd, als een parallelle wereld met een eigen logica.
 
De uitnodiging om deel te nemen aan Attempts to Read the World (Differently) was voor Dunja Herzog aanleiding om zich te verdiepen in het werk van de Oostenrijkse kunstenaar en Yoruba priesteres Susanne Wenger (1915-2009). Wenger besteedde een groot deel van haar leven aan het behoud, de revival en promotie van de culturele erfenis van de Yoruba cultuur in Nigeria. Zij werkte samen met andere kunstenaars aan het herstel van de Yoruba heiligdommen van de Nigeriaanse bossen, waar deze met de natuur en haar eigen sculpturen als een geheel onderdeel werden van de gewijde omgeving. De fusie van kunst en religie vormen de kern van Wengers kunst en zij zag het als haar doel om de heiligheid van de natuur te beschermen. Hoewel Wenger nog altijd een modernistische taal hanteerde voor haar heruitvindingen in Yoruba traditie, wist zij haar holistische wereldbeeld in haar ‘archisculptuur' te integreren, die zij bovendien niet langer als autonome sculptuur beschouwde maar als de vertaling van de goddelijke Yoruba boodschappen.
 
Voor Dunja Herzog vormt Wenger een brug tussen verschillende werelden. Wengers blik biedt haar een ander perspectief op de mondiale ontwikkelingen en kunstgeschiedenis. Zij verschaft Herzog een uitweg voor het denken in binaire opposities van zelf en de ander en kiest voor de meanderende route die ideeën en gedachten afleggen waarbij alles wat onderweg verloren gaat of zich aandient aangenomen wordt.

The Word For World Is Forest is een samenwerking tussen 1646 en Stroom Den Haag. Dunja Herzog is een van de deelnemende kunstenaars van Attempts to Read the World (Differently), een programma dat door Stroom wordt ontwikkeld in samenwerking met de kunstenaars Fernando Sánchez Castillo, Céline Condorelli, Dunja Herzog en Neïl Beloufa. Zij zetten de eerste stappen in het anders lezen, interpreteren, verbeelden van de wereld, het herijken van een navigatiesysteem, het zoeken naar nieuwe vormen van kennis, informatie of communicatie. Parallel aan Dunja Herzogs presentatie in 1646 presenteert Stroom Den Haag de tentoonstelling Another Reality. After Lina Bo Bardi met o.a. Céline Condorelli (6 april t/m 3 juli 2016).

EXTRA EVENEMENTEN
Zondag 17 april 2016, 12-15.30 uur
Brunch,
muziek, performances en conversaties
Locaties: Stroom Den Haag (start) en 1646 (einde)
Céline Condorelli en Dunja Herzog zijn twee van de vier kunstenaars die door Stroom zijn uitgenodigd om het programma Attempts to Read the World (Differently) mee inhoud en vorm te geven. Céline haar bijdrage aan Another Reality maakt hier deel van uit, evenals Dunja Herzogs presentatie bij 1646. In het kader van ARW(D) organiseren Stroom en 1646 een Braziliaanse brunch met pão de queijo, pãozinhos gravidos (oftewel kaasballetjes en zwangere sandwiches...), Braziliaanse Bocca-koffie door Lola Bikes & Coffee, en muziek, performances en conversaties door en met Céline Condorelli, Martin La Roche, Maaike Lauwaert en Eric Peter. Het programma begint van 12.00 tot 14.00 uur bij Stroom en gaat verder van 14.00 tot 15.30 uur bij 1646

Donderdag 5 mei 2016, 19 uur bij 1646
'Background Evening' met Dunja Herzog
Meer informatie op de website van 1646.

PERS
Villa Next Door, 18 april 2016
de Volkskrant, 15 april 2016

Dunja Herzog: The Word For World Is Forest
foto: © 1646
Dunja Herzog: The Word For World Is Forest
foto: © 1646
Dunja Herzog: The Word For World Is Forest
foto: © 1646
Dunja Herzog: The Word For World Is Forest
foto: © 1646
Dunja Herzog, 'Couple made by children in Balassiè'
foto: courtesy Dunja Herzog
Uitnodiging 1646
Attempts to Read the World (Differently)
foto: design: The Rodina