Radical Autonomy / nieuwe werelden van niks

17 april t/m 19 juni 2011
Zaterdag 16 april, 20:30 uur: opening
Locatie: Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst, Aalst, België

Fotoverslag op Flickr (Maaike Lauwaert)

Eind 2009 vond in het centrum voor hedendaagse kunst Le Grand Café in St-Nazaire de tentoonstelling Radical Autonomy plaats. Samensteller was Arno van Roosmalen, directeur van Stroom Den Haag. De groepstentoonstelling vormde een intuïtieve en geïmproviseerde samenstelling van hedendaagse kunst gebaseerd op het onderzoek naar en/of de manifestatie van het fenomeen waarneming. In samenwerking met Le Grand Café en Stroom Den Haag presenteert Netwerk een vervolg op deze tentoonstelling.

Kunst wordt, meer dan voorheen, verondersteld (kunst)theoretische en/of politieke discours te dienen, effect teweeg brengen, iets ‘te doen'. Radical Autonomy gaat daar tegenin door aan te tonen dat kunst in staat is een andere en mogelijk betere samenleving denkbaar te maken, juist door haar autonome positie. De betrokken kunstenaars delen een conceptuele benadering en een minimalistische vorm, daarbij beïnvloed door conceptuele kunst, Zero en Fluxus. Hun werken zijn op een radicale manier autonoom: ze zijn intiem, gecondenseerd, refererend naar zichzelf en zetten de waarneming van de kijker op scherp.

Kunstenaars in de tentoonstelling:
Karla Black, Etienne Chambaud, Edith Dekyndt, Simon Dybbroe Møller, Sean Edwards, Ryan Gander, Mark Geffriaud, gerlach en koop, Ane Mette Hol, Benoit Maire, Navid Nuur, Gabor Ösz, Mark Pimlott, Gert Robijns, Joëlle Tuerlinckx
Meer info: www.netwerk-art.be

AANDACHT IN DE PERS
Metropolis M, #4, 2011, Radical Autonomy
FlashArt, juli-sep. 2011
ART, 12 mei 2011, De Paradox van Autonomie

Karla Black, Division Is, 2010
Simon Dybbroe Møller, The Norman Mailer Paradox, 2010
Sean Edwards, 217,000 million years, 2010
Mark Pimlott, Heuvel B 2011, from Some clearings, 2011
Gert Robijns, Fasten Your Seatbelt, 2010